Opciós botrány: újabb vezetőnek hull le a feje...

Pénzcentrum
2007. augusztus 13. 16:00

Az amerikai háború a vállalati bűnözés ellen az utóbbi időben jól alakul. Egyre több vállalati vezetőt ítélnek el a részvényopciókkal való csalás vádjával. A legutóbbi ilyen vezető Greg Reyes, a Brocade Communication Systems korábbi igazgatója, akinek elítélése további bűnvádi eljárások sorozatát eredményezi a nagyvállalatok vezetősége ellen.

A 2006-ban kezdődött vizsgálatok egyelőre jelentős eredményekkel jártak, eddig már több vállalati vezetőt ítéltek el a részvényopciókkal kapcsolatos csalások miatt. A visszadátumozás úgy tűnik bevett szokás sok amerikai vállalat vezetőségének körében. Az igazgatók a saját vállalatuk részvényeinek egy részét megvették adott dátummal, az éppen aktuális áron, viszont visszadátumozták egy olyan korábbi időpontra, amikor a részvények alacsonyabb áron keltek el a piacon, így gyakorlatilag azonnali nyereséghez jutottak.

Ezt az eszközt használták a vezetőség díjazására, egy két vállalat esetében pedig a munkavállalók megvesztegetésére is, így próbálva ellensúlyozni elégedetlenségüket. A kormány az utóbbi időben 140 vállalat ellen kezdett vizsgálatot a visszadátumozási botrány miatt, amely az eddig feltárt esetek alapján elég népszerű díjazási eszköz a Szilikon Völgyben székelő vállalatoknál. Eddig 8 cég 16 igazgatójának esetében bizonyosodott be, hogy alkalmazták a visszadátumozás eszközét.

A jelenleg feltárt körülmények között a jogi szakértők nem tudják, hogy mi lenne a megfelelőbb a helyzet kezelésére, a peres eljárások, vagy egy egységes szabályozás bevezetése. Abban minden esetre mindenki egyetért, hogy ez a befektetők megkárosítása, és ha valamelyik vállalatnál bebizonyosodik a csalás, az súlyos következményeket kell hogy maga után vonjon.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25