9 °C Budapest
A sunny day in Paris - larc de Triomphe

Csúnyán megütheted a bokádat, ha figyelmetlen vagy: ezt minden utazónak tudnia kell

2022. augusztus 19. 16:04

Párizs ősszel a legszebb, no meg tavasszal! És persze télen sem utolsó látvány, de érdemes megnézni nyáron is. Tulajdonképpen Párizst egyszer látni kell, mindegy is hogy mikor! Ami viszont nagyon nem mindegy, hogy hogyan viselkedünk a francia fővárosban. Köztudott ugyanis, hogy a franciák egészen különös emberek, sajátságos szokásokkal, már ami az étkezést, az utazást, vagy éppen a társas érintkezést illeti. És habár elsőre úgy tűnhet, a fővárosiak nem rajonganak a turistákért, valójában ez csak a látszat, hiszen a francia gazdaság 8 százalékát a turizmus adja.

Ismét kinyílt a világ, egyre több utazó látogat el Európa legszebb vidékeire. Mind közül Párizs az egyik legnépszerűbb úti cél a több mint 30 millió évi látogatójával. Persze a magyarok körében is kifejezetten népszerű az ország, a pandémia előtti utolsó békeévben, 2019-ben összesen 207 ezer alkalommal utaztak a magyarok Franciaországba, 2022 első negyedévében pedig 49 ezer alkalommal. Főleg tavasszal és ősszel népszerű a francia főváros, ekkor mutatja ugyanis legszebb arcát.

Az utazóknak azonban érdemes tisztában lenniük pár írott és íratlan szabállyal, mielőtt útnak indulnak. Íme kilenc utazási hiba, amit a következő párizsi utazásod során el kell kerülnöd.

Várhatsz a számlára napestig!

Kezdjük a vendéglátással, hiszen Párizsban az evés és ivás igen kedvelt és komolyan is vett időtöltés. Olyannyira, hogy a franciák az étkezés befejeztével nem sietnek el egyből, fontos számukra az ételek ízének és a társaságnak az élvezete. Ezért nem kapjuk meg a számlát egyből, mihelyt amint a tányérokat letakarították, és az utolsó korty vizet is megittuk. A számlát csak akkor teszik az asztalra, ha kérjük ("l'addition, s'il vous plait").

Nem köszönsz?

Párizsban az is elengedhetetlen, hogy egy üzletbe vagy étterembe belépve "bonjour"-t vagy "bonsoir"-t mondjunk, és szemkontaktust is elvárják. Ez persze nem csak Párizsra igaz: ha az ember belép egy üzletbe, étterembe, köszön, méghozzá az adott ország nyelvén: ennek legalább illik utánanézni utazás előtt.

Ne felejts el asztalt foglalni az éttermekben!

A legtöbb jó hírű étteremben előre kell foglalni. Ez egyeseknél azt jelenti, hogy előző este, másoknál egy héttel vagy hónappal előre. Ez már csak azért is fontos, hiszen Párizsban lényegesen kisebbek az éttermek, és elsősorban nem a létszám növelése érdekli őket, hanem az, hogy finom fogások kerüljenek az asztalra. Az ebédidő déltől 14:15-ig, a vacsoraidő19:00 és 22:30 közé esik, ezt vedd figyelembe! Persze vannak egész napos éttermek és kávézók is (keresd a "service continu" feliratú táblákat). Sok helyen lehet online is foglalni, nem kell a telefonnal bajlódni!

Augusztus és december

Kerüld az augusztusi vagy decemberi látogatást, ekkor ugyanis sok híres étterem bezár a vakáció miatt. A műemlékek, múzeumok és parkok mind nyitva vannak, de általában véve a város csendes, zárt hangulatot áraszt ez alatt a két hónap alatt. Egyesek szeretik ezt, míg mások, inkább a nyüzsgést élvezik.

