5 °C Budapest

Sikeres régiók - a GVOP pályázatok eredményei alapján sikeres a felzárkózás

Pénzcentrum
2007. október 2. 11:26

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által közzétett GVOP pályázati eredményeket vizsgálta meg a Start Tőkegarancia Zrt. olyan szempontból, hogy az egyes pályázatok keretében elérhető támogatások megszerzésében mennyire voltak sikeresek az egyes régiók. A közzétett eredmények összesen 156 milliárd forint támogatást jelentenek a vállalkozói szektor számára.

Első lépésben a megszerzett támogatási összegek regionális eloszlását egyrészt a régiók lakosságarányához, másrészt a régiók GDP-jének országos GDP-hez mért arányához hasonlítottuk (lásd 1. táblázat). Az értékelés eredménye alapján látható, hogy a Dél-Alföldi Régió mind a GDP-hez való hozzájárulás, mind a lakosságarányhoz mérten a támogatások jelentősen nagyobb részét szerezte meg, mint a többi régió. Nem meglepő módon a támogatások legnagyobb része a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarországi Régióba jutott, ahol azonban a régió GDP-n belüli súlyától lényegesen elmaradt a megszerzett támogatások összege.


Második lépésben azt vizsgáltuk, hogy az egyes támogatáscsoportok esetében milyen volt a regionális eloszlás, és ez hogyan viszonyult az egyes régiók által a GVOP keretében megszerzett összes támogatás részarányához.


A GVOP első prioritásán belül az ipari és szolgáltató szektor versenyképességének fejlesztését célzó támogatások (1.1.1, 1.1.2 és az 1.1.3 jelű pályázatok) esetében, amelyek alapvetően a nagyobb vállalkozások technológiai korszerűsítését, beszállítói kapcsolatok erősítését célozták, három régió jelentősen túlteljesítette a GVOP-n belüli részarányát: ezek az Észak-Magyarországi Régió, a Közép-Dunántúli Régió és a Nyugat-Dunántúli Régió. A GVOP-n belül ez a támogatáscsoport jelentős, 20%-os súllyal részesedett.

A második prioritáson belül a GVOP 2.1.1 és 2.1.2 jelű pályázatok esetében, amelyek a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztését támogatták, a regionális eloszlás a legkiegyensúlyozottabb volt. Itt a régiók hasonló arányokban szerezték meg a támogatási összegeket, mint az összes megszerzett támogatás eloszlása. Megemlítendő azonban, hogy a Közép-Magyarországi Régió ebben a kategóriában alulteljesítőnek számít, míg az összes többi régió magasabb arányt ért el. A támogatáscsoport részesedése a GVOP-n belül 26% volt.

A kutatás-fejlesztést, innovációt célzó harmadik prioritáson belül egyértelmű a Közép-Magyarországi Régió jó eredményessége, míg némileg meglepő, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítő támogatások megszerzésében eredményes három régió áll az utolsó helyen. A harmadik prioritás részaránya a GVOP-n belül 25% volt.

A négyes prioritáson belül az e-gazdaság fejlesztését célzó támogatások (4.1.1., 4.1.2., 4.2.1. és 4.2.2. jelű pályázatok) esetében szintén a Közép-Magyarországi Régió dominanciája érezhető, a támogatások 70%-a került ebbe a régióba.

Ezzel szemben az e-közigazgatás és a szélessávú infrastruktúra fejlesztését célzó támogatások esetében a vidéki régiók szerepeltek jobban, a két alföldi régióba jutott a támogatások csaknem fele.


A GVOP-s pályázati eredményeket értékelve Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: "Látható, hogy a kevésbé fejlett régiók több területen is jól szerepeltek, így teljesülni látszik az a gazdaságfejlesztési célkitűzés, hogy a fejletlenebb régiók felzárkózását segítsék elő az Európai Uniós támogatások."

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?