16 °C Budapest

Opciós botrány: újabb vezetőnek hull le a feje...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 16:00

Az amerikai háború a vállalati bűnözés ellen az utóbbi időben jól alakul. Egyre több vállalati vezetőt ítélnek el a részvényopciókkal való csalás vádjával. A legutóbbi ilyen vezető Greg Reyes, a Brocade Communication Systems korábbi igazgatója, akinek elítélése további bűnvádi eljárások sorozatát eredményezi a nagyvállalatok vezetősége ellen.

A 2006-ban kezdődött vizsgálatok egyelőre jelentős eredményekkel jártak, eddig már több vállalati vezetőt ítéltek el a részvényopciókkal kapcsolatos csalások miatt. A visszadátumozás úgy tűnik bevett szokás sok amerikai vállalat vezetőségének körében. Az igazgatók a saját vállalatuk részvényeinek egy részét megvették adott dátummal, az éppen aktuális áron, viszont visszadátumozták egy olyan korábbi időpontra, amikor a részvények alacsonyabb áron keltek el a piacon, így gyakorlatilag azonnali nyereséghez jutottak.

Ezt az eszközt használták a vezetőség díjazására, egy két vállalat esetében pedig a munkavállalók megvesztegetésére is, így próbálva ellensúlyozni elégedetlenségüket. A kormány az utóbbi időben 140 vállalat ellen kezdett vizsgálatot a visszadátumozási botrány miatt, amely az eddig feltárt esetek alapján elég népszerű díjazási eszköz a Szilikon Völgyben székelő vállalatoknál. Eddig 8 cég 16 igazgatójának esetében bizonyosodott be, hogy alkalmazták a visszadátumozás eszközét.

A jelenleg feltárt körülmények között a jogi szakértők nem tudják, hogy mi lenne a megfelelőbb a helyzet kezelésére, a peres eljárások, vagy egy egységes szabályozás bevezetése. Abban minden esetre mindenki egyetért, hogy ez a befektetők megkárosítása, és ha valamelyik vállalatnál bebizonyosodik a csalás, az súlyos következményeket kell hogy maga után vonjon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm