3 °C Budapest

Újítanak a románok, egyszerűsödik az adózás

Pénzcentrum
2007. július 20. 09:45

Szeptember elejétől a cégeknek mindössze két fizetési megbízást kell majd kitölteniük Romániában. Korábban az utalások száma  a legjobb esetben is legalább 8-10 volt, de olykor elérte az ötvenet is - olvasható a Világgazdaságban.

Az elsőre majd az adók kerülnek sorra, a másodikra pedig a bérek után fizetendő társadalombiztosítási összegek. A változtatásokat fokozatosan vezetik majd be, így először az adósságmentes cégek élhetnek az egyszerűbb lehetőséggel, a többi cég pedig a jövő év elejétől.

Jelenleg a cégeknek Romániában a béralappal arányosan ötféle társadalombiztosítási illetéket kell fizetni: nyugdíjhozzájárulást (19,5%), egészségbiztosítást (6,7%), munkanélküli-hozzájárulást (2,25%), munkabaleseti hozzájárulást (0,4-3,6% között), valamint a szabadságok és a juttatások utáni illetékeket (0,85%).

A munkavállalóknak az adózás előtti béralappal arányosan nyugdíjbiztosítást (9,5%), egészségbiztosítást (6,5%), valamint munkanélküli-hozzájárulást (1%) kötelesek fizetni, de itt is a munkáltatónak kell teljesítenie az átutalást.

Augusztusig tehát minden hozzájárulást külön számlára kell teljesíteni, ezen kívül külön megbízást kell kitölteni a befizetendő nyereségadó, áfa, luxusadó, valamint illetékek esetében is.

A jövő év második felében várhatóan az adóbevallásokat interneten keresztül lehet majd beadni, jelenleg erre csak a Bukarestben és környékén bejegyzett vállalatoknak van erre lehetősége, illetve a 70 millió lejnél magasabb forgalmú vállalatoknak.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?