Kifosztás, garázdaság, testi sértés: íme a Balaton bűntérképe 2022-ben

Kifosztás, garázdaság, testi sértés: íme a Balaton bűntérképe 2022-ben

2022. május 17. 08:19

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a legtöbb magyar turisták tavaly nyáron is a Balatont és annak környékét választotta, a turisták 28 százaléka választotta pihenése céljául. De nem csak a magyarok, a külföldiek között is a legnépszerűbb célok között van a magyar tenger. Sokan választanak minket az Európai Unión országaiból és a környező országokból, éppen ezért érthető, hogy a Hello Vidék górcső alá vette az elmúlt pár hónap közbiztonsági helyzetét a Balatonnál.

A turizmus elengedhetetlen Magyarország gazdasági élénkítéséhez és a munkahelyteremtéshez: a KSH szerint a turizmus a GDP nem kevesebb mint 6,8 százalékát adja ki, ráadásul a turisztikai ágazatokban a betöltött állások száma hazánkban 428 ezer fő, amivel a munkahelyek 10 százalékát generálja közvetlenül.

A Balaton Fejlesztési Tanács májusi ülésén rámutatott, hogy a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordot dönt, bár a tavalyi évről a pandémia miatt még nem rendelkezünk átfogó képpel, de már látható, hogy meghaladja a pandémia előtti évek eredményeit.

Az egész régióra levetítve, a számadatok mögé nézve ugyanakkor a magyar turisták nyaralásában egyfajta struktúraváltás volt megfigyelhető. A pandémia miatti válsághelyzet ugyanis nagyon sokuk szabadságolását jelentősen befolyásolta. Jellemzővé vált körükben a több alkalommal egy-egy hosszú hétvégét eltölteni a Balatonon. Ezek a „hosszú” hétvégék jellemzően már csütörtöktől meghozzák a jelentős forgalmat mind a strandjainkon, mind pedig az útjainkon. Tekintettel erre a fokozott terhelésre, a Rendőrségre háruló feladatok is fokozottan jelentkeztek. A naptáron kívül figyelemmel kellett kísérnünk a meteorológia jelzéseit - különös tekintettel a hőségriadókra – valamint a hónapról-hónapra emelkedő számú rendezvények biztosítási igényeit

– mondta el Jarmik Péter, a Közbiztonsági Testület elnöke a tanács ülésén.

Tavaly a Közbiztonsági Tanács beszámolója szerint a biztonsági feladatok végrehajtása rendkívül sokoldalú volt, tekintettel arra, hogy sok rendezvényre érkeztek nagy létszámmal autóval, így a közrend-közbiztonság fenntartásán túlmenően kiemelt figyelmet kellett fordítani a közlekedés rendjének fenntartására is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tavalyi év csekélyebb turisztikai forgalma a nyomozás elrendelések számában is megmutatkozott. 2020-ban 9 százalékkal esett vissza az elrendelt nyomozások száma. A megemelkedett vendégforgalom mellett külön sikerként értékeljük, hogy az idei évben a tavalyihoz képest újabb 3 százalékkal sikerült csökkenteni a nyomozás elrendelések számát. Ezen belül Fejér megyében 7 százalékkal, Somogy megyében 79 százalékkal, és Zala megyében 8 százalékkal csökkent, míg Veszprém megyében 11 százalékkal nőtt. A bűncselekmények struktúrájában továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények voltak a meghatározók, amelyekkel összefüggésben kedvező adatokról számolhatunk be. A lakosság szubjektív biztonságérzetét negatívan befolyásoló esemény nem történt. A régióban három rablást követtek el, de egy kivételével ezek sem közvetlenül a tóparthoz köthető bűncselekmények voltak. A nyaralókat leginkább zavaró betöréses lopások száma az előző évihez képest 41 százalékkal, a gépkocsi feltörések száma 25 százalékkal csökkent

– közölte a bűnügyi, közbiztonsági helyzet alakulása kapcsán a testület. A közlekedési balesetek száma az idei szezonban 320-ról 347-re emelkedett, bár ezen belül a súlyos sérülések száma csökkent 14 százalékkal. A kifosztások, a súlyos testi sértések és garázdaságok száma ezzel szemben emelkedett: az első esetben 7-ről 9 esetre, második esetben 62-ről 73-ra, míg a garázdaság esetében 145-ről 171-re.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06