6 °C Budapest

Romló fizetési morál - lehagy minket a régió!

Pénzcentrum
2007. június 27. 12:30

A 2004 óta 25 országban, 10 000 vállalatvezető bevonásával elkészített Európai Fizetési Kockázati Index (EPI) alapján az európai átlagot tekintve ugyan javult a számlák kifizetésének átlagos időtartama, azonban itthon tovább emelkedett a késedelmes napok száma 2006-hoz képest - derült ki az Intrum Justita mai sajtótájékoztatóján.

Mint azt Felfalusi Péter, az Intrum Justitia ügyvezető igazgatója elmondta, egyelőre sajnos a felmérés nem öleli fel a szomszédos országok közül Romániát, Ukrajnát, Horvátországot, illetve Szerbiát, mivel ezekben az országokban nincs saját irodájuk.

Az átlagos fizetési időtartam értéke Európában nem változott számottevően (58,6 nap), Magyarország ebben a tekintetben egyelőre a középmezőnyben tartózkodik, 45,1 napos átlagos fizetési időtartammal, azonban a késedelmes napok száma ebből 16,3 nap, amely nem tekinthető fényes eredménynek Európában.

A fizetési kockázati trendet tekintve Magyarországazon 6 ország között található a 25-ből, ahol a fizetési kockázati trend 2004 és 2007 között romló tendenciát mutat, sőt Kelet-Európában is kizárólag nálunk nőtt a kockázat.

Az index egy másik összetevője, a leírási veszteség alapján hazánk sereghajtónak tekinthető, jelenleg 2,3 százalékkal. Ez igen hangsúlyos tényezőnek tekinthető, mert mint azt az ügyvezető igazgató elmondta, a leírási veszteség 1 százalékos csökkentése átlagosan 20 százalékos profitnövekedéssel járna.

A fizetési kockázati várakozásokat tekintve ugyan a régió pozitív fejlődést lát, azonban Magyarországon a legpesszimistábbak a kilátások, így félő, hogy a régió "elmegy mellettünk". A lejárt követelések szerkezetében is romló tendencia figyelhető meg, A 120 napon túli követelések mindössze 30 százalékát lehet csak behajtani.

Az elmúlt egy év során a megkérdezett vállalatok 64 százaléka ütközött a gyenge fizetési morál miatt likviditási problémákba. Hazánk főbb exportpiacait tekintve Németországban bíztató tendenciát mutat a kockázati index alakulása, míg Olaszországban óriási fizetési határidőkkel kell számolniuk az exportcégeknek, ennek ellenére itt a leírási veszteség még alacsony.

Franciaország ambivalens fejlődést mutat, a követelések hamarabb kerültek kifizetésre, ennek ellenére a leírási veszteségek magasan maradtak. Az Egyesült Királyságban újra emelkedő tendenciát mutatnak a fizetési kockázatok, Csehországban pedig a fizetési kockázatok továbbra is a legmagasabbak közé tartoznak. Lengyelországban azonban a fizetési morál ismét csökkenő tendenciát mutat.

Az exportkereskedelemben jelentkező főbb kockázati faktorokat a külföldi partner felületes ismerete, a helyi szabályozások, jogi- illetve nyelvismeret, valamint a behajtási szakismeretek hiánya képezik. A kockázatot pedig Felfalusi Péter szerint egy automatizált kintlevőség-politika kialakításával, a szerződéskötés előtti gazdasági háttérinformációk megszerzésével, hitelkeret felállításával, a késedelmi kamatok konzekvens érvényesítésével, illetve szakértő partner bevonásával lehet csökkenteni.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?