22 °C Budapest

Mi kell ahhoz, hogy ne vágjanak át? - Pénzcentrum-tippek vállalkozni vágyóknak

Pénzcentrum
2007. október 17. 05:40

Olvasóink már több ízben is olvashattak franchise rendszerekről oldalunkon, most azonban a körképtől eltérően szeretnék másképp "tálalni" az üzlethálózatokkal kapcsolatos tudnivalókat. Mit kell tudni, ha csatlakozni akarunk valamelyik nevezetes rendszerhez? És főképp mire kell figyelni, hogy ne essünk csapdába? Ebben kíván segítséget nyújtani összeállításunk.

A sikerhez vezető út sziklákkal van tele

Általános értelemben vett tanácsot adni nehéz feladat, hiszen mindig az adott rendszertől, az azzal szemben választott követelményektől függ az, hogy mire kell odafigyelni, milyen rész az, amit mindenképpen el kell olvasni a szerződésben.

Erre Dr. Kiss István, a franchise szövetség elnöke is ráerősített, hiszen maga a szerződés, a franchise rendszerhez kapcsolódó know-how, licensz tartalma is rendkívül szerteágazó. Más és más dolgot kell figyelembe venni akkor, ha kereskedelmi egységről van szó, illetve másra kell figyelni, amennyiben valamilyen szolgáltató egységhez szeretnénk csatlakozni.

Például a jelenleg igen népszerű látványpékség-rendszerekkel kapcsolatosan az elnök lapunknak elmondta, hogy például technológiai oldalról szemlélve van olyan, akinek rossz minőségű a tésztája, míg máshol az jelenthet problémát, hogy nem saját rendszerű kemencében süttetik a termékeket, így nem egyenletes a pékáru minősége.

A választáson is sok múlik

Az azonban elmondható, hogy mikor kiválasztottuk a jövő felé vezető utat, vagyis amellett tettük le voksunkat, hogy vállalkozóvá válunk, sőt már azt is tudjuk, hogy franchise rendszerben szeretnénk működni, akkor nagyon sok múlik azon, melyik rendszert választjuk ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nehéz, és talán egész hátralévő életünket meghatározó döntés meghozatalában támpontot adhat, ha azt nézzük, hogy az adott rendszer tagja-e a Franchise Szövetségnek. A Szövetség honlapja szerint jelenleg 44 rendszergazda taggal rendelkeznek. Emellett 13 tanácsadó, s 11 átvevő tagot tüntetett fel a Franchise Szövetség hivatalos honlapja, azonban nem szabad arról megfeledkezni, hogy a tagfelvétel folyamatos.

Azt, hogy a tagokon kívül mennyi franchise-rendszerben működő hálózat van jelen Magyarországon, csupán becsülni lehet. Mint azt Dr. Kiss István kérdésünkre elmondta, vélhetően több száz nem szövetségi tag lehet hazánkban pillanatnyilag. Emellett arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy valóban franchise-rendszerről van-e szó, hiszen már előfordult olyan, hogy egy úgynevezett multi-level marketing cég is ilyen hálózatként definiálta magát, holott nem volt az.

A Franchise Szövetséggel kapcsolatosan mindenképp érdemes kiemelni, illetve tudni, hogy nincsen bejelentési kötelezettség, csatlakozni teljesen önkéntes módon lehet. Aki viszont csatlakozott, annak meg kell felelnie bizonyos követelményeknek, ami, ahogy azt Dr. Kiss István is hangsúlyozta, megbízhatóságot kölcsönöz a rendszernek, melyhez csatlakozni kívánunk.

Hogy mitől lesz megbízható? Egyrészt a szövetségi tagsággal letétbe helyezési kötelezettség jön létre, másrészt a rendszer megfelel a jogrendnek, illetve a Szövetség és a nemzetközi Franchise szövetség által is elfogadott etikai kódexnek is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?