A jövő befektetése: a sikersztori most kezdődik?

Pénzcentrum
2007. február 5. 11:00

Piaci szakértők szerint nagy növekedési potenciállal rendelkeznek hazánkban a nemzetközi szegmensben már komoly karriert befutott ETF-ek (tőzsdén kereskedhető befektetési alapok) - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyesek szerint 2007 lehet az ETF-ek éve, mivel szerintük ezzel a konstrukcióval komoly szeletet lehet kihasítani az aktívan kezelt befektetési alapok piacából, sőt új disztribúciós csatornák is megnyílhatnak az alapkezelők előtt, beleértve az intézményi befektetőket és a nemzetközi piacokat is.

Ami tény, hogy az ETF-ek, melyek egy-egy index kosarát képezik le, tényleg az egyik legvonzóbb konstrukciónak bizonyulnak. Melletük szól, hogy a tőzsdei kereskedésből adódóan napon belüli, vagy határidős ügyletek is végezhetőek a konstrukcióval, s egy értékpapíron keresztül széles diverzifikáció valósul meg.

Komoly vonzerőt jelenthet olcsóságuk is, hiszen az ETF-ek jegyei közvetlenül a tőzsdén vásárolhatóak meg. Ugyanakkor nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a nemzetközi piacokon oly nagy népszerűségnek örvendő ETF-ek adókedvezményt kapnak, nálunk ilyesmi nem érvényesül.

Az alapkezelők között egyre inkább éleződik a verseny, miközben a kereslet dinamikus növekedésével szembesülhetnek, addig szűk a mozgástér arra, hogy egy adott részvényindexre létrehozott ETF-jeik érdemben különbözzenek a versenytársakétól. A megoldást emiatt az aktívan kezelt ETF-ekben látják, mellyel lehetővé válhat, hogy a megcélzott index teljesítményéhez képest jobb hozamot érjenek el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elmúlt évek során több "félig aktívan" kezelt ETF került piacra, ezeket egyedi súlyozású portfoliók jellemeztek. Így például a PowerShares, amely tavaly 10 olyan ETF-et indított, ahol a részvények súlyozását az árbevétel, a könyv szerinti érték, a cash flow és az osztalékok alapján állapították meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09