Bevállalós vagy? - Te hogyan vezetnél?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 16:00

Te mennyire szereted a kockázatot, a veszélyt? Nemrégiben a megtakarítási szokásokat vizsgáló cikkünkben ugyan arra derült fény, hogy a háztartások zöme inkább a kevésbé kockázatos megtakarítási formák felé fordul. Természetesen az már egy másik lapra tartozik, hogy a vállalkozások tulajdonosai hogyan gondolkodnak üzletmenetükkel kapcsolatosan. Itt már bizonyosan többen vannak a kockázatvállaló "nagymenők", ugyanakkor a vállalkozások nagy része mégsem annyira vállalkozó szellemű, s inkább a stabil növekedésre, vagy inkább a túlélésre játszik.

A Bank of Scotland kutatása alapján alapvetően négy típusú vállalkozót lehet megkülönböztetni, az előbbiekben már említett merész nagymenőket, a stabil növekedést célzókat, a túlélőket, valamint a fuldoklókat.

Az első kategóriába a felmérés szerint a vállalkozástulajdonosok ötöde esik, ezek azok a társaságok, amelyek az elmúlt három év során szignifikáns mértékű növekedést produkáltak, jelentős beruházásba kezdtek, illetve létszámbővítést is végrehajtott.

Ezek a cégtulajdonosok egyébként minta gyanánt is szolgálhatnak a többi vállalkozástulajdonos számára. A cégek körében a legnagyobb szeletet a stabil növekedésűek, illetve a túlélők teszik ki, ők a vállalkozások mintegy harmadát reprezentálják.

Talán nem meglepő, de nagy szerepet játszik a társaságok besorolásában az is, hogy a tulajdonos mennyire optimista a gazdaság, illetve a vállalkozásának jövőbeli helyzetét illetően. A stabil növekedést produkálók pozitív kilátással tekintenek a jövőbe, a túlélők örülnek, ha minden ugyanúgy marad, míg a fuldoklók igen pesszimistán állnak vállalkozásuk helyzetéhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez utóbbi hozzáállás egyébként a vállalkozások mindössze 13 százalékára jellemző a felmérés szerint, ezek leginkább egyszemélyes társaságok.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem