7 °C Budapest
Autumn Trees in morning light

Itt-ott azért robbant a turizmus-bomba: hogy indult be ennyire az ősz?

MTI
2021. október 16. 14:01

A vártnál is jobb eredményeket hozott a szeptember, ugyanis a vendégéjszakák száma 65 százalékkal meghaladta a tavalyi adatot, ráadásul 4 százalékkal túlszárnyalta a 2019-es, a koronavírus-járvány előtt mért számokat is - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szervezet hivatalos, szombaton közzétett podcastjában.

Guller Zoltán hozzátette, a múlt hónapban 1,2 millió vendég, köztük 800 ezer magyar és több mint 360 ezer külföldi turista, 3 millió vendégéjszakát töltött el magyarországi szálláshelyeken. A vendégéjszakák 62 százaléka a belföldiektől származott, és háromnegyede vidéken realizálódott, ami azt jelzi, hogy még mindig a vidék húzza a turisztikai mutatókat.

Kiemelte, szeptemberben a teljes szálláshely árbevétel megközelítette a 42 milliárd forintot, ami 86 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A vidéki szálláshelyek árbevétele pedig 55 százalékkal nőtt éves összevetésben és idén szeptemberben meghaladta a 30 milliárd forintot. Az összes szálláshelyi költés 11 százalékát a SZÉP-kártyával fizették ki.

Az MTÜ vezérigazgatója közölte, szeptemberben a SZÉP-kártyákra 16 milliárd forintnyi forrás érkezett, a költések összege csaknem 30 milliárd forint volt. Az év első kilenc hónapjában a SZÉP-kártyákra több mint 260 milliárd forint érkezett, miközben a belföldi turisták 282 milliárd forintot fizettek a kártyák segítségével.

Hozzátette, a külföldi turisták, akik közül a legtöbben a visegrádi országokból, valamint Ausztriából, Németországból és Romániából érkeztek, 21 milliárd forintot költöttek el Magyarországon, ez az összeg több mint háromszorosa a 2020 szeptemberében mért adatnak.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben a vendéglátás árbevétele több mint 100 milliárd forint volt, ez 30 százalékkal magasabb mint a tavalyi. Napi bontásban 3 milliárd forint volt egy átlagos nap árbevétele az összes vendéglátóhelyet figyelembe véve, szombatonként ez a szám elérte a 4,5 milliárd forintot is, a rekordot pedig szeptember 11-én, a pápalátogatást megelőző napon mérték, amikor ez az összeg meghaladta az 5 milliárd forintot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szeptemberben történt fontosabb eseményekről közölte, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alatt a vendégéjszakák száma minden nap 20 ezer felett alakult, az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításnál pedig naponta 17 ezer ember vette igénybe a szálláshelyeket, míg egy évvel korábban ez a szám 5000 volt.

Guller Zoltán elmondta, 2019-ben a magyar turizmus 41 millió vendégéjszakát számolt, tavaly ez a szám 22-23 millió között alakult, az idei cél pedig éves szinten a 30 millió elérése. Jelenleg 22 millió vendégéjszakánál tartanak, de az MTÜ vezérigazgatója bizakodó, részben mert a következő időszakban 4,1 millió vendégéjszakát már lefoglaltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm