Munkaügyi razziák - a büntetések felét se fizetik be

Pénzcentrum
2007. május 16. 10:30

Miközben a vállalatok úgy érzik, hogy a kiszabott munkaügyi büntetések gyakran nem állnak összhangban a munkaügyi vétségek nagyságával, a munkaügyi felügyelők arról panaszkodnak, hogy akadályozzák őket a munkájuk elvégzésében - írja a Világgazdaság.

A végeredmény azonban ugyanaz, marad az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által a tavalyi évben kiszabott 7,2 millió forintos büntetés, melynek a vállalkozók az igazságtalannak vélt döntések miatt még felét sem fizették ki. A helyzet azonban az idén sem jobb, eddig mindösszesen 534 millió forint folyt be a 1,7 milliárd forintos bírságtömegből, a vállalatok ugyanis a fizetés helyett inkább a fellebbezést választják.

Az OMMF a legtöbb esetben már nem önmagában, hanem a társhatóságokkal, a rendőrséggel és a határőrséggel, együtt ellenőrzi a hazai munkaadókat. A munkaügyi felügyelőség emellett együttműködik az APEH-hel és a VPOP-val is.

Az APEH-hel való együttműködés célja, hogy a fantomcégeket lebuktassa, itt jelentős előrelépést jelentett az egységes munkaügyi nyilvántartás és az adóhatóság rendszerének az összeolvadás.

A munkaügyi felügyelők főként a munkagépek biztonságosságát vizsgálják, de terítékre kerülnek az illegális jövedéki termékek is, itt főként a piacokra fókuszál majd az OMMF és az VPOP.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fokozott ellenőrzéseket örömmel fogadják az MGOSZ és az ÁFEOSZ tagvállalatai is, de úgy vélik, hogy gyakran aránytalanul nagy büntetést szabnak ki elenyésző vétségekért, ezért egyeztetéseket kezdeményeznek a hatóságok vezetőivel, hogy együtt megteremthessék az összhangot a vétségek és a bírságok nagysága között.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?