12 °C Budapest

Romló fizetési morál - lehagy minket a régió!

Pénzcentrum
2007. június 27. 12:30

A 2004 óta 25 országban, 10 000 vállalatvezető bevonásával elkészített Európai Fizetési Kockázati Index (EPI) alapján az európai átlagot tekintve ugyan javult a számlák kifizetésének átlagos időtartama, azonban itthon tovább emelkedett a késedelmes napok száma 2006-hoz képest - derült ki az Intrum Justita mai sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mint azt Felfalusi Péter, az Intrum Justitia ügyvezető igazgatója elmondta, egyelőre sajnos a felmérés nem öleli fel a szomszédos országok közül Romániát, Ukrajnát, Horvátországot, illetve Szerbiát, mivel ezekben az országokban nincs saját irodájuk.

Az átlagos fizetési időtartam értéke Európában nem változott számottevően (58,6 nap), Magyarország ebben a tekintetben egyelőre a középmezőnyben tartózkodik, 45,1 napos átlagos fizetési időtartammal, azonban a késedelmes napok száma ebből 16,3 nap, amely nem tekinthető fényes eredménynek Európában.

A fizetési kockázati trendet tekintve Magyarországazon 6 ország között található a 25-ből, ahol a fizetési kockázati trend 2004 és 2007 között romló tendenciát mutat, sőt Kelet-Európában is kizárólag nálunk nőtt a kockázat.

Az index egy másik összetevője, a leírási veszteség alapján hazánk sereghajtónak tekinthető, jelenleg 2,3 százalékkal. Ez igen hangsúlyos tényezőnek tekinthető, mert mint azt az ügyvezető igazgató elmondta, a leírási veszteség 1 százalékos csökkentése átlagosan 20 százalékos profitnövekedéssel járna.

A fizetési kockázati várakozásokat tekintve ugyan a régió pozitív fejlődést lát, azonban Magyarországon a legpesszimistábbak a kilátások, így félő, hogy a régió "elmegy mellettünk". A lejárt követelések szerkezetében is romló tendencia figyelhető meg, A 120 napon túli követelések mindössze 30 százalékát lehet csak behajtani.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az elmúlt egy év során a megkérdezett vállalatok 64 százaléka ütközött a gyenge fizetési morál miatt likviditási problémákba. Hazánk főbb exportpiacait tekintve Németországban bíztató tendenciát mutat a kockázati index alakulása, míg Olaszországban óriási fizetési határidőkkel kell számolniuk az exportcégeknek, ennek ellenére itt a leírási veszteség még alacsony.

Franciaország ambivalens fejlődést mutat, a követelések hamarabb kerültek kifizetésre, ennek ellenére a leírási veszteségek magasan maradtak. Az Egyesült Királyságban újra emelkedő tendenciát mutatnak a fizetési kockázatok, Csehországban pedig a fizetési kockázatok továbbra is a legmagasabbak közé tartoznak. Lengyelországban azonban a fizetési morál ismét csökkenő tendenciát mutat.

Az exportkereskedelemben jelentkező főbb kockázati faktorokat a külföldi partner felületes ismerete, a helyi szabályozások, jogi- illetve nyelvismeret, valamint a behajtási szakismeretek hiánya képezik. A kockázatot pedig Felfalusi Péter szerint egy automatizált kintlevőség-politika kialakításával, a szerződéskötés előtti gazdasági háttérinformációk megszerzésével, hitelkeret felállításával, a késedelmi kamatok konzekvens érvényesítésével, illetve szakértő partner bevonásával lehet csökkenteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?