3 °C Budapest

Kevés pénzből megvalósított álom? Tálcán kínáljuk a lehetőségeket!

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 12:00

Ki ne szeretne végre saját vállalkozásba kezdeni, s a saját urává válni? A saját cég beindításának egyik közismert, s természetesen népszerű formája a valamely franchise-hoz való csatlakozás. Persze azt már talán kevesebben tudják, hogy a franchise világa nem csupán a McDonald's-ból áll, körképünkben felderítjük, hová, milyen tőkeigénnyel lehet csatlakozni!

Összeállításunk elkészítésében segítségünkre a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, Dr. Kiss István volt, a felsorolt példák tehát a szövetség rendszergazda tagjai közül kerültek ki.

A körképben a beruházási igényeknek megfelelően három csokorba gyűjtöttük a jelenleg elérhető lehetőségeket. Természetesen egyes esetekben magától a tervezett üzletmérettől, illetve a farnchise jellegétől is függhet ez az összeg, így egy-egy "ajánlat" több kategóriába is illeszkedhet.

Mit kezdhetsz kevés pénzzel?

A főtitkár kiemelte, általában igaz, hogy a látványpékségek kínálják az olcsó beszállás lehetőségét. Így a legolcsóbbak között említhető meg a Fornetti, ahol csupán egy kisebb helységet kell biztosítani, ahol elfér a kemence, melyet heti 1-2 alkalommal látnak el a mélyhűtő-kapacitástól függően.

A Fornettihez való csatlakozás alapfeltétele egy olyan üzlethelyiség biztosítása, amely az adott település legforgalmasabb helyein található (ezt a Fornetti munkatársai ellenőrzik). A termékek kisütéséhez szükséges sütőblokkot a Fornetti biztosítja a franchise-partner számára.

Érdekesség, hogy a Cortesi, amely minden hipermarketben megtalálható, hálózatát a Fornettire építette, persze az utóbbi által forgalmazott termékeket kiegészítette egyéb péksüteményekkel, édességekkel.

A látványpékségek körében, nem kifejezetten a Fornetti konkurenciájaként a főtitkár megemlítette a PékPont lehetőségét, amely eltérő termékkörrel áll a vevők rendelkezésére. Az olcsóbb kategóriába is sorolhatóak emellett (igaz az irodaigény miatt nehéz megállapítani a határt) az ingatlanügynökségek, illetve ingatlanforgalmazók hálózata.

A PékPont a franchise-átvevőnek biztosítja a teljes üzletberendezést, a technológiai betanítást, a kezdő árukészlet feltöltését, illetve a minőségbiztosítási rendszer előkészítését. A rendszerbe való belépési díj 1 millió forint, kaucióként ugyanennyit kell az asztalra tenni. Marketing díj gyanánt pedig a nettó forgalom 2 százalékát kell kifizetni.

Közepes igény nagy sikerrel

Ahogy az ingatlanügynökségek, úgy más franchise esetében is megvalósítható az úgynevezett shop-in-shop konstrukció, amikor is egy már meglévő üzletbe lehetséges egy-egy polc, vagy árukör kihelyezése, így aztán értelemszerűen a beruházási igény is jóval alacsonyabb, mintha újonnan nyitnánk egy egész üzletet. Tipikusan ilyen lehetőséget kínál például a Herbária, illetve a Szamos Marcipán is.

A Herbária tájékoztatója szerint amennyiben teljes üzletet szeretnénk kiépíteni, abban az esetben a kezdeti beruházás nettó 3-5 millió forintra is rúghat, amennyiben azonban csak bizonyos ismérveiben felel meg az üzlet a Herbária standardjainak, ez az összeg jóval alacsonyabb lehet.

Tipikusan ebbe a kategóriába tartozó franchise Dr. Kiss István szerint a Happy Box, illetve egy svédországi üdvözlőkártyák, csomagolópapírok értékesítésével foglalkozó rendszer is, melynek jelenleg még folyamatban van a tagfelvétele.

Viszonylag moderált pénzigény szükségeltetik a szolgáltatási jellegű franchise rendszerekhez való csatlakozáshoz, igaz ezek esetében a technikai háttér biztosítása okozhat gondot. Ilyen például a Speedy autós szervízhálózat, amely korábban még AutoNet néven volt elérhető.

Egy másik (a vásárlók szempontjából is igencsak érdekes hálózat) a Technogen Kft., amely fürdőszoba-felújítási lehetőséget kínál bontás nélkül, 1 nap alatt egy-vagy két szakember számára, beruházási igénye 1,8-2,1 millió forint (áfával növelt értéken). A főtitkár szerint ezt a szolgáltatást leginkább a szállodák szeretik igénybe venni.

A nagyra vágyók ajánlata

A legnagyobb tőkével azoknak kell rendelkezniük, akik valamely nagyobb étteremlánchoz, vagy benzinkút-hálózathoz szeretnének csatlakozni, ahol akár a 150 millió forintos nagyságrendet is elérheti a befektetési igény.

Az egyik legdrágább lehetőséget például az OBI barkácsáruház kínálja, ahol természetesen az épület biztosítása mellett az árukészletet is be kell szerezni. Aki a zálogházat szeretne nyitni például a BÁV-hoz való csatlakozással, annak is fel kell készülnie a magas beruházási igényre, hiszen megfelelő biztonsági követelmények teljesítésére van szükség.

A lehetőségek tárháza tehát végtelenül széles, mindenkinek a saját vágyai, és természetesen pénztárcája vastagsága dönti el, mibe vágja fejszéjét. Mint azt Dr. Kiss István lapunknak elmondta, a beruházási igény 100 ezer forintnál kezdődhet, s a milliós nagyságrendtől több száz millió forintig terjedhet.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58