Csinálj pénzt az ötletedből, építs világbirodalmat!

Pénzcentrum
2006. október 17. 14:00

Egy sikeres vállalkozáshoz nem kell más mint egy jó ötlet, kellő mennyiségű pénz és kitartás, ez a képlet természetesen túl egyszerű, hisz nem számol a szerencsével, a szerencséhez szükséges kapcsolatokkal sem. De tegyük fel, hogy mindened megvan, és sikeres lettél, azon gondolkodsz, hogy szeretnél terjeszkedni, vagy nagy álmod, hogy a saját "cégéredet" lásd szerte az országban, valósítsd meg azt! Alapítsd meg a saját franchise-hálózatodat! Azt, hogy mindehhez mit kell tenned, megtalálod az alábbi bekezdésekben!

Tegyük fel, hogy évek óta sikeresen működtetsz "Laci rántottázója" névvel büféket Budapesten és környékén, éttermeid jól mennek, a speciális receptjeidre pedig nagyon sokan lennének kíváncsiak. Még nincs meg a kellő forrásod hozzá, hogy egy országos méretű láncot egyedül kiépíts, de az ötletet nagyon is jónak találod.

A kecske is jóllakik meg a káposzta is megmarad

Kissé túlontúl sokat idézett közmondásunk egész hitelesen jellemzi a franchise hálózatok lényegét. Ha a rántottázó ötletéből indulunk ki, elmondhatjuk, az ötlet továbbra is a tiéd marad, és szerte az országban gyönyörködhetsz megvalósulásában, miközben úgy születik meg, amelyről álmodtál, hogy a tőkédet nem kötötted le.

A hálózat kiépítéséhez az első és legfontosabb lépés, hogy keresd fel a Szabadalmi Hivatalt és jegyeztess be védjegyet az általad használt névre, logóra. Hiszen csak azt értékesítheted, ami a tiéd. Kiss István, a Magyar Franchise Szövetség főtitkára is ennek megtételére hívja fel a figyelmünket, tapasztalatai szerint rengeteg probléma adódhat később ennek elmaradtából.

A franchise alapvetően három elemből áll, amelyet a franchise átadónak, rendszergazdának vagyis jelen esetben nekünk kell biztosítanunk:
1. a tulajdonunkban lévő üzleti név, védjegy illetve más megkülönböztethető azonosító használati joga,
2. működési kézikönyv: know-how, amely a hálózat indítását megelőzően létrehozott mintaegységben, vagyis a jelenleg működő Laci rántottázójában sikeresen működtetett üzleti koncepció leírása,
3. bizonyos fajta támogatás, amely a marketing tevékenységben való részvételtől az áruval való ellátásig terjedhet.

Nem jön a segítség, vagy mégis?

Ha megvan a mindenre kiterjedő működési kézikönyv, amelynek része vagy melléklete lehet az arculati kézikönyv, és bejegyeztettük a védjegyet is, nekiláthatunk a partnerek keresésének. Belevethetjük magunkat a hirdetések feladása körüli kavalkádba vagy választhatjuk az egyszerűbb utat, ez pedig mindenképpen a Magyar Franchise Szövetséghez vezet.
A Magyar Franchise Szövetség 1991 óta működő autonóm szakmai testület, amelynek célja, hogy szervezze és összefogja a franchise szakmában tevékenykedő tagokat, védje azok szakmai és gazdasági érdekeit, elősegítse a franchise típusú szabad vállalkozás tevékenységét és a nemzetközi versenyt. A hozzá való csatlakozás önkéntes és tagsági díj megfizetése ellenében történhet.
Hogy miért kifizetődő a tagsági díj ellenére is csatlakoznunk ehhez a szervezethet annak ellenére, hogy magunk keresnénk meg minden segítség nélkül a partnereket? A válasz egyszerű, azért, mert az ide való belépés egyfajta garanciát jelent a potenciális partnerek számára. A belépéssel együtt el kell fogadnunk a szervezet etikai kódexét, és át is vizsgálják tevékenységünket, dokumentumainkat. Emellett ingyenesen vagy kedvezményes áron juthatunk tanácsadáshoz, és hirdetési felületet kaphatunk a Franchise című újságban, amelyen keresztül az érdeklődők tudomást szerezhetnek rólunk.

Hogy mennyiért éri meg?

Néhány héttel ezelőtti cikkünkben szóltunk arról, hogy alapvetően kétféle díjat követelhet a rendszergazda a jogok átengedése ellenében: a belépési díjat és a royaltyt. A belépési díj egyszeri, míg a royalty folyamatos, a forgalom százalékában meghatározott kötelezettség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezen felül kérhetünk még reklám-hozzájárulást, és marketingdíjat is, ha például olyan országos szintű reklámhadjáratba fognánk, amely jelentősen megnövelheti a hálózatunkhoz tartozó vállalkozók jövedelmét.

Néhány hálózatban, főleg kereskedelmi tevékenységet folytatókban jellemző, hogy elengedik a royaltyt. A rendszergazda bevétele ekkor az általa megvett, és szállított áru közötti árrésből fakad, vagyis a franchiseba adó és vevő megosztja a árrést. A mi példánkban ez a következőféleképpen alakulhat: mi a tojásbeszállítónktól 18 forintos darabáron szerezzük be az alapanyagot, miközben a piaci ára 20 forint körül van. A royalty beszedése helyett azt is megtehetjük, hogy hasznunkat abból szerezzük, hogy 18 forintért megvásárolt tojást 19 forintért értékesítjük tovább hálózatunk tagjainak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm