5 °C Budapest

A jövő befektetése: a sikersztori most kezdődik?

Pénzcentrum
2007. február 5. 11:00

Piaci szakértők szerint nagy növekedési potenciállal rendelkeznek hazánkban a nemzetközi szegmensben már komoly karriert befutott ETF-ek (tőzsdén kereskedhető befektetési alapok) - írja a Világgazdaság.

Egyesek szerint 2007 lehet az ETF-ek éve, mivel szerintük ezzel a konstrukcióval komoly szeletet lehet kihasítani az aktívan kezelt befektetési alapok piacából, sőt új disztribúciós csatornák is megnyílhatnak az alapkezelők előtt, beleértve az intézményi befektetőket és a nemzetközi piacokat is.

Ami tény, hogy az ETF-ek, melyek egy-egy index kosarát képezik le, tényleg az egyik legvonzóbb konstrukciónak bizonyulnak. Melletük szól, hogy a tőzsdei kereskedésből adódóan napon belüli, vagy határidős ügyletek is végezhetőek a konstrukcióval, s egy értékpapíron keresztül széles diverzifikáció valósul meg.

Komoly vonzerőt jelenthet olcsóságuk is, hiszen az ETF-ek jegyei közvetlenül a tőzsdén vásárolhatóak meg. Ugyanakkor nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a nemzetközi piacokon oly nagy népszerűségnek örvendő ETF-ek adókedvezményt kapnak, nálunk ilyesmi nem érvényesül.

Az alapkezelők között egyre inkább éleződik a verseny, miközben a kereslet dinamikus növekedésével szembesülhetnek, addig szűk a mozgástér arra, hogy egy adott részvényindexre létrehozott ETF-jeik érdemben különbözzenek a versenytársakétól. A megoldást emiatt az aktívan kezelt ETF-ekben látják, mellyel lehetővé válhat, hogy a megcélzott index teljesítményéhez képest jobb hozamot érjenek el.

Az elmúlt évek során több "félig aktívan" kezelt ETF került piacra, ezeket egyedi súlyozású portfoliók jellemeztek. Így például a PowerShares, amely tavaly 10 olyan ETF-et indított, ahol a részvények súlyozását az árbevétel, a könyv szerinti érték, a cash flow és az osztalékok alapján állapították meg.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?