28,000 leleplezett feketemunkás, további ellenőrzések várhatóak

Pénzcentrum
2006. szeptember 1. 09:30

Papp István, az OMFF elnöke hű maradt jaunuárban tett ígéretéhez, hiszen a szervezet már most, 4 hónappal az év vége előtt 28,000 fekete munkást leplezett le. A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai több, mint nem kedvezőek: 17,569 ellenőrzésből 12,029 esetben találtak a szakemberek valamilyen szabálytalanságot, a listát a fekete munka vezeti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Papp István, az OMFF elnöke hű maradt jaunuárban tett ígéretéhez, hiszen a szervezet már most, 4 hónappal az év vége előtt 28,000 fekete munkást leplezett le. A munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai több, mint nem kedvezőek: 17,569 ellenőrzésből 12,029 esetben találtak a szakemberek valamilyen szabálytalanságot, a listát a fekete munka vezeti - írja a Napi.

Elterjedtté vált az a gyakorlat, hogy a munkáltatók egyetlen napra jelentik csak be alkalmazottaikat, az OMFF elnöke szerint ezek a vállalkozók biztosan számíthatnak munkaügyi ellenőrzésre. De gyakran a munkáltatók semmilyen adattal nem rendelkeznek a munkavállalókról, ezért még az egy napos bejelentés is lehetetlen. A 2006-ban eddig kivetett bírságok összege eléri a 3,77 milliárd forintot.

A munkabiztonsági ellenőrzések eredményei is elkeserítőek: 12,966 gazdálkodó közül 12,063-nál tártak fel kisebb nagyobb jogsértért, általában a be- és leesési veszéllyel kapcsolatban. Egyébként hamarosan a munkavédelem összes ága az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség kezében összpontosul majd, a szervezet ugyanis átveszi az ÁNTSZ-től a munkaegészségügyi funkciókat is. A jövő év elejétől pedig valamennyi munkavállaló adatait az APEH kezeli.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?