21 °C Budapest

Kevés pénzből megvalósított álom? Tálcán kínáljuk a lehetőségeket!

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 12:00

Ki ne szeretne végre saját vállalkozásba kezdeni, s a saját urává válni? A saját cég beindításának egyik közismert, s természetesen népszerű formája a valamely franchise-hoz való csatlakozás. Persze azt már talán kevesebben tudják, hogy a franchise világa nem csupán a McDonald's-ból áll, körképünkben felderítjük, hová, milyen tőkeigénnyel lehet csatlakozni!

Összeállításunk elkészítésében segítségünkre a Magyar Franchise Szövetség főtitkára, Dr. Kiss István volt, a felsorolt példák tehát a szövetség rendszergazda tagjai közül kerültek ki.

A körképben a beruházási igényeknek megfelelően három csokorba gyűjtöttük a jelenleg elérhető lehetőségeket. Természetesen egyes esetekben magától a tervezett üzletmérettől, illetve a farnchise jellegétől is függhet ez az összeg, így egy-egy "ajánlat" több kategóriába is illeszkedhet.

Mit kezdhetsz kevés pénzzel?

A főtitkár kiemelte, általában igaz, hogy a látványpékségek kínálják az olcsó beszállás lehetőségét. Így a legolcsóbbak között említhető meg a Fornetti, ahol csupán egy kisebb helységet kell biztosítani, ahol elfér a kemence, melyet heti 1-2 alkalommal látnak el a mélyhűtő-kapacitástól függően.

A Fornettihez való csatlakozás alapfeltétele egy olyan üzlethelyiség biztosítása, amely az adott település legforgalmasabb helyein található (ezt a Fornetti munkatársai ellenőrzik). A termékek kisütéséhez szükséges sütőblokkot a Fornetti biztosítja a franchise-partner számára.

Érdekesség, hogy a Cortesi, amely minden hipermarketben megtalálható, hálózatát a Fornettire építette, persze az utóbbi által forgalmazott termékeket kiegészítette egyéb péksüteményekkel, édességekkel.

A látványpékségek körében, nem kifejezetten a Fornetti konkurenciájaként a főtitkár megemlítette a PékPont lehetőségét, amely eltérő termékkörrel áll a vevők rendelkezésére. Az olcsóbb kategóriába is sorolhatóak emellett (igaz az irodaigény miatt nehéz megállapítani a határt) az ingatlanügynökségek, illetve ingatlanforgalmazók hálózata.

A PékPont a franchise-átvevőnek biztosítja a teljes üzletberendezést, a technológiai betanítást, a kezdő árukészlet feltöltését, illetve a minőségbiztosítási rendszer előkészítését. A rendszerbe való belépési díj 1 millió forint, kaucióként ugyanennyit kell az asztalra tenni. Marketing díj gyanánt pedig a nettó forgalom 2 százalékát kell kifizetni.

Közepes igény nagy sikerrel

Ahogy az ingatlanügynökségek, úgy más franchise esetében is megvalósítható az úgynevezett shop-in-shop konstrukció, amikor is egy már meglévő üzletbe lehetséges egy-egy polc, vagy árukör kihelyezése, így aztán értelemszerűen a beruházási igény is jóval alacsonyabb, mintha újonnan nyitnánk egy egész üzletet. Tipikusan ilyen lehetőséget kínál például a Herbária, illetve a Szamos Marcipán is.

A Herbária tájékoztatója szerint amennyiben teljes üzletet szeretnénk kiépíteni, abban az esetben a kezdeti beruházás nettó 3-5 millió forintra is rúghat, amennyiben azonban csak bizonyos ismérveiben felel meg az üzlet a Herbária standardjainak, ez az összeg jóval alacsonyabb lehet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tipikusan ebbe a kategóriába tartozó franchise Dr. Kiss István szerint a Happy Box, illetve egy svédországi üdvözlőkártyák, csomagolópapírok értékesítésével foglalkozó rendszer is, melynek jelenleg még folyamatban van a tagfelvétele.

Viszonylag moderált pénzigény szükségeltetik a szolgáltatási jellegű franchise rendszerekhez való csatlakozáshoz, igaz ezek esetében a technikai háttér biztosítása okozhat gondot. Ilyen például a Speedy autós szervízhálózat, amely korábban még AutoNet néven volt elérhető.

Egy másik (a vásárlók szempontjából is igencsak érdekes hálózat) a Technogen Kft., amely fürdőszoba-felújítási lehetőséget kínál bontás nélkül, 1 nap alatt egy-vagy két szakember számára, beruházási igénye 1,8-2,1 millió forint (áfával növelt értéken). A főtitkár szerint ezt a szolgáltatást leginkább a szállodák szeretik igénybe venni.

A nagyra vágyók ajánlata

A legnagyobb tőkével azoknak kell rendelkezniük, akik valamely nagyobb étteremlánchoz, vagy benzinkút-hálózathoz szeretnének csatlakozni, ahol akár a 150 millió forintos nagyságrendet is elérheti a befektetési igény.

Az egyik legdrágább lehetőséget például az OBI barkácsáruház kínálja, ahol természetesen az épület biztosítása mellett az árukészletet is be kell szerezni. Aki a zálogházat szeretne nyitni például a BÁV-hoz való csatlakozással, annak is fel kell készülnie a magas beruházási igényre, hiszen megfelelő biztonsági követelmények teljesítésére van szükség.

A lehetőségek tárháza tehát végtelenül széles, mindenkinek a saját vágyai, és természetesen pénztárcája vastagsága dönti el, mibe vágja fejszéjét. Mint azt Dr. Kiss István lapunknak elmondta, a beruházási igény 100 ezer forintnál kezdődhet, s a milliós nagyságrendtől több száz millió forintig terjedhet.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm