14 °C Budapest
MTI/Vasvári Tamás

Tömegek lepik el mától a hazai sípályákat: erről jobb ha tudsz, mielőtt útnak indulsz

2021. december 11. 06:57

A decemberrel együtt megérkezett az igazi téli időjárás is: nem csak Nyugat-Magyarországot, de a magasabban fekvő területeket is egybefüggő hótakaró borítja, így persze a hazai sípályákat is. Kevesen tudják, de Magyarország területén összesen 43 kisebb-nagyobb síelésre alkalmas síterep van, és öt helyszínen komolyabb hóágyú kapacitás. Aki szeretne, akár már ezen a hétvégén csúszhat, megnéztük, melyik sípályák vannak már nyitva, és mennyibe kerülnek az egynapos belépők.

Az előrejelzések szerint a hétvégén is várható havas eső, hószállingózás, és a hóval borított területeken mínusz 10 foknál hidegebbre is számítani kell. Ennek nem csak a gyerekek örülnek, de a síelők is, hiszen azt is jelentheti, hogy nem kell az Alpokba vagy a Tátrába utazni ahhoz, hogy élvezzék a téli sportok örömeit. Kevesen tudják, de Magyarország területén összesen 43 kisebb-nagyobb síelésre alkalmas síterep van, és öt helyszínen komolyabb hóágyú kapacitás. Sok helyen az előzetes információk szerint ha csak minimálisan is, de árat emeltek az üzemeltetők.

Jó szezonra számítanak

A pandémia idején rekordszámú magyar síelő vette igénybe a hazai sípályákat, és a hosszú szezonnak köszönhetően jól alakultak a bevételek. A szektor szereplői a tavalyihoz hasonló eredményekkel idén is elégedettek lennének. Tavaly mintegy 20 százalékkal 160 ezerre növekedett az eladott jegyek száma a szokatlanul hosszúra nyúlt szezonban – nyilatkozta korábban Fehér Gyula, a Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter elnöke.

Itthon ingyenes síelési lehetőséggel meg is nyitott csütörtökön az első sípálya, az eplényi síaréna. Egyelőre az 1048 méteres A1-es pálya üzemel, valamint a négyüléses felvonót használhatják a síelők és a snowboardosok. Péntektől belépőjegyet kell váltani, amelyet online és a helyszínen is meg lehet vásárolni. December 11-én (szombat) és 12-én (vasárnap) 9:00-18:00-ig várják a vendégeket, a kölcsönzési és oktatási lehetőség is elérhető már szombattól. Hétfőtől, ha az időjárás is engedi rendes nyitvatartással várják a síelni vágyókat. Az idei szezonban a Síaréna Vibe Park készpénzmentes szolgáltató egységgé vált a gyorsabb, biztonságosabb és praktikusabb működés jegyében. A bankkártyát mindenhol elfogadják, a készpénzzel érkezők a pénztáraknál, illetve a kihelyezett Festipay automatáknál tudják a kívánt összeggel feltölteni a jegyvásárlásnál kapott beléptetőkártyát.

A nyitás előtti éjszakákon hóágyúzták a pályát, ugyanakkor az időjárás is nagyon kegyes volt: az elmúlt napokban természetes hóval is rásegített a pályára. Eplényben a napijegyek, a több napos bérletek árai nem emelkedtek, a szezonbérletek közül egyedül a felnőtt szezonbérlet árán emelték. Az oktatás és kölcsönzési szolgáltatások is a tavalyi árakon érhető el.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük a kormányzati járványügyi intézkedéseket és azokhoz igazítjuk működésünket. Jelenleg a Síaréna Vibe Park védettségi igazolvány nélkül látogatható, zárt térben maszk viselésére kérjük a vendégeket. Ugyanakkor mindannyiunk védelme és egészsége érdekében fokozottan felhívjuk a figyelmet a távolságtartás fontosságára, valamint a Síaréna területén több helyen is kézfertőtlenítőket helyeztünk el

 – mondta el a Pénzcentrumnak Konrád Dézi marketing manager.

Van hol síelni itthon is

December 11-én, szombaton megnyílik a Mátraszentistváni Sípark is, méghozzá kedvezményes árakkal: „Kezdők Síliftjei” síbérlettel használhatóak a nagy pályák is! Vasárnaptól előszezoni jegyárak lesznek érvényben. Jelenleg 20-30 centiméteres hórétegre számíthatnak az ide érkezők, akiknek azzal is számolniuk kell, hogy az összes pálya még nem lesz nyitva egyelőre. A hóágyúkat is bevetették, a kölcsönzők, a síiskola üzemelni fog, az étteremben azonban egyelőre még csak italkínálattal várják a betérőket, étellel még nem - tudta meg a Pénzcentrum.

