Ugorj fejest az életbe - légy a magad ura!

Pénzcentrum
2007. október 12. 05:55

A különbség a hozzáállásban rejlik Házi szavazásunk jelenlegi állásából is kitűnik, hogy Olvasóink közül a legtöbben azért kezdenének vállalkozásba, mert vonzza őket a szabadság. Eleged van a főnöködből? Lépj, alapíts, vezess és nyerészkedj! Hogy mennyire vallja magának Magyarország ezt a mentalitást, kiderül a Flash Eurobarometer legfrissebb, az európai vállalkozási kedvet és annak összetevőjét vizsgáló tanulmányból, melyet most a Pénzcentrum szervíroz Olvasóinak.

Mit mér a barométer?

2000 márciusa óta az Európai Unió egyik ambiciózus célkitűzése a vállalkozások létrehozásának ösztönzése. Hogy ez miért fontos? A vállalkozókedv emelkedése mind gazdasági, mind pedig társadalmi szempontból előnyös és kívánatos. Amellett, hogy a gazdasági növekedéshez is hozzájárulnak ezek a társaságok, munkahelyet is teremtenek.

Az Európai Bizottság e cél elérése érdekében készítette el akciótervét, melynek öt stratégiai területe a következő:

• a vállalkozói gondolkodásmód ösztönzése,
• a vállalkozási kedv erősítése,
• a már meglévő vállalkozások növekedésének és versenyképességének elősegítése,
• a vállalkozások pénzügyeinek fejlesztése,
• vállalkozás-barátabb szabályozás és adminisztráció létrehozása.

Többek között pályázatok révén kívánják az európai vállalkozásokat fejleszteni, ilyen például az októberben induló Jeremie program, melyet részletesen egy korábbi cikkünkben mutattunk be.

A stratégiai célok megvalósítása érdekében emellett az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és ipari főigazgatósága behatóan tanulmányozta az európai országok vállalkozásait, s annak motivációit, összehasonlítva az Amerikai Egyesült Államok adataival. A felmérésben összesen 20 674-en vettek részt, a telefonos kérdőívezés 2007. január 9. és 16. között zajlott le, a felmérésben az újonnan csatlakozott tagállamok is részt vettek, azonban ezekre az országokra vonatkozóan csupán 2004-től kezdve állnak rendelkezésre idősoros adatok.

Alkalmazott vagy önfoglalkoztató?

Mind az EU25, mind pedig az EU15 országaiban 2004 óta szinte változatlan azok aránya, akik inkább alkalmazotti státuszban szeretnék eltölteni mindennapjaikat. Az új tagállamokban az arányban minimális, 1 százalékpontos csökkenést tapasztaltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben az Egyesült Államokban már sokkal többen éreznek magukban megfelelő erőt a vállalkozáshoz, ott legalábbis 60 százalék preferálja az önfoglalkoztatást, amelyben 2004 óta nincs változás. Az alkalmazotti státusz iránt vágyakozók aránya 3 százalékpontot emelkedett ugyanezen időszak alatt, 34 százalékról 37 százalékra.


Az újonnan csatlakozott tagállamok között 2004-hez képest öt országban emelkedett a vállalkozni kívánók aránya, Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Szlovéniában, valamint Szlovákiában.

A társadalmi-demográfiai tényezőket figyelembe véve Európában leginkább azon fiatal férfiak, akik még valamilyen oktatásban részesülnek, maguk is vállalkozók, vagy szülei azok, szeretnének önfoglalkoztatókká válni.

Mi alapján döntünk?

A választás mozgatórugói - miért pont alkalmazott?

Európában egyértelmű kulcstényező az alkalmazotti munkavégzés választásában a rendszeres és kiszámítható jövedelem, a válaszadók 46 százaléka ezt jelölte meg. Az Egyesült Államokban ez szintén kulcstényező (34 százalék), ugyanakkor nagyon fontosnak tartják a döntés meghozatalának nehézségét is (26%).

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?