Kávé és bagett

Habár hihetetlenül csábítóan hangzik kiülni egy sarki kávézó teraszára a fonott székbe, rendelni egy kávét és csak nézni az járókelőket, valójában nem túl jó ötlet. Egyrészt, itt még kültéren engedélyezett a dohányzás, ezzel feltétlenül számoljanak az antinikotinisták, másrészt a kávé az ilyen helyeken vitathatatlanul rossz. Jobban jár az ember, ha bort vagy sört rendel, ha csak inni akar és gyönyörködni a látványban. A minőségi kávébabok kedvelőinek érdemes felkeresniük a Párizsban szaporodó újabb kézműves kávézók bármelyikét, ahol igazi filtre (hosszú, fekete csepegtetett kávé) vagy espresso kapható.

A pékségben pedig bagette helyett kérjünk inkább tradition -t (tradi, ha tényleg helyinek akar tűnni). A híres bagett belül fehér, szinte bármilyen alapanyagból készülhet, gyakran tömeggyártásban, így nem olyan finom. A tradi ellenben csak lisztet, sót, vizet és élesztőt tartalmazhat, és általában kézzel, helyben készül, ezért sokkal finomabb. Ha szerencsés vagy, egyenesen a sütőből kapsz egyet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Evés-ivás útközben

A párizsiak nem igazán szoktak útközben enni vagy inni, meglátásuk szerint az ételek és italok arra valók, hogy lassan elfogyasztva élvezzék őket - nem pedig rohanás közben, a számítógép felett vagy a metróban. Kávét a legritkább esetben rendelnek elvitelre, és még egy alma vagy banán elfogyasztása az utcán is kiválthatja az emberek fintorgását. 

Hozzá ne nyúlj!

Ha lehet, ne fogdoss össze semmit, vagy ahogy a franciák mondják:  "ne touchez pas!". Most, hogy mindannyian egy COVID univerzumban élünk, ez magától értetődőnek kellene lennie, Régebben a piacokon az árusok megengedték a vásárlóknak, hogy maguk válasszák ki az őszibarackot, a szilvát vagy a pleurot gombát, de ma már jobb, ha előbb megkérdezzük.

Ugyanez a szabály érvényes a környék utcáin található hétvégi brocantes (bolhapiac) bármelyikén. Az eladásra kínált tárgyak közül sok értékes és törékeny, ezért jobb inkább rámutatunk.

Egyhetes bérlet vs. metrójegyek

A városi közlekedési rendszer végre lassan tényleg kivezeti a papírjegyeket, de persze még mindig léteznek, és sokan inkább vesznek egy maréknyi jegyet, minthogy átálljanak az új digitális kártyára. Ha úgy tervezed, hogy maradsz a papírjegyeknél, fontos, hogy a használt jegyedet addig őrizd meg, amíg ki nem lépsz az állomásról, mivel a metrót szigorúan ellenőrzik, és megbírságolhatnak, ha nincs nálad jegy, amivel igazolni tudod, hogy fizettél az utazásért. Mindezek mellett valószínűleg szinte mindenhová gyalog fogsz menni, ezért inkább ne vesződj azzal, hogy egyhetes bérletet veszel. Sok népszerű párizsi helyszín olyan közel van egymáshoz, hogy érdemes gyalogolni, és élvezni az út mentén található látnivalókat.

Taxit hívni az utca közepén

Magyarországhoz hasonlóan Párizsban sem nagyon lehet leinteni a taxikat az utca közepén. Vannak kijelölt taxiállomások, ahol be lehet szállni, ugyanakkor az itthon már rég ellehetetlenített Uber is széles körben elterjedt, így bárhonnan rendelhetsz egyet. A viteldíjak úti céltól függően változnak, de a reptérről mindig ugyanazok: a Charles de Gaulle repülőtérről a Taxi Parisien vagy a privát Uber 50 euró a jobb partra és 55 euró a bal partra; az Orly repülőtérről 30 euró a bal partra és 35 euró a jobb partra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?