A Mátraszentistváni Sípark 6 sípályájának hossza összesen 4300 métert tesz ki, melyek több mint 9 hektáros területen fekszenek. Többféle nehézségi fokozattal találkozhatnak az idelátogatók, az elmúlt évek fejlesztéseinek és a sok szolgáltatásnak köszönhetően pedig valódi családi sítereppé vált. A pályák közelében található víztározónak köszönhetően egész szezonban biztosított a hóágyúk vízszükséglete. Mátraszentistvánban egy síovoda, valamint egy tanulólift is kialakításra került, de itt található a Mátra egyik legmeredekebb sípályája is. A sípark egyik legjobb előnye, hogy rendkívül csodálatos panoráma tárul a síelők szeme elé, valamint éjszakai világítással is rendelkezik. A Mátraszentistváni Síparkban a felnőtt napijegy 9500 forintba, a diák napijegy 8000 - a gyermek napijegy 7000 forintba kerül hétvégén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bánkút

Az elmúlt napokban esett pár centi hó, de sajnos ezzel együtt se elég a nyitáshoz! A szánkópálya viszont térítésmentesen használható! Ha majd lesz elég hó, akkor hét lesiklópályán, négy húzó, három tolókaros sífelvonó, és hótaposó gépek biztosítják a kiváló síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes, valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően. A téli időszakban amatőr sí és snowboard versenyeken mérhetik össze tudásukat a lejtők szerelmesei. A szánkózók az elkülönített szánkópályát használhatják. A felnőtt napijegy: 6500 forint, a diák/senior jegy 5000 forint, a gyermek napijegy pedig 3500 forint. Jelenleg azonban az itt lévő hó mennyisége síelésre nem alkalmas.

Dobogókő

A Dobogókői Sícentrum jelenleg zárva tart. A sípályák nyitása akkor várható, amikor az időjárási iszonyok és a hóhelyzet lehetővé teszi, amikor megfelelő mennyiségű és minőségű, kellő vastagságú hóréteg borítja a pályát. A sípályán hóágyúzást nem végeznek.A Dobogókői Síközpont fekszik a legközelebb Budapesthez, az elmúlt szezonban jó hóviszonyok mellett reggel 9-től délután 16 óráig várták a síelőket, péntek-vasárnap a felnőtt napijegy 5000 forintba, a gyermek napijegy 4000 forintba került. Az 1. pálya felső része meredek, amely csak gyakorlott síelőknek ajánlott, az alsó szakasz viszont a kezdők számára is ideális. A 2. pálya szintén hasonló adottságokkal rendelkezik, ám ezen pálya felső, erdei szerpentines szakasza nem használható.

Kékestető

Az ország legmagasabb pontján található sípálya 2. leghosszabb lesiklópályája Magyarországon, ám jelenleg a síelők előtt még ez sem nyitott meg. A pálya kezdő síelők és családok számára alkalmas, mivel enyhe lejtése van a lesikópályának. A pályán egy 700 méteres tányéros felvonó és két tanulólift található. A déli sípálya teljes hossza 1800 méter, szélessége 40-60 méter. Professzionális pályafenntartó gépek gondoskodnak a hó egyenletes és tartós minőségéről, a hó utánpótlását pedig hóágyúk végzik. Bár a szezon még nem indult el, így ez változhat, de a honlap tanúsága szerint a Kékestetőn 6000 forintba kerül a felnőtt napijegy, a gyermek napijegy ára pedig 5000 forint.

Sátoraljaújhely

A Zemplén Kalandpark területén 3 sípálya található, ezek közül az egyik az ország leghosszabb és legszélesebb műanyag sípályája. A téli havas időszakon kívül a műanyag pálya használata időjáráshoz, létszámhoz és előzetes bejelentkezéshez kötött -írja a honlap. A pályák mellett melegedő, hideg-meleg konyhás büfé várja a vendégeket, valamint az ország első és egyetlen símúzeuma. Síiskola, kölcsönző, öltözők és zuhanyzók is várják a látogatókat, valamint jégkorcsolya pályával is csalogatják a téli sportok szerelmeseit. A sípályákhoz való feljutást megkönnyíti Magyarország leghosszabb libegője, melynek középállomása a Magas-hegyen, a sícentrumnál található. A felnőtt napijegy 5990 forint lesz, gyermekeknek 4490 forintba kerül a napijegy. A síterep jelenleg még nem üzemel

Visegrád

Visegrádon is elhalasztották a nyitást, hétfőn és kedden éjszaka hóágyúzást terveznek, szerdán várhatóak friss információk. Szánkózni, csak a sípályák bekerített területén kívül lehet. A visegrádi sípálya Magyarország egyik legszebb fekvésű síterepe, ugyanis a lejtőről gyönyörű kilátás nyílik a Fellegvárra és a Dunára. A pálya a füves talajnak köszönhetően már kevés hómennyiség esetén is jól sízhető, a pálya enyhe lejtése miatt tanulóknak is kiváló, de dinamikus sízők is szeretik, mert elég széles a gyakorláshoz. A visegrádi Nagyvillám Sípályán a felnőtt napijegy 6900, a diákjegy 6100 és a gyerek napijegy 5200 forintba kerül hétvégén.

(Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem