22 °C Budapest
Young female traveler passenger walking with a yellow suitcase at the modern Airport Terminal, Back view of woman on her way to flight boarding gate, Ready for travel or vacation journey

Figyelmeztetést adott ki a Booking.com: új módszerrel támadnak a csalók, ennek nagyon könnyű bedőlni

2024. június 21. 17:34

A booking.com szerint a mesterséges intelligencia jelentős szerepet játszik az utazási csalások drasztikus növekedésében, különösen az adathalászat terén, amelyet a generatív AI-eszközök, mint a ChatGPT megjelenése óta tapasztalt jelentős növekedés jellemez

A Booking.com szerint a mesterséges intelligencia jelentős mértékben hozzájárul az utazási csalások számának növekedéséhez - írta meg a BBC.

Az utazási csalások egyre népszerűbbek, a múlt hónapban mi is írtunk arról, milyen módszerekhez folyamodnak a csalók, hogy átvágják az utazókat. Mióta bekerült a képbe mesterséges intelligencia, már ennek a hatásaitól is félhetnek a turisták.

Marnie Wilking, a vállalat internetes biztonságért felelős vezetője szerint az utóbbi 18 hónap során 500-900%-os növekedést figyeltek meg ezen a területen. Kiemelte, hogy különösen az adathalász támadások száma ugrott meg jelentősen, amelyek során a felhasználókat pénzügyi információik megosztására próbálják rávenni hamis foglalási linkekkel.

Wilking asszony hangsúlyozta, hogy ezek a támadások sokkal meggyőzőbbek lettek a generatív mesterséges intelligencia-eszközöknél, mint például a ChatGPT piacra kerülése óta. Ezek az eszközök lehetővé teszik a csalók számára, hogy valósághű képeket és pontos szövegeket generáljanak több nyelven is, ami megnehezíti az adathalász támadások felderítését.

A technológiai konferencián elmondott beszédében Wilking arra ösztönözte a szállodákat és az utazókat, hogy alkalmazzanak kétfaktoros hitelesítést mint védelmi intézkedést az adathalászat és az adatlopás ellen. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyobb óvatossággal kezeljék a kattintható linkeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor kiemelte, hogy bár a mesterséges intelligencia jelenti e problémák egyik forrását, ugyanezen technológia segítségével sikerült hatékony eszközöket kifejleszteniük hamis szállodai listázások felismerésére és eltávolítására még foglalás előtt.

Jane Hawkes, egy utazási iparágra specializálódott fogyasztóvédelmi szakértő szerint fontos, hogy az utazási szolgáltatók fokozott erőfeszítéseket tegyenek annak érdekében, hogy felhívják az emberek figyelmét ezekre a csalásokra és tanácsot adjanak nekik arról, hogyan csökkenthetik ennek kockázatát. Hawkes azt javasolja továbbá, hogy az emberek legyenek körültekintőbbek és ellenőrizzék az online platformok elérhetőségét és hitelességét mielőtt tranzakciót hajtanának végre.

Az online platformokon történő csalás nem új jelenség; évtizedek óta létezik. Azonban a mesterséges intelligencia fejlődése új kihívást jelent mind a felhasználók számára, mind pedig az online platformok számára. Az olyan weboldalak mint a Booking.com vagy Airbnb gyakori célpontjai ezeknek a csalóknak, akik vagy eltűnnek miután befizetés történt vagy további pénzeket próbálnak kicsalni áldozataiktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem