Mire számíthatsz a bankban? - Felkészítünk!

Pénzcentrum
2007. április 6. 12:00

Egyre több bank kínál változatos hiteltermékeket kifejezetten a kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mi vár rájuk, ha banki hitelhez szeretnének folyamodni. Megkérdeztünk néhány bankot, mit kell tudni a banki hitelkérelemmel kapcsolatban.

Ki az, aki hitelt kaphat?

Mindenféle városi legenda kering arról, hogy melyik vállalkozás, miért nem kapott hitelt. Itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Az írás elkészítésében segédkező bankok (Budapest Bank, Erste Bank, CIB Bank, K&H Bank, MKB Bank, OTP Bank, UniCredit Bank) kiemelte, hogy a hitelezéssel kapcsolatban nincs megkötés a vállalkozás cégformájára vonatkozóan. Azaz mind betéti, mind korlátolt felelősségű, mind egyéb társasági formában működő kkv-k számára.

Fiatal, kezdő vagy "vén róka"?

Természetesen ahhoz, hogy forráshoz juthassunk bizonyos, a bank által esetlegesen előírt feltételeknek meg kell felelnünk. Így például nagyon fontos tényező az üzleti múlt, ám bankonként, illetve konstrukciónként eltérő, hogy milyen hosszú üzleti múlt szükségeltetik.

Általános esetben egy-egy hitelkérelem esetén egy, kettő, esetleg három évre visszamenőleg nézik meg a vállalkozások pénzügyi adatait. Némelyik bank kiemelt néhány esetet, amikor ezektől eltérő mélységben szükséges a múlt vizsgálata.

Így például a Budapest Bank a magánóvadék, illetve a magáningatlan fedezetű hiteleknél kezdő vállalkozásokat is finanszíroz. A K&H Bank is felhívta a figyelmet arra, hogy ingatlan fedezete mellett induló vállalkozásoknak is nyújtanak hitelt.

Az MKB Bank is hangsúlyozta, hogy projektcégek, illetve újonnan alakult gazdasági társaságok is hitelhez juthatnak, mivel lehetőség nyílik az egyedi projekt megtérülésének vizsgálatára, illetve a társaság tulajdonosainak felelősségvállalására. Az OTP Bank pedig az üzleti hitelkártya és a jelzálog típusú hitelek esetét emelte ki. Előbbinél 3 hónapos számlamúlt szükséges, míg utóbbinál ingatlanfedezet biztosítása.

Mit vizsgálnak?

Alapvető fontosságú a vállalkozás gazdasági, pénzügyi adatainak, így az éves árbevételnek, illetve a forgalom alakulásának bemutatása. Sőt, egyes esetekben vizsgálhatja a bank az adott intézménynél vezetett számla múltja.

A Budapest Bank kiemelte, az árbevétel alakulásának vizsgálata abban az esetben játszik fontos szerepet, mikor a finanszírozási arány meghatározása a feladat. A pénzügyi adatokon túl mind az adható hitelösszeget, mind a futamidőt befolyásolja a vállalkozás által felkínált biztosíték.

A K&H Banknál az általános vizsgálati tényezőkön túlmenően említették, hogy fontos megvizsgálni a szállítókkal, illetve az állammal szemben tanúsított fizetési fegyelmet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az UniCredit Bank kizáró feltételként szerepel a többéves veszteséges működés, vagy a negatív saját tőke. Hozzátették, hogy a vállalkozások tulajdonosi körének vizsgálata is szükséges lehet.

Üzleti terv, biztosíték

Üzleti tervet abban az esetben kell a hitelkérelem mellett benyújtani, ha a vállalkozás beruházási hitelt szeretne felvenni. Vagyis forgóeszköz-, vagy folyószámlahitelhez nem szükséges az üzleti terv elkészítése.

A hitelek futamidejének növekedésével a biztosítékok iránti elvárás egyre inkább szigorúbbá válik. Leggyakrabban az ingatlan merül fel biztosítékként, de magánbetét, vállalati betét alapján is nyújtanak hitelt a bankok.

Összeg, futamidő

Természetesen a bankoktól megkapható összeg és a futamidő is függ a hitelterméktől, valamint az egyes vállalkozások kockázati megítélésétől, azonban néhány bank kiemelt egy-egy értéket.

A Budapest Banknál minimum 1 millió forintot lehet felvenni a kkv-k esetében, forint alapú finanszírozás esetén maximum 15 évre. Az Erste Banknál a hitelkihelyezések összege általában 5 millió forint. A CIB Banknkál hitelkártya esetében legalább 500 ezer forintot, a hiteleknél általában legalább 3 millió forintot kell igényelni.

Az OTP Banknál a maximum meghatározott mikro- és kisvállalkozásoknál, itt 50 millió forint a legnagyobb hitelösszeg. Lehet természetesen efölötti hitelösszeget is igényelni, azonban ekkor az igénylést már más üzletág szolgálja ki. Az UniCredit Banknál folyószámla-, vagy forgóeszközhitel esetén minimum 500 ezer forintot lehet felvenni, míg ingatlanfedezetes, szabad felhasználású hitel 1 millió forinttól igényelhető. A beruházási hitel alsó határa 5 millió forint körül határozható meg.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem