Fukarkodnak a kamatokkal a bankok - van élet a betéten túl...

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 09:00

A magyar vállalkozások által elhelyezett betétállomány az idei év második hónapja óta lassú ütemben, de folyamatosan nő, bár a vállalati számlák esetében a bankok korántsem kényeztetnek kiemelkedően magas kamatokkal - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legkedveltebb lekötési időnek a 2-3 hónap számít, a vállalkozások ugyanis ennél hosszabb ideig nem szívesen mondanak le a likviditást jelentő összegekről. Ezért a legkedvezőbb kamatokat a néhány hónapos lekötött betétre adják a bankok.

A legalacsonyabb összeget az OTP-nél lehet elhelyezni, ahol a minimum csupán 100 ezer forint, a többi pénzintézet az elhelyezett összegek alsó határaként 300 000 és 1 millió forint közötti összeget határoz meg.

Felső határ a csillagos ég, de néhány 10 millió forinttól már egyedi kamatokat kérhetnek a vállalkozások. Ez az összeghatár az UniCredit Banknál 50, míg a Raiffeisennél és az MKB-nál 100 millió forint.

A CIB, amennyiben az ügyfél Elektronikus Betétben helyezi el pénzét, már sokkal alacsonyabb összegre is kiemelt kamatokat ad, míg az Erste hetente változtatja kedvezményes ajánlatait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A betétállomány növekedése mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az alacsony kockázatú betéti alapok, melynek legnagyobb előnyét a likviditás jelenti. Rövid távon ugyanis a kamatkockázat alacsonynak tekinthető.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?