15 °C Budapest
Beautiful woman spending time in the city

Egyre több magyar utazik ebbe az egzotikus országba: olcsóbb, mint Görögország, Egyiptom?

2023. január 31. 05:41

Kiheverte-e a turizmus a Covidot és hogy áll most, a háború árnyékában? Merre utazunk és kik érkeznek hozzánk? A Pénzcentrumnak Erdei Bálint a Cityrama Utazási Iroda társtulajdonos-ügyvezető igazgatója és  Bakó Balázs a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szóvivője ad elemzést a ki-és beutazási szokásokról.

Erdei Bálint szerint a COVID járvány elmúltával 2022-ben nagy várakozás volt az ágazatban, reménykedtek, hogy visszapattan a kereslet. Aztán tavaly február 24-én a háború kitörésével hatalmas pofont kapott az iparág. Az Ukrajnához közeli országokba történő utazást többen „veszélyesnek” élték meg a külföldiek közül.  Ez fokozottan jellemző volt a tengerentúliak körében, de meglepően az európai utazók is elmaradtak. Így 2022 első felében a beutazások száma jelentősen elmaradt a korábbi várakozásokhoz képest. Az év közepétől érezhető volt a lassú emelkedést, eleinte elsősorban az egyéni turistáknál. Tudni kell, hogy ez a szegmens mindig gyorsabban reagál, rugalmasabb, mint a csoportos. A meghirdetett garantált indulású programokra ekkor még kevesen fizettek be. Az egyéni utazók közül legtöbben autóval érkeztek a környező országokból. Ők jellemzően kevesebbet költöttek városnéző, kulturális, gasztronómiai élményekre.  

A markáns pozitív változást tavaly augusztustól tapasztalták, egyre többen regisztráltak a – elsősorban budapesti városnéző és a Duna-kanyar – programokra. Ez a lendület kitartott az év végéig, még a november-december is meglepően jól alakult. Ezzel párhuzamosan lassan elindultak a csoportos leisure utazások is. A MICE, vagyis az üzleti szegmens egész évben nagyon gyatra volt. Itt sok esetben az Ukrajna melletti földrajzi fekvésünk miatt nem tudtunk labdába rúgni egy-egy céges incentive csoportnál például Barcelona, vagy Amszterdam ellenében.

Bizakodásra ad okot, hogy most, 2023 január végén egyre több az érdeklődés, bár egyelőre még kevés a végleges foglalás. Bármilyen rosszul hangzik is, az emberek egy része egy idő után „megszokja” a háborút, bár egy nemzetközi felmérés szerint öt utazóból kettő kerüli ezt a térséget. Ezért Európában minél nyugatabbra megyünk, annál jobb a helyzet a turizmusban.     

A Cityrama ügyvezetője szerint a Magyarországot választók még mindig elsősorban az európai utazók, azon belül a top küldők továbbra is a németek, a britek és a környező országok közül az osztrákok és a csehek. De egyelőre ők is kisebb létszámmal, vagy ritkábban érkeznek. Bíztató a skandináv, és főleg a környező országokból érkezők számának alakulása. A jelenlegi helyzetben a legtöbben a kontinensen belüli rövidebb utakat részesítik előnyben. Élénkül a forgalom az USA-ból és néhány Latin-amerikai országból is. Hosszabb távon, a Covid csillapodása után természetesen nagyon örülnének, ha visszatérnének az ázsiai turisták. „Természetesen” tavaly óta elmaradtak az orosz és az ukrán beutazók. Ők 2020-ban még a globális turisztikai bevételek 3%-át adták.   

A csoportos programok közül változatlanul Budapest tarol, az internetes értékeléseknél a hazai főváros még mindig felülmúlja a várakozásokat. Ugyanakkor egyre több, a külföldi turisták számára is vonzó vidéki fejlesztés történik, ami örvendetes fejlemény.   

Az idén néhány nagy szakmai konferencia is Budapestet választotta helyszínéül, ami örömteli hír, mert ránk irányítja a figyelmet. A szakmai rendezvények közül kiemelkedik az ASTA (amerikai utazási tanácsadók szövetsége) River cruise Expo. A Loop Leisure és Loop MICE luxus utazással kapcsolatos rendezvény, amely a német nyelvű küldő piacok kiemelkedő eseménye. Az augusztus végi Atlétikai VB szintén komoly tömegvonzó esemény, csakúgy, mint a EAN (European Academy of Neurology) neurológiai kongresszus.

Az utóbbi időszak egyik legfontosabb kulcsszaava a digitalizáció mellett a fenntarthatóság. A tudatos utazók (ők elsősorban a német, skandináv turisták) például a gyalogos, vagy biciklis városnézéseket preferálják a buszos helyett.

A buliturizmusban örvendetes fejlemény, hogy ma már nem azért jönnek Budapestre a fiatalok, mert olcsó, hanem mert valóban egyre magasabb szintű szolgáltatásokat tud biztosítani a hozzánk érkező turistáknak. Budapest és Magyarország egyre jobb hely, ahova érdemes ellátogatni.

