6 °C Budapest
view of the Colosseum Amphitheatreseen from Velian Hill at the Roman Forum, Rome, Italy

2,4 milliós bírságot is kaphatnak a magyar turisták: nem vicc, ez szigorúan tilos

2022. augusztus 3. 19:04

Olaszország bekeményített: a hatóságok az elmúlt években számos új szabályt vezettek be, hogy a turisták tömege ne zavarja a helyi lakosokat, és főleg ne tegyék tönkre a felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékeket. Aki nem vigyáz, vagy nincs tisztában a szabályokkal, az úgy járhat, mint a szupermodell Heidi Klum, akit pár éve 6 ezer euróra (mai euróárfolyamon 2 391 000) büntettek tiltott helyen való fürdőzés miatt.

Az olasz hatóságok az elmúlt években számos új szabályt vezettek be, a római Spanyol lépcsőn való üldögélés szabályozásától kezdve a Velencébe való egynapos látogatásig, hogy gátat szabjanak a túlturizmussal kapcsolatos problémáknak. Sőt, vannak olyan mindennapi tevékenységek, amelyekért akár 1000 eurós bírságot vagy Daspo-t (a területről való ideiglenes kitiltást) is kiszabhatnak.

Sokszor pedig egyenesen a zéró tolerancia elvét alkalmazzák. Ilyen volt például az az eset, amikor két német turistát 950 eurós  bírsággal sújtottak, és azonnal felszólították őket, hogy hagyják el a várost, miután a Rialto-híd alatt egy hordozható tűzhelyen kávét főztek. A tisztviselők megerősítették, hogy két hónap alatt ez volt a 40. alkalom, hogy a látogatókat a szabályok megszegése miatt felszólították a város elhagyására.

''Velencét tiszteletben kell tartani'' - mondta akkor Luigi Brugnaro polgármester - ''és a rossz modorú embereknek, akik azt hiszik, hogy idejöhetnek és azt csinálhatnak, amit akarnak, meg kell érteniük, hogy a helyi rendőrségnek köszönhetően elkapják, megbüntetik és kiutasítják őket."

És éppen ebben a hónapban Sorrento polgármestere közölte, hogy pénzbírságot fognak kiszabni azokra, akik fürdőruhát, bikinit viselnek, vagy meztelenül járkálnak a városban. "Vége az illetlen viselkedésnek" - mondta, megerősítve, hogy a bírságok összege 25 eurótól 500 euróig terjed majd. Rómában a rendőrség arra szólítja fel a pihenő turistákat, hogy hagyják el a Spanyol lépcsőtől, mivel a lépcsőn való üldögélésért mostantól 400 euró körüli bírság jár - írja a Lonleyplanet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha olaszországi utazást tervezel, és nem akarsz egy ekkora bírságot a nyakadba, akkor elég, ha egyszerűen tiszteletben tartod az országot és annak polgárait, hogy elkerüld a bajt. Ennek ellenére még a legjobb szándékú látogató is hibázhat időről időre. Ezt szem előtt tartva, íme egy rövid összefoglaló arról, hogy mit ne tegyél a következő látogatásakor Olaszország legnépszerűbb turisztikai célpontjain:

Olasz történelmi helyszínek soha ne...

  • fotózz a vatikáni Sixtus-kápolnában.
  • ülj le a Spanyol lépcsőn.
  • ülj, feküdj le üzletek, történelmi emlékművek és hidak előtt
  • húzz fel babakocsit, rollert vagy kerekes bőröndöt a római Spanyol lépcsőn
  • egyél vagy igyál bármelyik város híres helyszínein
  • egyél Firenze történelmi központjának utcáin - Via de' Neri, Piazzale Degli Uffizi, Piazza del Grano és Via Della Ninna - naponta déltől délután 3-ig és este 6-tól este 10-ig
  • etesd a madarakat a velencei Piazzo San Marco téren
  • mássz be a Trevi-kútban, ez szigorúan tilos, és komoly pénzbírság jár érte
  • állj túl közel a Trevi-kúthoz, a római városi hatóságok fontolgatják, hogy védőgátakat telepítenek a történelmi emlékmű köré.

Olasz városokba soha ne…

  • látogass el Velencébe egy napra előzetes foglalás és belépődíj fizetése nélkül 2023 januárja után.
  • ússz vagy fürödj Velence csatornáiban
  • reptess drónt városi területen engedély nélkül
  • piknikezz Velence közterületein, vagy álldogálj túl hosszú ideig a város hídjain
  • csatlakozzon szervezett kocsmatúrához Rómában, ezeket ugyanis már betiltották
  • mássz vagy ugrálj szökőkutakba
  • kerékpározz Velence belvárosában
  • igyál alkoholt az utcán este 8 és reggel 8 között Velencében
  • rögzíts szerelemlakatot a hidakra Rómában és Velencében
  • vegyél részt csoportos ünnepségeken, például leány- és legénybúcsúkon a szabadban hétköznap esténként Velencében. Ezek csak napközben vagy hétvégén engedélyezettek.
  • érintsd meg a száddal a római nyilvános ivókutak, az úgynevezett nasoni csövét. Ehelyett tedd a kezedet a csap alá
  •  igyál alkoholt este 10 óra után üvegből a közutakon, a tömegközlekedési eszközökön és a zöldterületeken Rómában
  • öltözz be történelmi alaknak vagy szereplőnek, például "centuriónak" (gladiátornak) Rómában, hogy pózolj a turistákkal

Olasz üdülőhelyeken és szigeteken soha ne...

  • sétálj ing nélkül vagy fürdőruhában bármely nagyvárosi területen. Ez szigorúan a strandra vagy a strandfürdőre korlátozódik. Különösen igaz ez Sorrentóban, ahol az öltözködési szabályok megszegéséért akár 500 eurós bírsággal is sújthatnak
  • a Cinque Terre-i túrázás során inkább ne szandált vagy papucsot vegyél fel
  • sétáljon mezítláb Praia a Mare-ban.
  • ússz a Kék-barlangban Capri szigetén. Hajóval meglátogathatod, de a ott úszni szigorúan tilos (például Heidi Klum szupermodellt 2019-ben 6000 eurós bírságra büntettek, mert megmártózott a vízben)
  • lopj homokot Szardínia strandjairól (vagy bármelyik strandról, ha már itt tartunk). Akár hat év börtönbüntetésre is számíthatsz.
  • felejts el eurót vinni magaddal, amikor a strandra látogatsz, a legtöbb helyen a napernyők és nyugágyak használatáért fizetni kell

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm