3 °C Budapest

Bajban vagyunk a dollár miatt?

Pénzcentrum
2007. július 27. 10:30

Igen komoly problémát okoz a legnagyobb magyar exportőröknek a dollár árfolyamának mélyrepülése, amely több százmillió, akár milliárd forinttal is visszavetheti ezen cégek árbevételét, s így az üzemi eredményét is - olvasható a Világgazdaságban.

A borúlátás ellenére egyelőre a magyar kivitel gyorsan bővül, s nem csupán az euró-, hanem a dollárelszámolású országok irányába is. A KSH adatai szerint január és április között a magyar kivitel 18, értékben pedig 15 százalékkel emelkedett, s elérte az 5 320 milliárd forintot.

Az idei év első hat hónapjára jellemző 188,4 forintos átlagárfolyam több mint 10 százalékkal alacsonyabb, mint a 2006-os átlagárfolyam. Ez azt jelenti, hogy a magyar cégek exportpiacon realizált 1 millió dolláros forgalma az idén összesen és átlagosan 22 millió forinttal csökkent.

A jelentős exportot bonyolító hazai vállalatok több módszerrel is próbálkoznak az árfolyammozgás kivédésére, néhány tippet olvasható egy korábbi cikkünkben is. A legtöbb cég egyébként határidős ügyletekkel igyekszik fedezni dollárbevételeit, igaz, ez csupán rövid távú megoldásként használható.

A megkérdezett vállalatok többsége ellenben már egy ideje nem kötött ilyen ügyletet, mivel nem szeretné rögzíteni a jelenlegi árfolyamot, így a tartósan gyenge dollár még a jelenleginél is több gondot okozhat.

Több cég fontolgatja, hogy áttér egy másik valutára a dollárelszámolásról, ezt azonban a partnerek nem támogatják. Több esetben még akár árengedményekre és az árfolyamkockázat egy részének átvállalására is hajlandóak, hogy továbbra is dollárban fizethessenek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?