13 °C Budapest
During the second lockdown due to covid-19 in Italy, many regions blocked traffic, except for urgent reasons of health, work or necessity. For this the highways have magically emptied.

Renteteg pénzt takarítottak meg a simlis magyar autósok: hiába a büntetés, így azért meg lehet úszni

2021. szeptember 15. 13:03

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint meghaladja a 700 millió forintot az idén bevezetett pótdíjfizetési könnyítések eredményezte pénzbeli megtakarítás. Az utólagos éves országos e-matrica vásárlási lehetőség és a pótdíjamnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az utazóközönség zsebében, de a szolgáltató is takarékoskodott a megoldással: csak a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége 40 millió forint lett volna, amelyet így megspórolt a társaság.

A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) használati díj
megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló
45/2020. (XI. 28.) ITM rendelete tett lehetővé 2021. január 1-től.

Az egyik lehetőség lényege, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója egy éves országos e-matrica - a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül történő megvásárlásával „rendezheti” a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét.

A másiknak köszönhetően pedig a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, aminek összege hat darab alap pótdíj összegének felel meg.

Sem az államnak, sem társaságunknak nem célja a büntetés, ehelyett a jogkövető
magatartás erősítésére, elősegítésére helyezzük a fókuszt. Az idei év elejétől újonnan bevezetett pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer ügyfelünk élt, amivel 680 millió forint összegű pótdíj megfizetése alól mentesültek.

– mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója. Hozzátette: „A két lehetőség közül az utólagos e-matrica vásárlás volt a népszerűbb, az esetek legnagyobb részében ezt választották a díjköteles utakat érvényes vignetta nélkül használók, akik mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással.

Bartal Tamás arról is beszélt, hogy a pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, fele részben cégek, fele részben magánszemélyek. Az érintetteknek a kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 26. vasárnap
Jusztina
38. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A siketek világnapja
Szeptember 26.
Tengerészeti világnap
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Szeptember 26.
A fehér kendő napja
Szeptember 26.
A szív világnapja
Szeptember 26.
A Szentírás vasárnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29