11 °C Budapest
Aerial Drone View of Split Old Town, Croatia

Hiába méregdrága a benzin: így még 2022 nyarán is olcsón lejuthatsz az Adriára

2022. február 26. 13:01

Sokan nem szeretnek repülővel utazni, vagy csak így, hogy évekig be voltunk zárva szeretnének valami mást kipróbálni, többet látni a világból. Nekik szedtük most össze a legjobb európai vonatos utakat. Sőt, 2022-ben rekordmennyiségű magyar nyaralhat az Adrián: kevesen tudják, de Budapestről nyaranta vonattal is egyszerűen el lehet jutni a tengerpartra. Idén ez az utazási mód az elszálló benzinárak miatt még népszerűbb lehet.

A régi idők nosztalgiáját hozza vissza a vonattal való utazás. Bár sajnos nem tudunk leszállni menet közben, hogy felfedezzünk egy számunkra szimpatikus várost, majd a következő vonattal tovább suhanni, de több olyan útvonal is van Európa szerte, amit érdemes ezzel a klasszikus módszerrel felfedezni és nem a repülő mellett dönteni.  Most összeszedtük a kontinens legszebb útvonalait azok számára, akik szeretnék kipróbálni ezt a klasszikust egy új, modern köntösben.

Párizs – Bécs

Sajnos sok esetben csak az osztrák fővárosból tudunk közvetlen vonatot találni a kijelölt utunkhoz, de ezekben az esetekben mindig kedvező csatlakozással indulhatunk el Budapestről. Bécsből heti háromszor indul éjszakai vonat a francia fővárosba, ami az Orient Express útvonalát követi: így érinti Salzburgot, Münchent és Strasbourgot is. Persze jóval olcsóbb ez az út, mint a regényekből is ismert klasszikus, hiszen privát kabint egy repjegy árából is kapunk, 101 euróért, azaz úgy 36700 forintért jelenlegi árfolyamon számolva.

Utazás a norvég fjordvidéken

A világ talán egyik legszebb vasúti útvonala Norvégiában található, ahová bár ki kell jutni valahogyan (heti több gép is indul Budapestről Osloba) de ez az utazás megéri a fáradozást, hiszen Európa legszebb panoráma útján fedezhetjük fel a norvég fjordvidéket. A vonat Flåmból, a világ második leghosszabb fjordjaként számontartott Sognefjord déli csücskéből, a tengerszintről azonos magasságból indul. A vonat az út során egy 5,5 százalékos lejtőn halad hegyoldalak, vízesések és legelők között. Norvégia legszebb tájain a vonatozás pedig egy útra 17000 forintba kerül. De minden perce megéri.

Párizs – Milánó

A divatőrülteknek figyelmébe ajánljuk a Párizs Milánó közötti vonatutat, ami egy kifejezett luxus út, ha a Frecciarossa's Executive osztályra foglaljuk a jegyünket, hiszen az első osztály itt úgy néz ki, mintha magángéppel utaznánk. Az útvonal nem új, hiszen a TGV már évek óta közlekedik itt, viszont az élmény teljesen magával ragadó, hisz olyan városokat szel át a vonat mint Torino, Chambéry vagy Lyon. Itt viszont már kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, hiszen, ha a luxust szeretnénk élvezni, akkor több mint 200 eurót, azaz 70 ezer forintot kell fizetnünk, de a másodosztály is csak pár ezer forinttal olcsóbb.

Bécs – Amszterdam

Ez is egyike azoknak a vonatoknak, ami esetében először el kell látogatnunk Bécsbe, majd vagy Münchenben vagy Frankfurtban át kell szállnunk. Ez akár még kényelemtlenséget is jelenthetne, de ezáltal egy úttal rögtön három várost is meg tudunk nézni. Nem egy rövid vonatút, de cserébe átszelhetjük Európa legszebb tájait. A másodosztályra a jegy 24 ezer forintba kerül egy útra.

Gőzössel a skót felföldön

Hasonlóan a Norvég kiránduláshoz Skóciába is először ki kell repülnünk, de minden centjét megéri ez a kirándulás. Ráadásul ez Harry Potter rajongóknak kötelező, hiszen ezen a szakaszon suhant végig a Roxfort Expressz is. De az se fog csalódni, aki nem lett a boszorkányok és varázslók szerelmese, hiszen a West Coast Railways által üzemeltetett gőzös Skócia legszebb tájain halad keresztül. A vonat ugyanis Fort William-ből indul és elhalad a Loch Eil és a Loch Eilt mellett, mielőtt a skót felföld zöld tájaihoz érne. Az út persze egyáltalán nem olcsó, hiszen fejenként 61 ezer forintba kerül egy ilyen 13 órás kirándulás.

Vonattal az Adriára

Az idei nyár igen erős lehet a horvát tengerparton, ami hagyományosan a magyarok egyik nagy kedvence. Tóth Ákos, az Utazómajom alapítója korábbi interjúnkban arról beszélt:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

az előfoglalási adatokból az látszik, hogy idén még a tavalyinál is többen, rekordszámú magyar fog az Adrián nyaralni.

A horvát tengerpart azért is kedvelt, mert akár autóval is megközelíthető Magyarországról, sőt, egyre többen választják a vonatot is.Az egyre elszálló benzinárak, és a magas autópályaköltségek miatt 2022-ben ez az utazási forma még népszerűbb lehet.

A MÁV tavalyi közlése szerint a Splitbe, minden elemében megújult, korszerű, légkondicionált fekvő- és hálókocsikkal, valamint a teljes szakaszon étkezőkocsival közlekedő Adria éjszakai vonat népszerűsége felülmúlta az előzetes várakozásokat, napi 50-100 helyet foglaltak nyáron az utasok. A jegyek 48 eurótól (kb. 17 ezer forint) indultak tavaly, a gyermekjegy pedig 5 euróba, azaz kicsit több mint 1800 forintba került Splitbe. Az Adria InterCity mintegy 14 óra alatt érkezik meg a tengerpartra.

Az Istria Express a szlovén terngerpart fővárosába, Koperba közlekedik nyaranta Budapestről, Rijeka érintésével. A magyar fővárosból a szlovén tengerpartig tavaly 17 euróért, azaz kb. 7 ezer forintért is el lehetett jutni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem