21 °C Budapest

Szabadon kutakodhat a nyaraló magyarok után a rendőrség

2019. január 21. 09:00

Bárkiről kikérhetnek adatokat a hatóságok a hazai szálláshelyektől egy törvénymódosítás értelmében. A szállásadóknak ugyanis kötelező lesz feltölteni a vendégek adatait egy központi rendszerbe, amelyben szabadon kutakodhat a rendőrség - így megtudhatják, ki, hol, hány napot szállt meg.

2019-ben élesben is működni kezd a turizmus törvény novemberben elfogadott módosítása, amelynek eredményeként napra pontosan nyomon lehet majd követni az emberek mozgását, ha szálláshely-szolgáltatást vesznek igénybe - emlékeztetett a Balatontipp.hu.

Egy a törvényt kiegészítő kormányrendelet szerint ugyanis a már működő szállodáknak legkésőbb június 30-ig, a panzióknak szeptember 30-ig, a kempingeknek, üdülőházaknak, közösségi szálláshelyeknek és a magánszállásadást is magába foglaló “egyéb szálláshelyeknek" pedig december 31-ig kell regisztrálni magukat a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. által üzemeltetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál.

Ennek keretében a szállásadóknak telepítenie kell az úgynevezett “szálláshelykezelő szoftvert", amivel folyamatosan adatokat szolgáltatnak majd a vendégeikről. Amennyiben a NeTAK üzemeltetőjének felhívása ellenére sem teljesítené ezt az adott szálláshely, az MTÜ az érintett hatósági ellenőrzését kezdeményezi az illetékes jegyzőnél.

Nem lehet elbújni

Bár a NeTAK számára küldött adatok csak statisztikai, adózási, marketingtervezési célokra lesznek alkalmasak, a törvény szeptember 1-én hatályba lépő másik módosítása szerint a rendőrség is közvetlenül hozzáférhet a szálláshelyek információihoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Balatontipp szerint a szálláshely-szolgáltatónak a vendég érkezésekor - ahogy eddig, úgy ezután is - rögzítenie kell a vendég családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, nemét, anyja születési családi és utónevét, a személyazonosításra alkalmas okmányának, illetve úti okmányának azonosító adatait, valamint a szálláshely-szolgáltatás címét, a szálláshely igénybevételének kezdő és várható befejező időpontját, a szoftver pedig automatikusan feltölti mindezt egy olyan tárhelyre, ahol egyebek mellett a rendőrség is közvetlenül hozzáfér az információkhoz.

A hatóságoknak lehetősége lesz részletes adatokat is kérni a szállásadótól, illetve a szállásadó, vagy bárki más tudta nélkül egyedi kereséseket is folytathat majd a tárhelyen. Ehhez elég lesz arra hivatkozni, hogy a keresést a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, és a körözési eljárás lefolytatása érdekében teszik, viszont nem csak az “idegenrendészeti törvény" hatálya alá tartozó személyek után kutakodhatnak, hanem minden olyan vendég után, akik bejelentkeznek egy-egy szállásra.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem