12 °C Budapest

Kormányinfó szeptember 11.: Marad a szigorú határellenőrzés

2020. szeptember 11. 10:12

A járvány második hulláma megérkezett, de rendelkezésre állnak a hatékony egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországon - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. szeptember 11-én tartott Kormányinfón.

Nem engedhetjük meg, hogy a vírus a mindennapokat veszélyeztesse, az oktatást a munkahelyeket veszélybe sodorja. A védekezés célja nem csupán az, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg, hanem hogy az ország működőképességét megőrizzék, az iskolák, óvodák, bölcsődék működhessenek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette:

a szigorú határellenőrzést megtartják, hogy ne hurcolják be újabb fertőzöttek a vírust.

Gulyás Gergely hozzáfűzte, a mai 700 feletti fertőzésszám ugyan új rekord, de a halálozások száma nem nőtt, mert a fiatalabb korosztály érintettebb, és a vírus is kevésbé erős, mint tavasszal.

A magyarnál lényegesen magasabb számokat lehet látni Európában, és a szoszédainknál is, például a cseheknél 1200 feletti esetszámot regisztráltak. A maszkok, kesztyűk és egyéb eszközök rendelkezésre állnak, a védelmi szabályokat be kell tartani

- tette hozzá Gulyás Gergely.

Azzal kapcsolatban, hogy ma reggel Orbán Viktor arról beszélt, hatósági árat vezethetnek be a tesztekre, Gulyás elmondta: olyan árat vezethetnek be, amelyen nincs 4-5-szörös profit a tesztanyag költségéhez képest, erről a következő napokban dönthetnek. "Olyan különbségek voltak, melyek a piacgazdaság szabályai szerint előállhatnak, de indokolt, hogy az állam közbelépjen." Hozzátette:

30 ezer forintnál egészen biztosan alacsonyabb lesz a hatósági ár.

Arra a kérdésre, hogy a fokozódó járványhelyzet miatt elképzelhető-e, hogy bevezetik az esti kijárási tilalmat, Gulyás Gergely elmondta: "járványhelyzetben az elképzelhető dolgok mindig elképzelhetők, de a cél az, hogy az élet ne álljon meg, a gazdaság működőképes maradjon."

Gazdasági helyzet

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy sok finanszírozási eszköz még rendelkezésre áll a járvány elleni védekezésre, de sokat költött már Magyarország, több mint 2202 milliárd forintot tesznek ki a ráfordítások erre, ehhez jönnek hozzá az NHP hajrá és a hitelmoratórium gazdaságélénkítő hatásai. 

Az év első felében a magyar gazdaság 6,1 százalékos esést szenvedett el, a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a fegyelmezett védekezésen és a működés fenntartásán van most a fókusz

- fogalmazott a miniszter, aki azt is leszögezte, hogy bár a számok negatívak, de a júliusi munkanélküliségi adat 4,7 százalék volt, az EU átlaga 7,2 volt ebben a hónapban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszter elmondta: "A legtöbb elemző szerint 3 százaléknál nagyobb lesz a recesszió, ennél valószínűleg nagyobb lesz a recesszió, a kormány hivatalos álláspontját a Pénzügyminisztérium közli majd. A harmadik negyedéves adatokról részinformációkkal rendelkezik a kormány, vannak olyan szektorok, ahol nehezen indul újra a gazdaság, a kiskereskedelmi forgalom jól alakul, de vegyes a kép." Hozzátette: Az év végére 70 százalék felett lehet az államadósság.

Guylás Gergely azt is megerősítette, hogy tárgyalnak a hitelmoratórium meghosszabbításáról a Bankszövetséggel.

Home office, iskolabezárás, idősek vásárlási idősávja, gyermekvédelem

A hagyományosnál jóval direktebb home office lehetőségével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, ahol távmunkával biztosítható a működés, ott támogatják a home office-t, de a gyárak és olyan üzemek, ahol ez nem megoldható, a további működést támogatják.

Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszter is leszögezte: Az iskolák, munkahelyek továbbra is működni fognak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelen pillanatban értékelik a nemzeti konzultáció kérdőíveit; ezt követően döntenek az idősek vásárlási idősávjának bevezetéséről.

A kormány egy gyermekvédelmi csomagot tervez év végéig - jelentette be Gulyás. Mint elmondta: "A gyermekvédelem megerősítése, a szabályok szigorítása is terítéken van, mely ebben a csomagban helyet kaphat."

Béremelést kaphatnak az ápolók

"460-470 ezer forintra nőhetnek az ápolói bérek jövő évtől kezdődően. Az első 20 százalékos emelés novemberben lesz, és 30 százalékos lesz januárban" - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: "Egy egészségügyi szakápoló havonta durván 20-30 plusz munkaórát dolgozik, ezzel együtt értendő az említett bér."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem