7 °C Budapest

Sikeres régiók - a GVOP pályázatok eredményei alapján sikeres a felzárkózás

Pénzcentrum
2007. október 2. 11:26

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által közzétett GVOP pályázati eredményeket vizsgálta meg a Start Tőkegarancia Zrt. olyan szempontból, hogy az egyes pályázatok keretében elérhető támogatások megszerzésében mennyire voltak sikeresek az egyes régiók. A közzétett eredmények összesen 156 milliárd forint támogatást jelentenek a vállalkozói szektor számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Első lépésben a megszerzett támogatási összegek regionális eloszlását egyrészt a régiók lakosságarányához, másrészt a régiók GDP-jének országos GDP-hez mért arányához hasonlítottuk (lásd 1. táblázat). Az értékelés eredménye alapján látható, hogy a Dél-Alföldi Régió mind a GDP-hez való hozzájárulás, mind a lakosságarányhoz mérten a támogatások jelentősen nagyobb részét szerezte meg, mint a többi régió. Nem meglepő módon a támogatások legnagyobb része a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarországi Régióba jutott, ahol azonban a régió GDP-n belüli súlyától lényegesen elmaradt a megszerzett támogatások összege.


Második lépésben azt vizsgáltuk, hogy az egyes támogatáscsoportok esetében milyen volt a regionális eloszlás, és ez hogyan viszonyult az egyes régiók által a GVOP keretében megszerzett összes támogatás részarányához.


A GVOP első prioritásán belül az ipari és szolgáltató szektor versenyképességének fejlesztését célzó támogatások (1.1.1, 1.1.2 és az 1.1.3 jelű pályázatok) esetében, amelyek alapvetően a nagyobb vállalkozások technológiai korszerűsítését, beszállítói kapcsolatok erősítését célozták, három régió jelentősen túlteljesítette a GVOP-n belüli részarányát: ezek az Észak-Magyarországi Régió, a Közép-Dunántúli Régió és a Nyugat-Dunántúli Régió. A GVOP-n belül ez a támogatáscsoport jelentős, 20%-os súllyal részesedett.

A második prioritáson belül a GVOP 2.1.1 és 2.1.2 jelű pályázatok esetében, amelyek a kis- és középvállalkozások műszaki-technológiai hátterének fejlesztését támogatták, a regionális eloszlás a legkiegyensúlyozottabb volt. Itt a régiók hasonló arányokban szerezték meg a támogatási összegeket, mint az összes megszerzett támogatás eloszlása. Megemlítendő azonban, hogy a Közép-Magyarországi Régió ebben a kategóriában alulteljesítőnek számít, míg az összes többi régió magasabb arányt ért el. A támogatáscsoport részesedése a GVOP-n belül 26% volt.

A kutatás-fejlesztést, innovációt célzó harmadik prioritáson belül egyértelmű a Közép-Magyarországi Régió jó eredményessége, míg némileg meglepő, hogy a vállalkozások versenyképességét erősítő támogatások megszerzésében eredményes három régió áll az utolsó helyen. A harmadik prioritás részaránya a GVOP-n belül 25% volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A négyes prioritáson belül az e-gazdaság fejlesztését célzó támogatások (4.1.1., 4.1.2., 4.2.1. és 4.2.2. jelű pályázatok) esetében szintén a Közép-Magyarországi Régió dominanciája érezhető, a támogatások 70%-a került ebbe a régióba.

Ezzel szemben az e-közigazgatás és a szélessávú infrastruktúra fejlesztését célzó támogatások esetében a vidéki régiók szerepeltek jobban, a két alföldi régióba jutott a támogatások csaknem fele.


A GVOP-s pályázati eredményeket értékelve Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: "Látható, hogy a kevésbé fejlett régiók több területen is jól szerepeltek, így teljesülni látszik az a gazdaságfejlesztési célkitűzés, hogy a fejletlenebb régiók felzárkózását segítsék elő az Európai Uniós támogatások."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06