Bár néhány előrejelzés szerint a kontinens turizmusa csak 2024-25ben éri el a pandémia előtti szintet, de ezévben remélhetőleg már megalapozott a szakma optimizmusa. Ne felejtsük el, hogy az embereknek a 21. században alapélményük az utazás és az utazási kedv az elmúlt időszakban jelentősen növekedett.

Bakó Balázs kiemeli, hogy a turizmus az az ágazat, amely a legkevésbé „válságálló”, a legkönnyebben megérzi a világ változásait. Ilyen volt a pandémia és a most ilyen a háború is. Ezért az elmúlt 2 év nagyon nehéz időszak volt. Amin talán lassan túl vagyunk.

2020 az egyik legmélyebb hullámvölgye volt a globális turizmusnak, a 2019-es „csúcsévhez” képest 80-90%-os visszaeséssel. Ez 2021-ben már „csak” 50% volt. A 2022-es évben 80%-ra pattant vissza a kereslet és a megvalósult foglalások száma, ami a szakma komoly bizakodására adott és ad okot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szerinte is nagyon megnőtt az emberek utazási kedve a COVID okozta lezárások és korlátozásokat után. A külföldi desztinációk utáni keresletet az orosz-ukrán háború kitörése csak nagyjából kéthétre torpantotta meg. Ez a trend, a megnövekedett utazási kedv most is érezhető, az infláció ellenére is. Pedig tavaly e területen átlagosan 15-20%-os áremelkedés  volt, a repülőjegyárak pedig akár 25-30%-kal is emelkedtek. De 2023 első negyedévében a szakma már nem számít drasztikus áremelkedésre.

A téli szezonnak jellemzően két fő iránya van: egyrészt az egzotikus üdülések (Dubai, Dominika, Mexikó, Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek, Mauritius), másrészt a síelés időszaka. Az előbbi desztinációk továbbra is nagyon kelendők. 

A síelés esetében új tendencia, hogy a kiutazók – az üzemanyag áremelkedés miatt – a közelebbi úti célokat preferálják. Új célország például - a megszokott Ausztria, Szlovénia, Szlovákia mellett - Bosznia-Hercegovina. Az áremelkedések miatt sokan egy hét helyett 5 nap/4 éjszakára csökkentik a kinti tartózkodást.  A két héttel ezelőtt a magasabb hegységekben lévő síhelyeken tapasztalt hóolvadás mostanra megoldódott. Ausztria és Olaszország kedvelt síparadicsomaiban rengeteg hó esett az elmúlt hetekben, napokban, nagyon jól síelhetők a pályák.

Már decemberben elindultak, de még javában folytatódnak a hazai utazóközönség által kedvelt mediterrán térségek tengerpartjaira a hazai utazásszervezők által szervezett repülőgépes nyaralásokat érintő előfoglalási kedvezmények. Aki előre tudja tervezni a szabadságát, annak a gyakran kedvezőbb árak miatt megéri már most foglalni. Különösen így van ez a családos utazók esetében; akiknek az iskolai szünet befolyásolja a nyaralás időszakát, és fontos, hogy minél szélesebb, a számukra megfelelő szálláskínálatból tudjanak válogatni. Az akciók általában március közepéig-végéig tartanak.

Az eddigi tapasztalatok alapján a hazai utazók által leginkább kedvelt nyári desztinációk alapvetően nem változnak az elmúlt évekhez képest. A nagy kedvencek továbbra is Horvátország (amely a schengeni belépés miatt még könnyebben elérhető), Törökország (ahol a személyi igazolvány elfogadása könnyíti a beutazást). Változatlanul népszerű Görögország, Olaszország, Spanyolország, Egyiptom.

Az elmúlt évek új trendje a tengeri hajóutak nagy népszerűsége, egyénileg és csoportosan is. Szintén egyre többen választják az aktív turizmust, a kalandnyaralásokat. Örvendetes globális fejlemény a fenntartható turizmus. Sokan adnak rá, hogy környezetbarát üzemanyagot használó repülőgéppel, vagy hajóval utazzanak.

Természetesen az oroszországi (jellemzően Szentpétervár-Moszkva kulturális körutazások) gyakorlatilag leálltak. Csakúgy, mint az orosz turisták jelenléte Hévízen és Hajdúszoboszlón.

Mint új úti célra, az elmúlt években jelentős változáson átment Szaúd-Arábiára tekint nagy várakozással a szakma, amely számtalan természeti látnivalóval és ember által épített örökséggel büszkélkedhet.

A pandémia okozta bizonytalanság miatt egyre többen fordulnak utazási irodákhoz.  Felértékelődött ugyanis az a biztonság, amit az utazási irodák szaktudása, tapasztalatai adnak. Probléma esetén az utazási tanácsadóhoz tudnak fordulni az utasok segítségért, legyen az akár egy járatkésés/-törlés, akár a szállással kapcsolatos esetleges probléma. Emellett sokat számít az utazási irodák által hozzáadott érték is: egy kulturális körutazás, csoportos városlátogatás során az idegenvezető jelenléte, szakmai tudása, felkészültsége. Utazási irodával gyakran számos olyan helyre is eljuthat az utazó, ahová egyénileg nem lenne lehetőség.      

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?