4 °C Budapest

Sokat kereshetsz a kánikulán, milliókat szakíthatsz a jégesőn - Tőzsdézz!

Pénzcentrum
2007. július 26. 05:40

A globális felmelegedés már a szó legszorosabb értelmében is égető probléma. 40 fok árnyékban, dübörgő klímaeladások, jelentős aszálykárok, tüntető gazdák és egekbe szökő gabonaárak - pillanatkép vagy egy tartós változás előzményei? Ami az egyik gazdasági szereplőnek jelentős hasznot hoz, az a másiknak kárt okoz. A károk fedezésére pedig már jó néhány éve kitalálták a biztosítás intézményét. A probléma már csak ott van, hogy a megnövekedett káresemények hatására a biztosítóknak is egyre többe kerül kockázataik lefedése. De mit lehet akkor tenni, hogy az időjárás ne okozzon jelentős anyagi károkat, sőt még keressünk is az esetleges klímaváltozáson?

A biztosítási szektorban nagyon fontos a díjak kalkulálásánál, hogy egy adott társaság a várható kockázatok valószínűségét meg tudja-e határozni. Azonban a vagyonbiztosítások esetében a klímaváltozás az időjárás kiszámíthatatlanságát erősíti. Éppen ezért a fellépő kockázatok csökkentése érdekében a társaságok szívesen alkalmaznak olyan speciális derivatív eszközöket, mint például az időjárás-derivatíva. Ezen opciós ügyletek pénzügyi kockázatta alakítják az időjárás változékonyságából származó kockázatot.

Kereskedjek az időjárással? - Igen, ez is csak egy termék

Azokon a tőzsdéken, ahol lehetőségünk van az effajta befektetésre, időjárás-indexeket hoztak létre, amelyek négy fő termékre vonatkoznak, ezeknek a változására, illetve egy meghatározott értéktől való eltérésére lehet ügyleteket kötni. Ezek a termékek: a szél, a fagy, az eső és a hőmérséklet.

Az időjárás-derivatíva keretében a kontraktus vásárlója lejáratkor egy meghatározott nagyságú összeget kap, ha az időjárásindex elérte az ügyletben meghatározott értéket. Ez például a gyakorlatban azt jelenti, hogy az opció vásárlója minden egyes Celsius-fok után kap egy meghatározott összeget, ha az átlagos havi középhőmérséklet alatta marad az ügyletben előzetesen meghatározott értéknek.

Az ilyen típusú ügyletekkel egy mezőgazdasági cég fedezheti például a termésátlagok visszaeséséből származó veszteségeit. Tegyük el hogy a búza termeléséhez optimális hőmérsékletet meghatározzák 25 Celsius-fokban, amennyiben ennél magasabb a hőmérséklet akkor esnek a termésátlagok, tehát vesztesége keletkezik a termelőnek. Ezért fedezeti ügyletet köt és amennyiben a hőmérséklet valóban a meghatározott szint felé emelkedik, az ügyleten elért nyereségével fedezi a termelési veszteségét.

Hasonlóképpen működik ez a biztosító társaságoknál is. Amennyiben szélsőségessé válik az időjárás, megnövekednek az adott társaság kárkifizetései. Azért, hogy ennek következtében ne kelljen drasztikus díjemeléshez folyamodni és a profit nagy részét se kelljen feláldoznia fedezeti ügyleteket köthet, amivel kompenzálja az időjárás változás káros anyagi hatásait.

Ezen ügyleteket, a biztosítási szektorban, jelenleg a nagy viszontbiztosító társaságok használják, akiken keresztül a kereskedelmi biztosítók csökkentik a kockázataikat.

Honnan ered, hová tart?

Az időjárás-derivativák piaca, mióta 1997-ben bevezették a Chicago Mercantile Exchange-re, igen gyors ütemben növekszik. 2005 áprilisa és 2006 március a között 45,2 értékben milliárd dollár kötöttek ügyleteket a tőzsdéken. Az efféle opciók fő vásárlói jelenleg is az észak-amerikai energiaipari vállalatok.

Piaci szakértők véleménye szerint, ezen termékek megjelenése várható a feltörekvő piacokon is, mivel ezek a derivatívák hatékony védelmet nyújtanak az időjárás okozta pénzügyi nehézségek ellen. A világ vezető viszontbiztosítói jelentős lobbi-tevékenységet folytatnak annak érdekében, hogy az indiai biztosítók esetében is alkalmazhassák a kockázatporlasztás ezen eszközét. Ezáltal az egyéni kistermelők is megfizethető szolgáltatással fedezhetnék az elmaradt csapadék miatti veszteségüket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?