4 °C Budapest

Újabb sikersztori: hogyan kell meggazdagodni...

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 14:00

Sokáig hallhattuk, hogy Bill Gates a Microsoft alapítója foglalja el a helyet a világ leggazdagabb emberinek élén. Most azonban egy mexikói boltos fia átvette az ő helyét a Fortune ranglistája élén. A siker receptje nem bonyolult, csak jókor kell lenni, jó helyen, de mindez semmit sem ér ha nem tudjuk kihasználni...

Az 1980-as években Mexikó egy komoly pénzügyi válság mélyén volt. Ebben az időszakban Carlos Slim apja, a nappalijukban tanítgatta három fiát gazdasági ismeretekre. A tanítások mindig egy adott kérdés köré csoportosultak, mint például az, hogy egy mexikói biztosítási vállalatot sokkal olcsóbban meg lehet vásárolni, mint egy hasonló helyzetben lévő amerikait, vagy hogy az európai dohányipari cégekhez hasonlítva a mexikói gyárak jelentősen alul vannak értékelve.

Az egyik fiú, Carlos Slim később követve a hagyományokat, szintén tanítani kezdte a fiait, de ő már meg is mutatta, hogy hogyan kell jó üzleteket kötni. Többek között vett egy biztosítási vállalatot, és befektetett egy szállodaláncba. Hosszú idő alatt kifizetődtek ezek az üzletek, és Slim mexikói befektetései 150 milliárd dolláros birodalommá nőtték ki magukat, ami végül elhozta a neki járó elismerést, ő lett a világ leggazdagabb embere.

A Slim családnak volt köszönhető 2006-ban a mexikói GDP 5 százaléka, ami nem kis összeg. Carlos Slim döntő részesedéssel rendelkezik a telekommunikációtól a pénzügyi területig sok vállalatban. Egy átlag mexikói a Slim család vállalataival találkozhat ha pénzt vesz fel bankautomatából, autót vezet, vagy ha telefonál. A mexikói telefonvonalak 92 százaléka az ő tulajdonában van.

Ez a gazdagság azonban nem valami isteni szerencsének tulajdonítható. Mint minden mexikói számított rá, a '90-es évek elején megkezdődött a privatizáció Mexikóban, és a verseny kialakulásának köszönhetőn, jelentős mértékben leestek az árak. Ezt kihasználva Carlos Slim jelentős részesedéseket szerzett több nagyvállalatban is.

Ha megnézzük a család cégeit, akkor fényes, hatalmas irodaépületekre számítunk. Ezzel szemben az América Móvil, Latin-Amerika legnagyobb wireless szolgáltatója egy régi átalakított gumigyárban működik. A vállalatok nagy része méretéhez képest pedig kevés idegen tőkével rendelkezik, mivel Slim azon a véleményen van, hogy csak annyi hitelt vesz fel, amire feltétlenül szükség van, és azt is alaposan átgondolva.

Vagyis milliárdos vagyona ellenére továbbra is megfontol minden üzleti lehetőséget, és ha nem szükséges, akkor nem fordít hatalmas összegeket felesleges dolgokra. Emellett jelentős összeget fordít jótékonysági célokra is, aminek köszönhetően a birodalmáról jó közvélemény alakult ki.

Tehát ismét kiderült számunkra, hogy nem a szerencsénkre kell várni, ha meg akarunk gazdagodni, hanem meg kell vizsgálni minden előttünk heverő, talán jelentéktelennek tűnő lehetőségeket is, mert talán egy kihasználása közülük bejutathat minket a világ leggazdagabb emberi közé.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?