16 °C Budapest

Munkaügyi razziák - a büntetések felét se fizetik be

Pénzcentrum
2007. május 16. 10:30

Miközben a vállalatok úgy érzik, hogy a kiszabott munkaügyi büntetések gyakran nem állnak összhangban a munkaügyi vétségek nagyságával, a munkaügyi felügyelők arról panaszkodnak, hogy akadályozzák őket a munkájuk elvégzésében - írja a Világgazdaság.

A végeredmény azonban ugyanaz, marad az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) által a tavalyi évben kiszabott 7,2 millió forintos büntetés, melynek a vállalkozók az igazságtalannak vélt döntések miatt még felét sem fizették ki. A helyzet azonban az idén sem jobb, eddig mindösszesen 534 millió forint folyt be a 1,7 milliárd forintos bírságtömegből, a vállalatok ugyanis a fizetés helyett inkább a fellebbezést választják.

Az OMMF a legtöbb esetben már nem önmagában, hanem a társhatóságokkal, a rendőrséggel és a határőrséggel, együtt ellenőrzi a hazai munkaadókat. A munkaügyi felügyelőség emellett együttműködik az APEH-hel és a VPOP-val is.

Az APEH-hel való együttműködés célja, hogy a fantomcégeket lebuktassa, itt jelentős előrelépést jelentett az egységes munkaügyi nyilvántartás és az adóhatóság rendszerének az összeolvadás.

A munkaügyi felügyelők főként a munkagépek biztonságosságát vizsgálják, de terítékre kerülnek az illegális jövedéki termékek is, itt főként a piacokra fókuszál majd az OMMF és az VPOP.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fokozott ellenőrzéseket örömmel fogadják az MGOSZ és az ÁFEOSZ tagvállalatai is, de úgy vélik, hogy gyakran aránytalanul nagy büntetést szabnak ki elenyésző vétségekért, ezért egyeztetéseket kezdeményeznek a hatóságok vezetőivel, hogy együtt megteremthessék az összhangot a vétségek és a bírságok nagysága között.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?