3 °C Budapest

Hogyan lesznek a magyar vállalkozások versenyképesek?

Pénzcentrum
2007. október 4. 14:14

Ma tartotta meg soron következő ülését a Vállalkozásfejlesztési Tanács a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, melyet Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár előadása nyitott meg.

A Vállalkozásfejlesztési Tanács (VFT) kiemelt jelentőségű testület, melynek célja a Versenyképességi-, valamint a Befektetői Tanáccsal együtt, hogy az érdemi döntések előtt kikérjék az érintettek véleményét - mondta el a miniszter.

Ez a párbeszéd Kóka János szavaival élve kínosan hiányzott az elmúlt két-három évben. A VFT legfőbb missziója, hogy a legmegfelelőbb döntések előkészítésében segédkezzen. A kis- és középvállalkozók (KKV) szektorának növekedési korlátját a tőkehiány, illetve a piacra lépési lehetőségek hiánya képezi.

A miniszter szerint "stratégiai, nemzetgazdasági érdek a KKV-k fejlesztése". Mivel ez a szektor az, amelyik a leggyorsabb alkalmazkodásra képes, ezért fontos, hogy az innovativitást, valamint a nemzetközi fejlődőképesség fejlesztésére kerüljön a hangsúly - fogalmazott Kóka.

A miniszter ismertette a kormány KKV-politikájának főbb elemeit, melyek szerint enyhíteni kell a piaci belépés korlátait, a tranzakciós költségek mérséklésével, a gyors ügyintézés megvalósításával, a bürokratikus terhek csökkentésével. Az Üzletre hangolva elnevezésű csomag például Kóka szerint évi 100 milliárd forinttal csökkentheti a vállalkozói szektor terheit.

A gazdasági tárca vezetője szerint az adott költségvetési helyzeten a kiadások csökkentésével és a bevételek növelésével lehet segíteni. A bevételnövelés pedig csak úgy valósulhat meg, hogy az adózó vállalkozások növelésén keresztül valósulhat meg, nem pedig az adókulcsok emelésével.

Emellett a stratégia részét képezi a szürke- és feketegazdasággal szembeni határozott fellépés, a jogi eljárások megkönnyítése. Szintén fontos, hogy a pénzintézetek támogassák a KKV-k növekedését szolgáltatásaik árának elérhetővé tételével.

Kerülni kell az egyébként eddig is hatékonyan működő piacokra való beavatkozást, mivel a cél az önfenntartóan működőképes struktúrák kialakítása - hangsúlyozta a miniszter. Így például néhány kivételtől eltekintve, a vissza nem térítendő támogatások nagy része káros a gazdaság számára, mivel torzítja a versenyt.

Egyed Géza szakállamtitkár ismertette a kormány kkv-stratégiáját, melyről holnapi cikkünkben lehet majd bővebben olvasni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?