3 °C Budapest

Itt egy ötlet, miből csinálhatsz pénzt!

Pénzcentrum
2007. október 5. 15:00

Aki saját vállalkozásba szeretne kezdeni, annak meg kell találnia a megfelelő ötletet, azt a koncepciót, amely élet- és versenyképessé teszi cégét, a későbbiekben pedig nem lesz gondja a növekedéssel, illetve a piacszerzéssel. Persze tökéletes ötlet nem létezik, azonban érdemes nyitott szemmel járni a világban. Különösen azért, mert az utazásban rejlik egy hazánkban talán még kiaknázatlan lehetőség.

Milyen üzletről van szó?

A BusinessWeek összeállítása szerint az Amerikai Egyesült Államokban több mint 200 társaság profitál abból, hogy az utazni vágyókat elkalauzolja az utazáshoz szükséges dokumentumok megszerzésének rejtélyes labirintusában.

Az iparág méretének meghatározására ugyan egzakt számok pillanatnyilag nem állnak rendelkezésre, azonban becslések szerint a tengerentúlon 150 millió dolláros (~27 milliárd forint) lehet az üzlet mérete.

Ráadásul az ezzel foglalkozó cégeknek kedvezhet, hogy a terrorizmus miatti félelem egyre szigorúbb szabályozási tevékenységet generál, egyre bonyolultabb szabályoknak kell eleget tenni, hogy valaki beléphessen egy-egy országba, így aztán a várakozások szerint a piac előtt kizárólag növekedés állhat.

Az iparág nagyágyúja

Az 1989-ben alakult CIBT számít az iparág egyik nagyágyújának. 2003-ban még csupán 60 alkalmazottja és 15 millió dolláros bevétele volt. Ezután kezdett bele az agresszív felvásárlási stratégia megvalósításába, melynek során az elmúlt öt év alatt összesen 14 akvizíciót valósítottak meg.

Jelenleg összesen 560 alkalmazottat foglalkoztat Amerikában és Európában összesen. A cég vezérigazgatója szerint éves szinten összesen 800 ezer vízum- és útlevéligénylést intéznek, várakozásai szerint pedig idén az értékesítés elérheti a 135 millió dollárt.

Útlevél-biznisz

A tengerentúlon egy-egy útlevél megszerzése a hagyományos úton 10-12 hetet is igénybe vehet, még a gyorsított eljárás is két-három hétig tart. A CIBT ezzel szemben ártól függően (a hagyományos eljáráshoz képest 50-100 dollár felárat kell fizetni) 7, 3, vagy akár 1 nap alatt képes megszerezni az utazáshoz szükséges iratot.

És mégis hogyan lehetséges megkerülni a rögös hivatalos utat? A megoldásból rögtön kitűnik a hazai és a konkurens cégek számára nem ez a megoldás. A CIBT-hez hasonló útlevél-szolgáltatók a kormánnyal állnak külön szerződésben, amely korlátozott számban ad ki a szolgáltatók számára útlevelet, vagyis belépni nem igazán lehet.

Ráadásul a CIBT amerikai üzletágának mindössze 20 százalékát teszi ki, a vezérigazgató saját bevallása szerint. A bevétel oroszlánrészét a vízumok elintézése adja, hiszen az ezekhez kapcsolódó szabályok országról országra változóak.

Útlevél-helyzet itthon

Nálunk a hivatalos adatok szerint 30 napba telik egy úti okmány megszerzése, a soron kívüli eljárás öt munkanapot vesz igénybe.


Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?