11 °C Budapest

Üzlet egy hétvége alatt - nagy hiba volt

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 16:00

Nincs ötleted, de szeretnél vállalkozást alapítani? Egy új kezdeményezés arra irányul, hogy egyfajta "brainstorming" révén internet alapon egy hétvége alatt létrehozzon egy vállalkozást, több-kevesebb sikerrel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nagy debütálásra a július 7-i hétvégét szemelték ki. Mintegy 70 potenciális cégalapító gyűlt össze, annak reményében, hogy vasárnap estére már mind tulajdonosai lesznek egy közös és sikeres vállalkozásnak.

Az egyik résztvevő tudósítása szerint szombat estére az ütemtervtől már eltértek, ugyanis az ígért "prototípus" még nem készült el. Ekkor történt, hogy egy tízes csoport felvetette a csoportképzés lehetőségét. Ezután úgy tűnt, minden rendben van, azonban hétfő reggel nem állt készen a honlap.

Szakértők tanácsai szerint mindenképp hatékonyabb oly módon a cégalapítás, ha nem az ötletgazda áll neki. Ilyenkor mindenképp érdemes valaki olyat bevonni az üzletbe, aki igencsak tehetséges a csapatépítésben, és képes arra, hogy érett vállalattá varázsolja a szervezetet.

Egyesek szerint ott hibázták el az üzlet beindítását, hogy a vezetőkben nem tudatosult eléggé, hogy egy bevezetésről van szó. Ugyanakkor ez azoknak is hibája, akik a háttérben maradtak, ugyanis ők ahelyett hogy szervesen részt vettek volna az egészben, inkább csak egy kísérletként viszonyultak hozzá.

A BusinessWeek, mivel meglátta az internetes együttműködésben rejlő lehetőségeket, kézbevette az ez év februárjában megjelent ezzel a témával foglalkozó könyvet. Vegyes érzésekkel tette le a cikk szerzője a könyvet, ugyanis igencsak nehéz és sűrű olvasmányról van szó.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A kötet érdekessége, hogy a szerzők saját bevallásuk szerint egy wikipedia-szerű eszközt használtak a kiadvány megírásakor. Néhány alapvető, s evidens tanács mellett azonban hasznos lehet a kiadvány azon fejezeteit tanulmányozni, melyek az online információközvetítő eszközöket veszik górcső alá.

Sosem szabad azonban nekünk sem megfeledkezni arról, hogy bizony egy cégalapítás esetében is igen fontos szerepe van a mérethatékonyságnak, a kevesebb néha több. Emellett számos olyan szoftver, illetve eszköz áll a cégek rendelkezésére, amelyek kifejezetten a közös munkavégzést hivatottak megkönnyíteni (ilyen például az Oracle Portal is).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?