17 °C Budapest

Opciós botrány: újabb vezetőnek hull le a feje...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 16:00

Az amerikai háború a vállalati bűnözés ellen az utóbbi időben jól alakul. Egyre több vállalati vezetőt ítélnek el a részvényopciókkal való csalás vádjával. A legutóbbi ilyen vezető Greg Reyes, a Brocade Communication Systems korábbi igazgatója, akinek elítélése további bűnvádi eljárások sorozatát eredményezi a nagyvállalatok vezetősége ellen.

A 2006-ban kezdődött vizsgálatok egyelőre jelentős eredményekkel jártak, eddig már több vállalati vezetőt ítéltek el a részvényopciókkal kapcsolatos csalások miatt. A visszadátumozás úgy tűnik bevett szokás sok amerikai vállalat vezetőségének körében. Az igazgatók a saját vállalatuk részvényeinek egy részét megvették adott dátummal, az éppen aktuális áron, viszont visszadátumozták egy olyan korábbi időpontra, amikor a részvények alacsonyabb áron keltek el a piacon, így gyakorlatilag azonnali nyereséghez jutottak.

Ezt az eszközt használták a vezetőség díjazására, egy két vállalat esetében pedig a munkavállalók megvesztegetésére is, így próbálva ellensúlyozni elégedetlenségüket. A kormány az utóbbi időben 140 vállalat ellen kezdett vizsgálatot a visszadátumozási botrány miatt, amely az eddig feltárt esetek alapján elég népszerű díjazási eszköz a Szilikon Völgyben székelő vállalatoknál. Eddig 8 cég 16 igazgatójának esetében bizonyosodott be, hogy alkalmazták a visszadátumozás eszközét.

A jelenleg feltárt körülmények között a jogi szakértők nem tudják, hogy mi lenne a megfelelőbb a helyzet kezelésére, a peres eljárások, vagy egy egységes szabályozás bevezetése. Abban minden esetre mindenki egyetért, hogy ez a befektetők megkárosítása, és ha valamelyik vállalatnál bebizonyosodik a csalás, az súlyos következményeket kell hogy maga után vonjon.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?