ice skaters on ice of lake Balaton

Veszélyben a Balaton: nemcsak a víz minősége, hanem még a levegő sem a régi a magyar tengernél

2022. február 6. 09:02

Folyamatosan romlik a balatoni nádasok minősége – derült ki a 2020-as adatok alapján készült legfrissebb balatoni nádtérképből. A nádasok pedig nemcsak az állatoknak nyújtanak búvó- fészkelőhelyet, fontos részei a balatoni ökoszisztémának, tisztítják a vizet és a levegőt. A szakértői vélemény szerint sürgős beavatkozásra lenne szükség.

A most elkészült balatoni nádtérkép alapjául szolgáló infravörös és valódi színes, nagyfelbontású légi felvételek 2020 szeptemberében készültek. A különböző növényzetet és a különböző minőségi osztályba tartozó nádasokat egy digitális növénytérképező szoftverrel határolták le. Emellett számos terepbejárást is tartottak – mondta el Pomogyi Piroska hidrobiológus az InfoRádiónak.

A szakértő szerint a legfontosabb minőségrontó tevékenységek kivétel nélkül az emberre vezethetők vissza: a stégek, bejárók, feltöltések és nyiladékok felszabdalják a nádasokat, nagyobb teret engedve a hullámzás okozta növénykárosításnak is. Ráadásul az ember által kivágott nyiladékoknál rögtön megjelennek az invazív, az idegenhonos növény- és állatfajok – emelte ki.

Az 1200 hektár körüli nádas a jogi partvonalon viszonylag állandónak tekinthető, de a parti területeken jelentősen nőtt a nádasok területe a 2015-ös állapotokhoz képest, köszönhetően a Balaton magasabb vízszintjének. Az első osztályú nádasok területe ugyanakkor az elmúlt 20 évben a harmadára csökkent a jogi partvonalon belül, ellenben a szárazföld felől egyértelműen javult a nádasok minősége.

A hidrobiológus szerint a legújabb nádtérkép alapján veszélyben van a Balaton, és azonnali beavatkozásra lenne szükség.

Hangsúlyozta: a nyílt víz minősége fürdésre, ivóvízkivétre, illetve üdülésre csak abban az esetben lesz alkalmas hosszú távon, ha a nádasok "meg tudják fogni" a külső terheléseket. A nádasok nemcsak egy komplett ökoszisztémát jelentenek, hanem tisztítják a levegőt is, és ha ez megszűnik, akkor a levegőminőség is egészen más lehet a Balaton térségében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Balaton akkor marad meg Balatonnak, ha a nádasa is jó minőségű és ép

– hívta fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06