view of the Colosseum Amphitheatreseen from Velian Hill at the Roman Forum, Rome, Italy

2,4 milliós bírságot is kaphatnak a magyar turisták: nem vicc, ez szigorúan tilos

2022. augusztus 3. 19:04

Olaszország bekeményített: a hatóságok az elmúlt években számos új szabályt vezettek be, hogy a turisták tömege ne zavarja a helyi lakosokat, és főleg ne tegyék tönkre a felbecsülhetetlen értékű történelmi emlékeket. Aki nem vigyáz, vagy nincs tisztában a szabályokkal, az úgy járhat, mint a szupermodell Heidi Klum, akit pár éve 6 ezer euróra (mai euróárfolyamon 2 391 000) büntettek tiltott helyen való fürdőzés miatt.

Az olasz hatóságok az elmúlt években számos új szabályt vezettek be, a római Spanyol lépcsőn való üldögélés szabályozásától kezdve a Velencébe való egynapos látogatásig, hogy gátat szabjanak a túlturizmussal kapcsolatos problémáknak. Sőt, vannak olyan mindennapi tevékenységek, amelyekért akár 1000 eurós bírságot vagy Daspo-t (a területről való ideiglenes kitiltást) is kiszabhatnak.

Sokszor pedig egyenesen a zéró tolerancia elvét alkalmazzák. Ilyen volt például az az eset, amikor két német turistát 950 eurós  bírsággal sújtottak, és azonnal felszólították őket, hogy hagyják el a várost, miután a Rialto-híd alatt egy hordozható tűzhelyen kávét főztek. A tisztviselők megerősítették, hogy két hónap alatt ez volt a 40. alkalom, hogy a látogatókat a szabályok megszegése miatt felszólították a város elhagyására.

''Velencét tiszteletben kell tartani'' - mondta akkor Luigi Brugnaro polgármester - ''és a rossz modorú embereknek, akik azt hiszik, hogy idejöhetnek és azt csinálhatnak, amit akarnak, meg kell érteniük, hogy a helyi rendőrségnek köszönhetően elkapják, megbüntetik és kiutasítják őket."

És éppen ebben a hónapban Sorrento polgármestere közölte, hogy pénzbírságot fognak kiszabni azokra, akik fürdőruhát, bikinit viselnek, vagy meztelenül járkálnak a városban. "Vége az illetlen viselkedésnek" - mondta, megerősítve, hogy a bírságok összege 25 eurótól 500 euróig terjed majd. Rómában a rendőrség arra szólítja fel a pihenő turistákat, hogy hagyják el a Spanyol lépcsőtől, mivel a lépcsőn való üldögélésért mostantól 400 euró körüli bírság jár - írja a Lonleyplanet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha olaszországi utazást tervezel, és nem akarsz egy ekkora bírságot a nyakadba, akkor elég, ha egyszerűen tiszteletben tartod az országot és annak polgárait, hogy elkerüld a bajt. Ennek ellenére még a legjobb szándékú látogató is hibázhat időről időre. Ezt szem előtt tartva, íme egy rövid összefoglaló arról, hogy mit ne tegyél a következő látogatásakor Olaszország legnépszerűbb turisztikai célpontjain:

Olasz történelmi helyszínek soha ne...

 • fotózz a vatikáni Sixtus-kápolnában.
 • ülj le a Spanyol lépcsőn.
 • ülj, feküdj le üzletek, történelmi emlékművek és hidak előtt
 • húzz fel babakocsit, rollert vagy kerekes bőröndöt a római Spanyol lépcsőn
 • egyél vagy igyál bármelyik város híres helyszínein
 • egyél Firenze történelmi központjának utcáin - Via de' Neri, Piazzale Degli Uffizi, Piazza del Grano és Via Della Ninna - naponta déltől délután 3-ig és este 6-tól este 10-ig
 • etesd a madarakat a velencei Piazzo San Marco téren
 • mássz be a Trevi-kútban, ez szigorúan tilos, és komoly pénzbírság jár érte
 • állj túl közel a Trevi-kúthoz, a római városi hatóságok fontolgatják, hogy védőgátakat telepítenek a történelmi emlékmű köré.

Olasz városokba soha ne…

 • látogass el Velencébe egy napra előzetes foglalás és belépődíj fizetése nélkül 2023 januárja után.
 • ússz vagy fürödj Velence csatornáiban
 • reptess drónt városi területen engedély nélkül
 • piknikezz Velence közterületein, vagy álldogálj túl hosszú ideig a város hídjain
 • csatlakozzon szervezett kocsmatúrához Rómában, ezeket ugyanis már betiltották
 • mássz vagy ugrálj szökőkutakba
 • kerékpározz Velence belvárosában
 • igyál alkoholt az utcán este 8 és reggel 8 között Velencében
 • rögzíts szerelemlakatot a hidakra Rómában és Velencében
 • vegyél részt csoportos ünnepségeken, például leány- és legénybúcsúkon a szabadban hétköznap esténként Velencében. Ezek csak napközben vagy hétvégén engedélyezettek.
 • érintsd meg a száddal a római nyilvános ivókutak, az úgynevezett nasoni csövét. Ehelyett tedd a kezedet a csap alá
 •  igyál alkoholt este 10 óra után üvegből a közutakon, a tömegközlekedési eszközökön és a zöldterületeken Rómában
 • öltözz be történelmi alaknak vagy szereplőnek, például "centuriónak" (gladiátornak) Rómában, hogy pózolj a turistákkal

Olasz üdülőhelyeken és szigeteken soha ne...

 • sétálj ing nélkül vagy fürdőruhában bármely nagyvárosi területen. Ez szigorúan a strandra vagy a strandfürdőre korlátozódik. Különösen igaz ez Sorrentóban, ahol az öltözködési szabályok megszegéséért akár 500 eurós bírsággal is sújthatnak
 • a Cinque Terre-i túrázás során inkább ne szandált vagy papucsot vegyél fel
 • sétáljon mezítláb Praia a Mare-ban.
 • ússz a Kék-barlangban Capri szigetén. Hajóval meglátogathatod, de a ott úszni szigorúan tilos (például Heidi Klum szupermodellt 2019-ben 6000 eurós bírságra büntettek, mert megmártózott a vízben)
 • lopj homokot Szardínia strandjairól (vagy bármelyik strandról, ha már itt tartunk). Akár hat év börtönbüntetésre is számíthatsz.
 • felejts el eurót vinni magaddal, amikor a strandra látogatsz, a legtöbb helyen a napernyők és nyugágyak használatáért fizetni kell

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?