16 °C Budapest

Másfélszer annyiért kelnek el az ingatlanok

Pénzcentrum
2007. július 24. 15:00

Manapság szinte minden nap olvashatunk arról a globálisan jellemző jelenségről, hogy az ingatlanárak emelkedése folytán megjelelő befektetők kiszorítják a lakosságot, és főként az első lakásvásárlókat a piacról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Különböző stratégiák mentén szeretnének véget vetni az ingatlanárak emelkedésének az árszínvonal-emelkedés által sújtott országokban. Míg Ausztráliában az új földterület felparcellázásában látják a megoldást, addig Angliában a hitelfelvevőket kellemetlenül érintő alapkamat-emelés vethet véget az árak szárnyalásának.

Kanadában azonban mindezidáig nem tettek semmilyen lépést a rekordsebességgel emelkedő lakásárak megfékezésére, bár a kínálati árnál 30-40 százalékkal magasabb vételi árakból nyilvánvalóan látszik, a kínálat nem tudja kielégíteni a keresletet.

Toronto egy külvárosi részén nem régiben 60 százalékkal a kikiáltási ár fellett kelt egy 1930-as években épült családi ház, amely ráadásul tatarozásra vált. Az eredetileg meghirdetett 1,3 millió kanadai dolláros (234 millió forintos) ár, helyett közel 2 millió dollárt fizettek az új tulajdonosok.

Az árak emelkedési ütemét gyorsítja, hogy a néhány évvel ezelőtt, a város zajától menekülő lakosok most szeretnének visszatérni a nyugodtabb, kertvárosias területekre, ahol kínálat nagyon szűk, a kereslet pedig óriási.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20