3 °C Budapest

Csapatmunka a fejlődés lelke

Pénzcentrum
2007. október 16. 16:00

Több szem többet lát, több fej pedig több ötletet képes felvillantani. Mindig akadnak olyanok, akik nem tartoznak a csapatmunkát támogatók táborába, azonban igen sokan vannak azok, akiket a társaság motivál. A közös munka egyik tipikus megvalósulása az úgynevezett brainstorming, vagy egy találó szót alkalmazva leírására, ötletbörze. Persze ez sem olyan egyszerű műfaj, mint amilyennek elsőre tűnik.

A BusinessWeek összeállítása segít abban, hogyan lehet hatékonyan munkatársaink segítségével ötleteket gyártani. A cikk egy valós eset példáját állítja fel, egy amerikai tanácsadó cég vezetőjének segítségével.

A tanácsadó cég vezetője, Daniel Calista, az egészet egy játékkal kezdte, annyit kellett az alkalmazottaknak tenniük, hogy valamilyen olyan dolgot árulnak el magukról, amit rajtuk kívül senki más nem tud. Egy héttel később pedig egy értekezlet keretében az alkalmazottaknak kellett egymásról kitalálniuk, kire milyen titkos dolog jellemző.

Az elhangzottak révén a cég munkatársai kellően emelkedett hangulatba kerültek ahhoz, hogy sziporkázzanak az ötletek. Vagyis az ötletbörze varázsütésre nem fog menni, meg kell hozni azt a bizonyos "ihletet", ezt akár valamilyen játékos formában is meg lehet tenni.

Másrészt arra is figyelni kell, hogy az ötletelő csapatban mennyien vesznek részt. Ugyanis az nem jó, ha túl sokan próbálnak újabb és újabb dolgokat kitalálni, hiszen így óhatatlanul lesz olyan, aki háttérbe szorul. Az ideálisnál kisebb csoport pedig lehet, hogy nem lesz képes elegendő inspirációt biztosítani az alkotó tagok számára.

Az sem lehet szerencsés, ha a különböző szinten álló alkalmazottakat keverjük, hiszen előfordulhat, hogy a beosztott nem tud kibontakozni főnöke mellett. Azonban az már mindenképpen hasznos, ha a különböző osztályokhoz tartozó embereket "eresztünk össze".

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?