7 °C Budapest

"Esélyt a legkisebbeknek is" - a versenyképesség titka

Pénzcentrum
2007. október 5. 12:00

Tegnap tartotta meg ülését a Vállalkozásfejlesztési Tanács (VFT), melyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár előadásai nyitottak meg, mint arról tegnap már beszámoltunk. Az előadások központi témáját a kis- és középvállalkozások fejlesztési stratégiája képezte. Jelen cikkünkben Egyed Géza elhangzott előadásának segítségével a kkv-stratégia főbb vonulatait kívánjuk bemutatni.

Kicsi a bors, de erős

Méretük kicsi, számosságuk azonban nem, ugyanis a kis- és középvállalkozások (kkv) gazdaságban betöltött szerepe nem elhanyagolható. Az uniós átlaghoz viszonyítva az egyetlen terület, melyben elmaradást tapasztalhatunk a hozzáadott értékből való részesedés. A többi területen (KKV-k aránya, alkalmazottak aránya, árbevétel aránya), ahogyan azt a szakállamtitkár is kiemelte, nem tapasztalható szignifikáns lemaradás.


A GKM által megrendelt közvéleménykutatás szerint a vállalkozásokat leginkább akadályozó három tényező a magas adó- és társadalombiztosítási teher, a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlansága, valamint az erős verseny. Egyed rávilágított a kutatás egy másik fontos eredményére, amely szerint míg a 90-es évek közepén a tőkehiány gondot jelentett, addig ma ez már kisebb arányú probléma.


Forrás: GKM

Milyen célokat követnek?

A kis- és középvállalkozások szektorának fejlesztésére vonatkozó stratégiai cél a termelékenység növelése, az ezt követő célok hierarchiáját pedig az alábbi piramis jellemzi:


Forrás: GKM

A gazdaságfejlesztési politika fő forrását 2007 és 2013 között az uniós alapok képezik, melyek az átlagos éves GDP közel 3 százalékára rúgnak. A gazdaság- és a versenyképesség fejlesztése társadalmi kérdés is - hangsúlyozta a szakállamtitkár, vagyis előbbi fejlesztése mellett szükséges megfelelő hangsúlyt helyezni az egészségügyi és oktatási rendszer javítására, a környezet- és energiafejlesztésre, a közigazgatási reformra.

Hogyan valósulhat meg a versenyképesség növelése?


Vállalkozásfejlesztési Tanács
A kis- és középvállalkozásokról szóló törvény alapján a Vállalkozásfejlesztési Tanács feladata a KKV-fejlesztési stratégia kialakításában való részvétel, melynek keretében javaslatot tesz, értékel és véleményez. A testület elnöke a gazdasági és közlekedési miniszter. A Tanács évente legalább négyszer ülésezik, határozatait pedig egyszerű szótöbbséggel hozza meg.

Három dimenzióban valósulhat meg a fejlesztés. Kiválóság tekintetében a dinamikus növekedést kell elérni a globális piacokon. A strukturális változások révén területi, ágazati változások valósulhatnak meg. A felzárkóztatás pedig megteremti az esélyt a fejlődésre.

A fejlesztés horizontális összetevői révén valósulhat meg mindez, ezek a következők:

• Innováció és technológia,
• Információs és kommunikációs technológia (IKT),
• Humán faktor,
• Együttműködő hálózatok,
• Finanszírozás.

Leszámolás a vissza nem térítendő támogatásokkal?

Tegnapi beszédében Kóka is hangsúlyozta már, hogy a vissza nem térítendő támogatások alkalmazását néhány kivételtől eltekintve vissza kell szorítani. Ennek okaira Egyed is rávilágított, a vissza nem térítendő támogatások ugyanis csupán a vállalkozók kis százalékát érik el.

Emellett ezeknél a támogatásoknál jelentős mértékű a lemorzsolódás, valamint nagy holtteher-hatást generálnak, mindeközben pedig alacsony a tőkemobilizáló képességük.

Az uniós források felhasználásához az úgynevezett "policy mix" megvalósítását választotta a GKM. Ennek keretében 1000 milliárd forint támogatás jut a horizontális célokra, bizonyos teljesítmény feltételek meghatározása mellett. Másrészt megvalósul a fenntartható finanszírozó programok nagy tőkeáttétellel, felzárkóztatási növekedési céllal való beindítása (Jeremie program).

Emellett a vissza nem térítendő támogatások esetén szükséges az átlátható értékelés megvalósítása. Ez Egyed szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Programoknál például már jelen is van, ahol előre kiszámíthatja a pályázó a kiírások alapján, hogy mennyi pontot kaphat.


Mikor valósul meg a stratégia?

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?