28 °C Budapest

Kevés pénzből megvalósított álom? Tálcán kínáljuk a lehetőségeket!

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 12:00

Ki ne szeretne végre saját vállalkozásba kezdeni, s a saját urává válni? A saját cég beindításának egyik közismert, s természetesen népszerű formája a valamely franchise-hoz való csatlakozás. Persze azt már talán kevesebben tudják, hogy a franchise világa nem csupán a McDonald's-ból áll, körképünkben felderítjük, hová, milyen tőkeigénnyel lehet csatlakozni!

Összeállításunk elkészítésében segítségünkre a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, Dr. Kiss István volt, a felsorolt példák tehát a szövetség rendszergazda tagjai közül kerültek ki.

A körképben a beruházási igényeknek megfelelően három csokorba gyűjtöttük a jelenleg elérhető lehetőségeket. Természetesen egyes esetekben magától a tervezett üzletmérettől, illetve a farnchise jellegétől is függhet ez az összeg, így egy-egy "ajánlat" több kategóriába is illeszkedhet.

Mit kezdhetsz kevés pénzzel?

A főtitkár kiemelte, általában igaz, hogy a látványpékségek kínálják az olcsó beszállás lehetőségét. Így a legolcsóbbak között említhető meg a Fornetti, ahol csupán egy kisebb helységet kell biztosítani, ahol elfér a kemence, melyet heti 1-2 alkalommal látnak el a mélyhűtő-kapacitástól függően.

A Fornettihez való csatlakozás alapfeltétele egy olyan üzlethelyiség biztosítása, amely az adott település legforgalmasabb helyein található (ezt a Fornetti munkatársai ellenőrzik). A termékek kisütéséhez szükséges sütőblokkot a Fornetti biztosítja a franchise-partner számára.

Érdekesség, hogy a Cortesi, amely minden hipermarketben megtalálható, hálózatát a Fornettire építette, persze az utóbbi által forgalmazott termékeket kiegészítette egyéb péksüteményekkel, édességekkel.

A látványpékségek körében, nem kifejezetten a Fornetti konkurenciájaként a főtitkár megemlítette a PékPont lehetőségét, amely eltérő termékkörrel áll a vevők rendelkezésére. Az olcsóbb kategóriába is sorolhatóak emellett (igaz az irodaigény miatt nehéz megállapítani a határt) az ingatlanügynökségek, illetve ingatlanforgalmazók hálózata.

A PékPont a franchise-átvevőnek biztosítja a teljes üzletberendezést, a technológiai betanítást, a kezdő árukészlet feltöltését, illetve a minőségbiztosítási rendszer előkészítését. A rendszerbe való belépési díj 1 millió forint, kaucióként ugyanennyit kell az asztalra tenni. Marketing díj gyanánt pedig a nettó forgalom 2 százalékát kell kifizetni.

Közepes igény nagy sikerrel

Ahogy az ingatlanügynökségek, úgy más franchise esetében is megvalósítható az úgynevezett shop-in-shop konstrukció, amikor is egy már meglévő üzletbe lehetséges egy-egy polc, vagy árukör kihelyezése, így aztán értelemszerűen a beruházási igény is jóval alacsonyabb, mintha újonnan nyitnánk egy egész üzletet. Tipikusan ilyen lehetőséget kínál például a Herbária, illetve a Szamos Marcipán is.

A Herbária tájékoztatója szerint amennyiben teljes üzletet szeretnénk kiépíteni, abban az esetben a kezdeti beruházás nettó 3-5 millió forintra is rúghat, amennyiben azonban csak bizonyos ismérveiben felel meg az üzlet a Herbária standardjainak, ez az összeg jóval alacsonyabb lehet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tipikusan ebbe a kategóriába tartozó franchise Dr. Kiss István szerint a Happy Box, illetve egy svédországi üdvözlőkártyák, csomagolópapírok értékesítésével foglalkozó rendszer is, melynek jelenleg még folyamatban van a tagfelvétele.

Viszonylag moderált pénzigény szükségeltetik a szolgáltatási jellegű franchise rendszerekhez való csatlakozáshoz, igaz ezek esetében a technikai háttér biztosítása okozhat gondot. Ilyen például a Speedy autós szervízhálózat, amely korábban még AutoNet néven volt elérhető.

Egy másik (a vásárlók szempontjából is igencsak érdekes hálózat) a Technogen Kft., amely fürdőszoba-felújítási lehetőséget kínál bontás nélkül, 1 nap alatt egy-vagy két szakember számára, beruházási igénye 1,8-2,1 millió forint (áfával növelt értéken). A főtitkár szerint ezt a szolgáltatást leginkább a szállodák szeretik igénybe venni.

A nagyra vágyók ajánlata

A legnagyobb tőkével azoknak kell rendelkezniük, akik valamely nagyobb étteremlánchoz, vagy benzinkút-hálózathoz szeretnének csatlakozni, ahol akár a 150 millió forintos nagyságrendet is elérheti a befektetési igény.

Az egyik legdrágább lehetőséget például az OBI barkácsáruház kínálja, ahol természetesen az épület biztosítása mellett az árukészletet is be kell szerezni. Aki a zálogházat szeretne nyitni például a BÁV-hoz való csatlakozással, annak is fel kell készülnie a magas beruházási igényre, hiszen megfelelő biztonsági követelmények teljesítésére van szükség.

A lehetőségek tárháza tehát végtelenül széles, mindenkinek a saját vágyai, és természetesen pénztárcája vastagsága dönti el, mibe vágja fejszéjét. Mint azt Dr. Kiss István lapunknak elmondta, a beruházási igény 100 ezer forintnál kezdődhet, s a milliós nagyságrendtől több száz millió forintig terjedhet.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm