0 °C Budapest

Újabb sikersztori: hogyan kell meggazdagodni...

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 14:00

Sokáig hallhattuk, hogy Bill Gates a Microsoft alapítója foglalja el a helyet a világ leggazdagabb emberinek élén. Most azonban egy mexikói boltos fia átvette az ő helyét a Fortune ranglistája élén. A siker receptje nem bonyolult, csak jókor kell lenni, jó helyen, de mindez semmit sem ér ha nem tudjuk kihasználni...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az 1980-as években Mexikó egy komoly pénzügyi válság mélyén volt. Ebben az időszakban Carlos Slim apja, a nappalijukban tanítgatta három fiát gazdasági ismeretekre. A tanítások mindig egy adott kérdés köré csoportosultak, mint például az, hogy egy mexikói biztosítási vállalatot sokkal olcsóbban meg lehet vásárolni, mint egy hasonló helyzetben lévő amerikait, vagy hogy az európai dohányipari cégekhez hasonlítva a mexikói gyárak jelentősen alul vannak értékelve.

Az egyik fiú, Carlos Slim később követve a hagyományokat, szintén tanítani kezdte a fiait, de ő már meg is mutatta, hogy hogyan kell jó üzleteket kötni. Többek között vett egy biztosítási vállalatot, és befektetett egy szállodaláncba. Hosszú idő alatt kifizetődtek ezek az üzletek, és Slim mexikói befektetései 150 milliárd dolláros birodalommá nőtték ki magukat, ami végül elhozta a neki járó elismerést, ő lett a világ leggazdagabb embere.

A Slim családnak volt köszönhető 2006-ban a mexikói GDP 5 százaléka, ami nem kis összeg. Carlos Slim döntő részesedéssel rendelkezik a telekommunikációtól a pénzügyi területig sok vállalatban. Egy átlag mexikói a Slim család vállalataival találkozhat ha pénzt vesz fel bankautomatából, autót vezet, vagy ha telefonál. A mexikói telefonvonalak 92 százaléka az ő tulajdonában van.

Ez a gazdagság azonban nem valami isteni szerencsének tulajdonítható. Mint minden mexikói számított rá, a '90-es évek elején megkezdődött a privatizáció Mexikóban, és a verseny kialakulásának köszönhetőn, jelentős mértékben leestek az árak. Ezt kihasználva Carlos Slim jelentős részesedéseket szerzett több nagyvállalatban is.

Ha megnézzük a család cégeit, akkor fényes, hatalmas irodaépületekre számítunk. Ezzel szemben az América Móvil, Latin-Amerika legnagyobb wireless szolgáltatója egy régi átalakított gumigyárban működik. A vállalatok nagy része méretéhez képest pedig kevés idegen tőkével rendelkezik, mivel Slim azon a véleményen van, hogy csak annyi hitelt vesz fel, amire feltétlenül szükség van, és azt is alaposan átgondolva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vagyis milliárdos vagyona ellenére továbbra is megfontol minden üzleti lehetőséget, és ha nem szükséges, akkor nem fordít hatalmas összegeket felesleges dolgokra. Emellett jelentős összeget fordít jótékonysági célokra is, aminek köszönhetően a birodalmáról jó közvélemény alakult ki.

Tehát ismét kiderült számunkra, hogy nem a szerencsénkre kell várni, ha meg akarunk gazdagodni, hanem meg kell vizsgálni minden előttünk heverő, talán jelentéktelennek tűnő lehetőségeket is, mert talán egy kihasználása közülük bejutathat minket a világ leggazdagabb emberi közé.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06