Bajban vagyunk a dollár miatt?

Pénzcentrum
2007. július 27. 10:30

Igen komoly problémát okoz a legnagyobb magyar exportőröknek a dollár árfolyamának mélyrepülése, amely több százmillió, akár milliárd forinttal is visszavetheti ezen cégek árbevételét, s így az üzemi eredményét is - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A borúlátás ellenére egyelőre a magyar kivitel gyorsan bővül, s nem csupán az euró-, hanem a dollárelszámolású országok irányába is. A KSH adatai szerint január és április között a magyar kivitel 18, értékben pedig 15 százalékkel emelkedett, s elérte az 5 320 milliárd forintot.

Az idei év első hat hónapjára jellemző 188,4 forintos átlagárfolyam több mint 10 százalékkal alacsonyabb, mint a 2006-os átlagárfolyam. Ez azt jelenti, hogy a magyar cégek exportpiacon realizált 1 millió dolláros forgalma az idén összesen és átlagosan 22 millió forinttal csökkent.

A jelentős exportot bonyolító hazai vállalatok több módszerrel is próbálkoznak az árfolyammozgás kivédésére, néhány tippet olvasható egy korábbi cikkünkben is. A legtöbb cég egyébként határidős ügyletekkel igyekszik fedezni dollárbevételeit, igaz, ez csupán rövid távú megoldásként használható.

A megkérdezett vállalatok többsége ellenben már egy ideje nem kötött ilyen ügyletet, mivel nem szeretné rögzíteni a jelenlegi árfolyamot, így a tartósan gyenge dollár még a jelenleginél is több gondot okozhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több cég fontolgatja, hogy áttér egy másik valutára a dollárelszámolásról, ezt azonban a partnerek nem támogatják. Több esetben még akár árengedményekre és az árfolyamkockázat egy részének átvállalására is hajlandóak, hogy továbbra is dollárban fizethessenek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07