17 °C Budapest

A munkavállalók biztonságán spórolnak a vállalkozások

Pénzcentrum
2007. május 4. 10:30

Sok nehéz helyzetben lévő vállalkozás kíván a munkavédelmi költségeken spórolni. A tavalyi év során mintegy 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki a munkaügyi főfelügyelőség az elégtelen munkavédelmi intézkedések miatt - írja a Magyar Hírlap.

Az Európai Unió tagállamaiban egy év alatt átlagosan négymillió munkahelyi baleset történik. A kis- és középvállalkozási szektorban történik a statisztikák szerint az üzemi balesetek 82 százaléka, valamint a halálos balesetek kilencven százaléka.

A balesetek szempontjából leginkább érintett ágazatok közé tartozik az építőipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem, valamint a szállítás. Az Európai Bizottság emiatt az elmúlt évek során több munkavédelmi stratégiát is kidolgozott, melyeknek köszönhetően 2002 és 2004 között 17 százalékkel csökkent a halálos balesetek, valamint 20 százalékkal a háromnapos, vagy annál hosszabb járóképtelenséggel járó balesetek száma.

Hazánkban a tavalyi év során a munkabiztonsági ellenőrzések alkalmával súlyos szabálytalanságok miatt összesen 40 ezer intézkedés történt, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség pedig 2,2 milliárd forint értékű bírságot szabott ki 2006 során.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?