0 °C Budapest

Nem vállalkozó kedvűek a magyarok

Pénzcentrum
2007. január 10. 11:00

A 35 országot felölelő GEM-jelentésből kiderül, hogy a magyar felnőtt lakosságon belül mindössze 1,9 százalék a most induló vállalkozások aránya, amely világszinten a legalacsonyabb - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Babson College és a London Business School által koordinált kutatási program rávilágított, hogy a már beindult, de még kezdeti fázisban lévő vállalkozások valamivel elterjedtebbek, mint a most indulóak, azonban a 6 százalékos hazai mutató még mindig a nemzetközi átlag alatti.

Szerb László, a Pécsi Tudományegyetem közgazdászprofesszora, a hazánkkal foglalkozó fejezetek szerzője szerint az utóbbi évek során egyre csökkent, s ma már kritikus szinten van a vállalkozásalapítási kedv. A megkérdezettek 16 százaléka lát kecsegtető üzleti lehetőségeket, de a lakosság többsége úgy véli, hogy nincs meg a vállalkozáshoz szükséges tudása, készsége.

A professzor szerint a kormány az innováció támogatásával és a szabályozói teher enyhítésével valamelyest ugyan javította a vállalkozási környezetet, azonban a reformprogram ismét csökkenteni fogja a vállalkozások mozgásterét. A kisvállalkozási hitellehetőségek bővültek ugyan, azonban sok kezdő vállalkozó még így sem jut tőkéhez.

Ami bíztató, hogy a kényszervállalkozások aránya csökkenő trendet mutat, a kezdő vállalkozók több mint 75 százaléka már a kecsegtető lehetőségek miatt választja az önállósulást.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A jelentés szerint világszinten a feltörekvő országok valóságos vállalkozói boom-ot élhetnek át. Kínában 100 felnőtt közül 16 kezdő vállalkozó és a megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy a következő 3 évben önállósodni szeretne. Indiában is kiemelkedően magas a vállalkozók aránya, ugyanakkor ott a csődök is gyakoribbak, mint a többi vizsgált orszában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06