Újítanak a románok, egyszerűsödik az adózás

Pénzcentrum
2007. július 20. 09:45

Szeptember elejétől a cégeknek mindössze két fizetési megbízást kell majd kitölteniük Romániában. Korábban az utalások száma  a legjobb esetben is legalább 8-10 volt, de olykor elérte az ötvenet is - olvasható a Világgazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elsőre majd az adók kerülnek sorra, a másodikra pedig a bérek után fizetendő társadalombiztosítási összegek. A változtatásokat fokozatosan vezetik majd be, így először az adósságmentes cégek élhetnek az egyszerűbb lehetőséggel, a többi cég pedig a jövő év elejétől.

Jelenleg a cégeknek Romániában a béralappal arányosan ötféle társadalombiztosítási illetéket kell fizetni: nyugdíjhozzájárulást (19,5%), egészségbiztosítást (6,7%), munkanélküli-hozzájárulást (2,25%), munkabaleseti hozzájárulást (0,4-3,6% között), valamint a szabadságok és a juttatások utáni illetékeket (0,85%).

A munkavállalóknak az adózás előtti béralappal arányosan nyugdíjbiztosítást (9,5%), egészségbiztosítást (6,5%), valamint munkanélküli-hozzájárulást (1%) kötelesek fizetni, de itt is a munkáltatónak kell teljesítenie az átutalást.

Augusztusig tehát minden hozzájárulást külön számlára kell teljesíteni, ezen kívül külön megbízást kell kitölteni a befizetendő nyereségadó, áfa, luxusadó, valamint illetékek esetében is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jövő év második felében várhatóan az adóbevallásokat interneten keresztül lehet majd beadni, jelenleg erre csak a Bukarestben és környékén bejegyzett vállalatoknak van erre lehetősége, illetve a 70 millió lejnél magasabb forgalmú vállalatoknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06