12 °C Budapest

"Esélyt a legkisebbeknek is" - a versenyképesség titka

Pénzcentrum
2007. október 5. 12:00

Tegnap tartotta meg ülését a Vállalkozásfejlesztési Tanács (VFT), melyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár előadásai nyitottak meg, mint arról tegnap már beszámoltunk. Az előadások központi témáját a kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiája képezte. Jelen cikkünkben Egyed Géza elhangzott előadásának segítségével a kkv-stratégia főbb vonulatait kívánjuk bemutatni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kicsi a bors, de erős

Méretük kicsi, számosságuk azonban nem, ugyanis a kis- és középvállalkozások (kkv) gazdaságban betöltött szerepe nem elhanyagolható. Az uniós átlaghoz viszonyítva az egyetlen terület, melyben elmaradást tapasztalhatunk a hozzáadott értékből való részesedés. A többi területen (KKV-k aránya, alkalmazottak aránya, árbevétel aránya), ahogyan azt a szakállamtitkár is kiemelte, nem tapasztalható szignifikáns lemaradás.


A GKM által megrendelt közvéleménykutatás szerint a vállalkozásokat leginkább akadályozó három tényező a magas adó- és társadalombiztosítási teher, a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága, valamint az erős verseny. Egyed rávilágított a kutatás egy másik fontos eredményére, amely szerint míg a 90-es évek közepén a tőkehiány gondot jelentett, addig ma ez már kisebb arányú probléma.


Forrás: GKM

Milyen célokat követnek?

A kis- és középvállalkozások szektorának fejlesztésére vonatkozó stratégiai cél a termelékenység növelése, az ezt követő célok hierarchiáját pedig az alábbi piramis jellemzi:


Forrás: GKM

A gazdaságfejlesztési politika fő forrását 2007 és 2013 között az uniós alapok képezik, melyek az átlagos éves GDP közel 3 százalékára rúgnak. A gazdaság- és a versenyképesség fejlesztése társadalmi kérdés is - hangsúlyozta a szakállamtitkár, vagyis előbbi fejlesztése mellett szükséges megfelelő hangsúlyt helyezni az egészségügyi és oktatási rendszer javítására, a környezet- és energiafejlesztésre, a közigazgatási reformra.

Hogyan valósulhat meg a versenyképesség növelése?

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


Vállalkozásfejlesztési Tanács
A kis- és középvállalkozásokról szóló törvény alapján a Vállalkozásfejlesztési Tanács feladata a KKV-fejlesztési stratégia kialakításában való részvétel, melynek keretében javaslatot tesz, értékel és véleményez. A testület elnöke a gazdasági és közlekedési miniszter. A Tanács évente legalább négyszer ülésezik, határozatait pedig egyszerű szótöbbséggel hozza meg.

Három dimenzióban valósulhat meg a fejlesztés. Kiválóság tekintetében a dinamikus növekedést kell elérni a globális piacokon. A strukturális változások révén területi, ágazati változások valósulhatnak meg. A felzárkóztatás pedig megteremti az esélyt a fejlődésre.

A fejlesztés horizontális összetevői révén valósulhat meg mindez, ezek a következők:

• Innováció és technológia,
• Információs és kommunikációs technológia (IKT),
• Humán faktor,
• Együttműködő hálózatok,
• Finanszírozás.

Leszámolás a vissza nem térítendő támogatásokkal?

Tegnapi beszédében Kóka is hangsúlyozta már, hogy a vissza nem térítendő támogatások alkalmazását néhány kivételtől eltekintve vissza kell szorítani. Ennek okaira Egyed is rávilágított, a vissza nem térítendő támogatások ugyanis csupán a vállalkozók kis százalékát érik el.

Emellett ezeknél a támogatásoknál jelentős mértékű a lemorzsolódás, valamint nagy holtteher-hatást generálnak, mindeközben pedig alacsony a tőkemobilizáló képességük.

Az uniós források felhasználásához az úgynevezett "policy mix" megvalósítását választotta a GKM. Ennek keretében 1000 milliárd forint támogatás jut a horizontális célokra, bizonyos teljesítmény feltételek meghatározása mellett. Másrészt megvalósul a fenntartható finanszírozó programok nagy tőkeáttétellel, felzárkóztatási növekedési céllal való beindítása (Jeremie program).

Emellett a vissza nem térítendő támogatások esetén szükséges az átlátható értékelés megvalósítása. Ez Egyed szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Programoknál például már jelen is van, ahol előre kiszámíthatja a pályázó a kiírások alapján, hogy mennyi pontot kaphat.


Mikor valósul meg a stratégia?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?