5 °C Budapest

A 13 legjobb közt Magyarország!

Pénzcentrum
2007. október 25. 12:00

2005 novemberében hirdette meg az Európai Unió az Európai Vállalkozás Díjat. A 2006-os díj kiosztásakor ugyan hazánk nem ért el sikert, idén azonban már jóval több esélyünk van, hiszen bekerültünk azon 13 közé, akik közül kiválasztják az egyes kategóriák díjazottjait, a nagydíjast, valamint a két különdíjast. Nézzük, mit érdemes tudni a díjról!

A díjról

Az immár másodszor kiosztott díjra országonként két programmal lehetett nevezni. Magyarország tavaly is benevezett 49 másik jelölttel együtt, azonban a 2006-os év nem hozta meg számunkra a hőn áhított sikert. Idén ez eddig másként alakul, a 48 jelöltből kiválasztott 13-ban ott vagyunk mi is.

Helyi, vagy regionális hatóság
Községek, városok, régiók, közösségek, a közszféra és a vállalkozások, az oktatási programok és a vállalkozói szervezetek között létrejött partneri kapcsolatok.
Forrás: European Enterprise Awards
A díj célja minden olyan kezdeményezést díjazni, amely a vállalkozások támogatását hivatott elérni. A díjra az unió tagállamai, valamint Norvégiahelyi, vagy regionális hatóságai nevezhetnek.

Első körben nemzeti szinten kell versenyt vívni a kezdeményezéseknek, itt kerül kiválasztásra az országonként maximum két jelölt, akik majd továbbjutnak az európai versenyre. Idén nemzeti szinten több mint 300 helyi, vagy regionális szervezet csapott össze, hogy végül közülük 48 vágjon neki a végső akadálypályának.

Mit remélnek a díj kiosztásától?

A díjnak négy deklarált célja van, először is felkutatni és felismerni azokat a kezdeményezéseket, melyek célja a társaságok és a vállalkozás támogatása. Másodrészt cél a legjobbnak ítélt vállalkozások támogatásával kapcsolatos eljárások és gyakorlatok bemutatása és a nagyközönséggel való megismertetése.

Harmadrészt a díj révén remélik a vállalkozások társadalomban betöltött szerepével kapcsolatos nagyobb mértékű tudatosság megteremtését. Negyedrészt pedig a díj célja a jövő vállalkozóinak inspirálása és bátorítása.

A díjazás

Az egyes díjakat a különböző szervezetek delegált képviselőiből álló zsűri ítéli oda. A bizottság tagjai között kell lenni egy felsőoktatási intézmény, egy üzleti szervezet képviselőjének, az Európai Unió adott év tavaszi félévének elnökségéből egy vállalkozónak, valamint az adott év második félévének elnökségéből egy magas szintű kormányképviselőnek.

A tagok között minden évben megtalálható az előző évi Nagydíj nyertes kezdeményezésének képviselője is. Tavaly egy finn program, az Y4 Committee vitte el a pálmát, amely a zsűri vélekedése szerint a vállalkozói szemlélet terjesztésével a finn társadalom rétegeiben kulturális változást idézett elő. A zsűrinek emellett van két állandó tagja is, egy az Európai Bizottság Vállalkozásügyi és Ipari Főigazgatóságából, valamint a Régiók Bizottságából.

Díjat a nevezettek összesen 5+3 kategóriában nyerhetnek. Az öt alterület a következő:
1. Úttörő szellem a vállalkozásban díj
2. Vállalkozás támogatása díj
3. Bürokrácia visszaszorítása díj
4. Befektetés az emberekbe díj
5. Felelősségteljes vállalkozás díj

Emellett kerül kiosztásra a zsűri Nagydíja - ez tekinthető a fődíjnak - amely annak a kezdeményezésnek jár, melyet a bizottság Európa legkreatívabbnak és leginkább inspirálónak ítél. Végül, de nem utolsó sorban egyfajta vigaszdíjként kerül kiosztásra a zsűri Különdíja.

Hol van Magyarország?

Az idei évben a 48 jelölt között tehát két Magyarországi kezdeményezés volt jelen, melyből egy, a zsűri tegnapi döntésének nyomán, bekerült a 13 végső nevezettje közé. A tavalyi 51 kezdeményezés között is ott voltunk, de ott nem jutottunk tovább a rostán.

A kettőből az egyik kezdeményezés nem változott tavalyhoz képest, s eddig úgy látszik, érdemes volt újra próbálkozni. A Széchenyi kártya konstrukció tavaly nem jutott tovább, idén azonban igen. A szerencsét talán a kategória-váltás hozhatta meg, ugyanis míg tavaly a Vállalkozások támogatása díjra jelöltek között szerepelt a konstrukció, addig idén már a Bürokrácia visszaszorítása díjra jelöltek között találhatunk rá.

A váltást az tette lehetővé, hogy más előnyeit emelték ki a jelentkezők a konstrukciónak tavaly, illetve idén. 2006-ban a hangsúly a likviditási problémák megoldásán és kezelésén volt, míg idén azt húzták alá, hogy a hitelkártya a kezdő kis- és középvállalkozásoknak nyújthat hathatós segítséget.

Tavaly a másik kezdeményezést a Befektetés az emberekbe kategóriában nevezték, ez a Junior Achievement Magyarország elnevezésű program, melynek célja a középiskolákban való üzleti és közgazdasági ismeretek elterjesztése.

2007-ben a másik kezdeményezés az első kategóriában került benevezésre. Ennek lényege, hogy a Kárpáti Kamarák Szövetsége az észak-magyarországi és a határon átnyúló vállalkozói kapcsolatok létesítését és fenntartását elősegítse Lengyelországban, Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke szerint a benyújtott programok sokszínűsége jól példázza a hatóságok számára a vállalkozó szellem népszerűsítését szolgáló eszköztár palettájának szélességét. Kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozások kiemelt szereppel bírnak mind a gazdasági növekedés, mind pedig a foglalkoztatás elősegítése terén.

Miklós napja meghozhatja a sikert

A kategóriák versenyzői:
1. Dánia, Németország;
2. Egyesült Királyság, Hollandia, Spanyolország;
3. Észtország, Magyarország;
4. Belgium, Franciaország, Hollandia;
5. Egyesült Királyság, Spanyolország.
A végső eredményhirdetésre december 6-án kerül majd sor, Portóban, ahol mind a 13 jelöltnek lehetősége nyílik bemutatni a kezdeményezést. Magyarország mellett 10 másik ország került be a végső listára, Hollandia és az Egyesült Királyság 2-2, míg Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Luxemburg, Németország, Olaszország és Spanyolország 1-1 kezdeményezéssel írta be magát a 13 legjobb közé.

A 3. kategóriában a Széchenyi Kártya programnak egy észt kezdeményezéssel kell "harcot vívnia". Észtországban a Cégregisztrációs oldal segítségével mindössze 12 perc alatt be lehet jegyeztetni egy társaságot. Az idei bevezetés óta a társaságok 27 százaléka alkalmazta ezt a módszert, melyhez internetkapcsolatra és személyi igazolványra van csupán szükség.

A magyar konstrukció keretében havonta mintegy kétezer új igénylés érkezik, a nyári adatok szerint pedig a hitelkihelyezések értéke eléri a 360 milliárd forintot. Sajnos azt, hogy ez mennyire elég a sikerhez, csak bő egy hónap múlva tudhatjuk meg.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?