Nem vállalkozó kedvűek a magyarok

Pénzcentrum
2007. január 10. 11:00

A 35 országot felölelő GEM-jelentésből kiderül, hogy a magyar felnőtt lakosságon belül mindössze 1,9 százalék a most induló vállalkozások aránya, amely világszinten a legalacsonyabb - írja a Világgazdaság.

A Babson College és a London Business School által koordinált kutatási program rávilágított, hogy a már beindult, de még kezdeti fázisban lévő vállalkozások valamivel elterjedtebbek, mint a most indulóak, azonban a 6 százalékos hazai mutató még mindig a nemzetközi átlag alatti.

Szerb László, a Pécsi Tudományegyetem közgazdászprofesszora, a hazánkkal foglalkozó fejezetek szerzője szerint az utóbbi évek során egyre csökkent, s ma már kritikus szinten van a vállalkozásalapítási kedv. A megkérdezettek 16 százaléka lát kecsegtető üzleti lehetőségeket, de a lakosság többsége úgy véli, hogy nincs meg a vállalkozáshoz szükséges tudása, készsége.

A professzor szerint a kormány az innováció támogatásával és a szabályozói teher enyhítésével valamelyest ugyan javította a vállalkozási környezetet, azonban a reformprogram ismét csökkenteni fogja a vállalkozások mozgásterét. A kisvállalkozási hitellehetőségek bővültek ugyan, azonban sok kezdő vállalkozó még így sem jut tőkéhez.

Ami bíztató, hogy a kényszervállalkozások aránya csökkenő trendet mutat, a kezdő vállalkozók több mint 75 százaléka már a kecsegtető lehetőségek miatt választja az önállósulást.

A jelentés szerint világszinten a feltörekvő országok valóságos vállalkozói boom-ot élhetnek át. Kínában 100 felnőtt közül 16 kezdő vállalkozó és a megkérdezettek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy a következő 3 évben önállósodni szeretne. Indiában is kiemelkedően magas a vállalkozók aránya, ugyanakkor ott a csődök is gyakoribbak, mint a többi vizsgált orszában.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 22:37
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38