16 °C Budapest

Sokat kereshetsz a kánikulán, milliókat szakíthatsz a jégesőn - Tőzsdézz!

Pénzcentrum
2007. július 26. 05:40

A globális felmelegedés már a szó legszorosabb értelmében is égető probléma. 40 fok árnyékban, dübörgő klímaeladások, jelentős aszálykárok, tüntető gazdák és egekbe szökő gabonaárak - pillanatkép vagy egy tartós változás előzményei? Ami az egyik gazdasági szereplőnek jelentős hasznot hoz, az a másiknak kárt okoz. A károk fedezésére pedig már jó néhány éve kitalálták a biztosítás intézményét. A probléma már csak ott van, hogy a megnövekedett káresemények hatására a biztosítóknak is egyre többe kerül kockázataik lefedése. De mit lehet akkor tenni, hogy az időjárás ne okozzon jelentős anyagi károkat, sőt még keressünk is az esetleges klímaváltozáson?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A biztosítási szektorban nagyon fontos a díjak kalkulálásánál, hogy egy adott társaság a várható kockázatok valószínűségét meg tudja-e határozni. Azonban a vagyonbiztosítások esetében a klímaváltozás az időjárás kiszámíthatatlanságát erősíti. Éppen ezért a fellépő kockázatok csökkentése érdekében a társaságok szívesen alkalmaznak olyan speciális derivatív eszközöket, mint például az időjárás-derivatíva. Ezen opciós ügyletek pénzügyi kockázatta alakítják az időjárás változékonyságából származó kockázatot.

Kereskedjek az időjárással? - Igen, ez is csak egy termék

Azokon a tőzsdéken, ahol lehetőségünk van az effajta befektetésre, időjárás-indexeket hoztak létre, amelyek négy fő termékre vonatkoznak, ezeknek a változására, illetve egy meghatározott értéktől való eltérésére lehet ügyleteket kötni. Ezek a termékek: a szél, a fagy, az eső és a hőmérséklet.

Az időjárás-derivatíva keretében a kontraktus vásárlója lejáratkor egy meghatározott nagyságú összeget kap, ha az időjárásindex elérte az ügyletben meghatározott értéket. Ez például a gyakorlatban azt jelenti, hogy az opció vásárlója minden egyes Celsius-fok után kap egy meghatározott összeget, ha az átlagos havi középhőmérséklet alatta marad az ügyletben előzetesen meghatározott értéknek.

Az ilyen típusú ügyletekkel egy mezőgazdasági cég fedezheti például a termésátlagok visszaeséséből származó veszteségeit. Tegyük el hogy a búza termeléséhez optimális hőmérsékletet meghatározzák 25 Celsius-fokban, amennyiben ennél magasabb a hőmérséklet akkor esnek a termésátlagok, tehát vesztesége keletkezik a termelőnek. Ezért fedezeti ügyletet köt és amennyiben a hőmérséklet valóban a meghatározott szint felé emelkedik, az ügyleten elért nyereségével fedezi a termelési veszteségét.

Hasonlóképpen működik ez a biztosító társaságoknál is. Amennyiben szélsőségessé válik az időjárás, megnövekednek az adott társaság kárkifizetései. Azért, hogy ennek következtében ne kelljen drasztikus díjemeléshez folyamodni és a profit nagy részét se kelljen feláldoznia fedezeti ügyleteket köthet, amivel kompenzálja az időjárás változás káros anyagi hatásait.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezen ügyleteket, a biztosítási szektorban, jelenleg a nagy viszontbiztosító társaságok használják, akiken keresztül a kereskedelmi biztosítók csökkentik a kockázataikat.

Honnan ered, hová tart?

Az időjárás-derivativák piaca, mióta 1997-ben bevezették a Chicago Mercantile Exchange-re, igen gyors ütemben növekszik. 2005 áprilisa és 2006 március a között 45,2 értékben milliárd dollár kötöttek ügyleteket a tőzsdéken. Az efféle opciók fő vásárlói jelenleg is az észak-amerikai energiaipari vállalatok.

Piaci szakértők véleménye szerint, ezen termékek megjelenése várható a feltörekvő piacokon is, mivel ezek a derivatívák hatékony védelmet nyújtanak az időjárás okozta pénzügyi nehézségek ellen. A világ vezető viszontbiztosítói jelentős lobbi-tevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy az indiai biztosítók esetében is alkalmazhassák a kockázatporlasztás ezen eszközét. Ezáltal az egyéni kistermelők is megfizethető szolgáltatással fedezhetnék az elmaradt csapadék miatti veszteségüket.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20