3 °C Budapest

Lábunk előtt hever a megoldás - nincs többé pénzhiány?

Pénzcentrum
2007. május 3. 14:00

Ugyan a hazai KKV szektor 81 százaléka hallott már a vállalatok számára kifejlesztett hitelkártyáról, de mindössze 25 százalékuk használja is az általuk nyújtott szolgáltatásokat - legalábbis a MasterCard megbízásából készült, 300 kis- és középvállalkozást felölelő tanulmányból ez derül ki.

Zdenek Houser, a MasterCard Magyarországért, Horvátországért és Szlovéniáért felelős igazgatója elmondta a MasterCard Europe, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK), illetve a KA-VOSZ Zrt. közös sajtó-szemináriumán, hogy a MasterCard Europe kiemelt figyelmet fordít a kkv szektor képviselőinek igényére, ugyanis ezek a vállalkozások a gazdaság motorjai.

A MasterCard adatai szerint az európai gazdaság 95 százalékát a kkv szektor adja. Száz emberből hatvankilenc ilyen vállalkozásban dolgozik, vagyis ha minden európai kkv még egy embert alkalmazna, megszűnne a munkanélküliség az unióban.

A legtöbb kkv úgy gondolja, hogy az üzleti hitelkártyákat az utazási, reprezentációs költségek fedezésére lehet felhasználni. Zdenek Houser kiemelte, hogy az üzleti hitelkártyákat ezen kívül számos egyéb vonatkozásban is hasznosítani lehet, így például a segítségével jól elkülöníthetőek a személyes, illetve az üzleti kiadások, egyszerűsítheti a könyvelési folyamatokat, illetve a kártyák segítségével lehet intézni a külföldi költések áfa-visszatérítéseit is.

Szintén segítséget nyújthat az üzleti hitelkártya a cash-flow gondok enyhítésében is, a használati tapasztalattal rendelkező vállalkozók 51 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ilyen célokra használja a kártyát.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2006 során 50 százalékkal emelkedett a kibocsátott üzleti kártyák száma, ugyanakkor a válaszadók mindössze 24 százaléka rendelkezett üzleti hitelkártyával. Az üzleti kártyát nem használók közül 20 százalék az információk hiányát jelölte meg legfőbb oknak, illetve olyan választ is adtak, hogy nem kínáltak még sosem nekik ilyen terméket.

Krisán László a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója a Széchenyi Kártyával kapcsolatos eddigi eredményeket tapasztalatokat részletezve kiemelte, hogy a siker egyik legfőbb oka a termék iránt kialakult vállalkozói bizalom. Ezt az egyszerű, érthető kommunikáció révén érték el, illetve az is nagyon fontos tényezőnek bizonyult, hogy a termék széles körben elérhető, illetve gyorsan, akár 1 hét alatt is hozzá lehet jutni az egy éves futamidejű folyószámlahitelhez.

Az 5 évvel ezelőtti indulás óta napjainkre az igénylések száma megközelítette a 100 ezret, melyekből 75 ezer esetben került kártya átadásra, tehát 20 százalék körüli az elutasítási arány. Havonta mintegy kétezer új igénylés kerül befogadásra, az eddigi hitelkihelyezések értéke pedig eléri a 360 milliárd forintot - mondta el Krisán László.

A kártyahasználati szokásokkal kapcsolatban a vezérigazgató kiemelte, hogy a vállalkozások alapvetően ATM készpénz-felvételre használják a kártyát, így mindenképpen tudatosítani kell a kártyát használó vállalkozások körében a Széchenyi Kártyás vásárlás előnyeit is.

Katona Ágnes, a BVK hitelezési igazgatója elmondta, a vállalkozások finanszírozásában az egyik legnagyobb akadály a tudás hiánya. A BVK irodáiban éppen ezért lehetőség nyílik tanácsadás, illetve képzések igénybe vételére.

2006. december 31-én 838 ezret tett ki a kis- és középvállalkozások száma, ugyanakkor Katona Ágnes kiemelte, hogy a kkv vállalkozások száma folyamatosan csökken a megszorító intézkedések hatására. A támogatások potenciálisan mintegy 200 ezer vállalkozást érintenek közülük.

Ezen kívül a szektor hitelállománya is rendkívül alacsony, míg az uniós országokban a hitelállomány GDP-hez viszonyított aránya átlagosan 60 százalék, addig ez nálunk 25,7 százalékos.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58