22 °C Budapest

Bevállalós vagy? - Te hogyan vezetnél?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 16:00

Te mennyire szereted a kockázatot, a veszélyt? Nemrégiben a megtakarítási szokásokat vizsgáló cikkünkben ugyan arra derült fény, hogy a háztartások zöme inkább a kevésbé kockázatos megtakarítási formák felé fordul. Természetesen az már egy másik lapra tartozik, hogy a vállalkozások tulajdonosai hogyan gondolkodnak üzletmenetükkel kapcsolatosan. Itt már bizonyosan többen vannak a kockázatvállaló "nagymenők", ugyanakkor a vállalkozások nagy része mégsem annyira vállalkozó szellemű, s inkább a stabil növekedésre, vagy inkább a túlélésre játszik.

A Bank of Scotland kutatása alapján alapvetően négy típusú vállalkozót lehet megkülönböztetni, az előbbiekben már említett merész nagymenőket, a stabil növekedést célzókat, a túlélőket, valamint a fuldoklókat.

Az első kategóriába a felmérés szerint a vállalkozástulajdonosok ötöde esik, ezek azok a társaságok, amelyek az elmúlt három év során szignifikáns mértékű növekedést produkáltak, jelentős beruházásba kezdtek, illetve létszámbővítést is végrehajtott.

Ezek a cégtulajdonosok egyébként minta gyanánt is szolgálhatnak a többi vállalkozástulajdonos számára. A cégek körében a legnagyobb szeletet a stabil növekedésűek, illetve a túlélők teszik ki, ők a vállalkozások mintegy harmadát reprezentálják.

Talán nem meglepő, de nagy szerepet játszik a társaságok besorolásában az is, hogy a tulajdonos mennyire optimista a gazdaság, illetve a vállalkozásának jövőbeli helyzetét illetően. A stabil növekedést produkálók pozitív kilátással tekintenek a jövőbe, a túlélők örülnek, ha minden ugyanúgy marad, míg a fuldoklók igen pesszimistán állnak vállalkozásuk helyzetéhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez utóbbi hozzáállás egyébként a vállalkozások mindössze 13 százalékára jellemző a felmérés szerint, ezek leginkább egyszemélyes társaságok.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?