4 °C Budapest

Megvan a legmorbidabb befektetések nyertese...

Pénzcentrum
2007. július 31. 12:00

Talán akadnak olyanok, akik úgy gondolják, hogy mindenből pénzt lehet csinálni. Minden nem is változtatható pénzzé, de az életben rengeteg olyan dolog létezik, amelyből megfelelő kreativitással tőkét, s majd hasznot is lehet kovácsolni (elég, ha csupán az időjárás derivatívákra gondolunk). Ezek közül találhatunk olyat is, amely méltán érdemli ki a morbid befektetés címet, tipikusan ilyennek tekinthető a "halál-kötvény", vagyis a death bond.

Death bond

Mielőtt elborzadva továbblépnénk, nem árt, ha a kifejezés mögé tekintünk, és megnézzük, miről is van szó egészen pontosan. A death bond az életbiztosítások másodlagos piacához kapcsolódik szervesen.

Death bond történelem
A Death bondok piaca viszonylag fiatal, mintegy 8 éves múltra tekinthet vissza. A kilencvenes években csúcskorát élő "viatical" üzletből (súlyos, vagy halálos betegség esetén lehetőség nyílott előrehozott haláleseti kifizetés kérésére) fejlődött ki, amely az évtized végén el is tűnt.

Mi történik, ha életbiztosításunkat pénzzé szeretnénk tenni? Vagy a biztosító vásárolja azt vissza, vagy pedig keresnünk kell valakit, aki hajlandó a biztosítási kötvényt tőlünk megvásárolni, majd pedig fizeti a biztosítási díjakat a biztosító társaságnak, és zsebre teszi a kifizetést, mikor az eredeti biztosított (vagyis mi, akik eladtuk a kötvényünket) elhalálozik.

Úgy tűnik azonban, hogy a Wall Streeten nem osztják az életbiztosítások másodlagos piacával, mint befektetési formával táplált esetleges ellenérzéseinket. Legalábbis a BusinessWeek összeállítása szerint egyre többen "kattannak rá" erre a lehetőségre, az intézményi befektetők, s a nagy befektetési bankok egyaránt kiemelkedő lehetőséget látnak az életbiztosításokban.

Egyelőre még csupán nyugdíjalapok, felsőoktatási alapítványok, illetve egyéb intézményi befektetések érdeklődnek a kötvények iránt, azonban szakértők szerint nemsokára elérkezik az idő, amikor az átlagos befektetési alapok is (s rajtuk keresztül széles kisbefektetői réteg) nyitnak ez iránt az értékpapír felé. A befektetők szerint ezek a kötvények évente mintegy 8 százalékos hozammal kecsegtethetnek.

A megérzésekre ráerősíthet a másodlagos életbiztosítások piacának robbanásszerű fejlődése, hiszen már nem egy helyen találkozhatunk elektronikus kereskedelmi platformokkal is, ilyen például a Life-Exchange, vagy a LexNet. 2005-ben Amerikában 10 milliárd dollár értékű tranzakció zajlott le, a Sanford C. Bernstein & Co. adatai szerint, elemzők úgy vélekednek, ez tavaly már elérte a 15 milliárd dollárt, idén pedig akár meg is duplázódhat.

Tegyük hozzá persze azt is, hogy ezen piac mérete valószínűleg sosem éri majd el a másodlagos jelzálogpiacét, amelyen csupán a tavalyi évben 1,9 ezer milliárd dollár értékű tranzakció zajlott le.

Hogyan lesz a kötvényből kötvény?

Adott az életbiztosítással rendelkező biztosított, aki szeretné biztosítását valamilyen okból pénzzé tenni (a leggyakoribb esetben idős, 70 év körüli emberekről van szó). Ezért felkeres egy, az életbiztosítások másodpiacával foglalkozó brókert, aki hajlandó a megfelelő vásárlókat felkutatni. A biztosított végső soron így 20-40 százalékkal többet kaphat, mint amit a biztosítótól kapna a visszavásárlásért.

A biztosítás egy következő lépésben újra eladásra kerül valamelyik befektetési bank, vagy pedig egy hedge fund számára. Ezek, miután összegyűjtik a megfelelő mennyiségű biztosítást (tipikusan legalább kétszázat, az esetlegesen jelentkező kockázatok diverzifikálásának érdekében), értékpapírosítják, azaz egy eszközalapú értékpapír - ebben az esetben kötvény kerül kibocsátásra. Ne feledjük, ez nem azonos az életbiztosítási kötvénnyel!

A nagy adósságminősítő-intézetek, mint a Moody's, vagy a Fitch előbb-utóbb ezeket a kötvényeket is minősítés alá vonja, a befektetők helyzetének megkönnyítése érdekében. Előbbi egyébként egy ilyen kötvénykibocsátást már minősített, azonban mikor a kibocsátó körül botrány pattant ki, s csalás vádjával indítottak ellene eljárást, egyből visszavonta a minősítést.

Mit tesznek a biztosítók?

Előzetesen talán azt gondolnánk, hogy a biztosítók nem örülnek a másodpiac kialakulásának. Ez nem teljesen így van, ugyanis maguk a biztosítók is gyakorta vevőként fellépve fedezik a kötvényekkel életbiztosításaikat.

Ami számukra gondot okozhat, az inkább az, hogy az emberek számára sokkal könnyebb útnak bizonyulhat egy ilyen kötvény megvásárlása, mint egy életbiztosítási szerződés megkötése, ráadásul a kötvényeket már könnyebben tudja adni venni, mint megválni a nem kívánt életbiztosítástól.

Miért lehet annyira népszerű?

Persze ha túltesszük magunkat azon, hogy az általunk már nem kívánt biztosításból, illetve valakinek minél hamarabb bekövetkező halálából szeretnének profitálni egyesek, rájöhetünk, hogy ez számunkra is igen kedvező lehet, hiszen így könnyebben és talán olcsóbban is pénzzé tehetjük biztosításunkat.

Emellett a leggyakrabban emlegetett előnye az értékpapírosított életbiztosításoknak az, hogy árfolyamukra elméletileg nincsen hatással a piac általános mozgása (ezt szaknyelven korrelálatlanságnak nevezik), mert arra a legfőbb befolyással a mögöttes eszköz, vagyis maga az életbiztosítás bír.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?