12 °C Budapest

Hogyan lesznek a magyar vállalkozások versenyképesek?

Pénzcentrum
2007. október 4. 14:14

Ma tartotta meg soron következő ülését a Vállalkozásfejlesztési Tanács a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, melyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár előadása nyitott meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Vállalkozásfejlesztési Tanács (VFT) kiemelt jelentőségű testület, melynek célja a Versenyképességi-, valamint a Befektetői Tanáccsal együtt, hogy az érdemi döntések előtt kikérjék az érintettek véleményét - mondta el a miniszter.

Ez a párbeszéd Kóka János szavaival élve kínosan hiányzott az elmúlt két-három évben. A VFT legfőbb missziója, hogy a legmegfelelőbb döntések előkészítésében segédkezzen. A kis- és középvállalkozók (KKV) szektorának növekedési korlátját a tőkehiány, illetve a piacra lépési lehetőségek hiánya képezi.

A miniszter szerint "stratégiai, nemzetgazdasági érdek a KKV-k fejlesztése". Mivel ez a szektor az, amelyik a leggyorsabb alkalmazkodásra képes, ezért fontos, hogy az innovativitást, valamint a nemzetközi fejlődőképesség fejlesztésére kerüljön a hangsúly - fogalmazott Kóka.

A miniszter ismertette a kormány KKV-politikájának főbb elemeit, melyek szerint enyhíteni kell a piaci belépés korlátait, a tranzakciós költségek mérséklésével, a gyors ügyintézés megvalósításával, a bürokratikus terhek csökkentésével. Az Üzletre hangolva elnevezésű csomag például Kóka szerint évi 100 milliárd forinttal csökkentheti a vállalkozói szektor terheit.

A gazdasági tárca vezetője szerint az adott költségvetési helyzeten a kiadások csökkentésével és a bevételek növelésével lehet segíteni. A bevételnövelés pedig csak úgy valósulhat meg, hogy az adózó vállalkozások növelésén keresztül valósulhat meg, nem pedig az adókulcsok emelésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a stratégia részét képezi a szürke- és feketegazdasággal szembeni határozott fellépés, a jogi eljárások megkönnyítése. Szintén fontos, hogy a pénzintézetek támogassák a KKV-k növekedését szolgáltatásaik árának elérhetővé tételével.

Kerülni kell az egyébként eddig is hatékonyan működő piacokra való beavatkozást, mivel a cél az önfenntartóan működőképes struktúrák kialakítása - hangsúlyozta a miniszter. Így például néhány kivételtől eltekintve, a vissza nem térítendő támogatások nagy része káros a gazdaság számára, mivel torzítja a versenyt.

Egyed Géza szakállamtitkár ismertette a kormány kkv-stratégiáját, melyről holnapi cikkünkben lehet majd bővebben olvasni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20