11 °C Budapest

Hogyan és miért kaptak festett bajuszt a villamosok? Mutatjuk az okát

2020. november 20. 13:02

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is csatlakozott az Astellas Pharma támogatásával megvalósuló kampányhoz: a következő hetekben a legforgalmasabb budapesti villamosvonalakon "bajszos Combinók" közlekednek, jelezve hogy a november a prosztatarák-megelőzés hónapja.

Egy ausztrál kezdeményezés alapján novemberben világszerte sok férfi egy teljes hónapra félreteszi a borotvát, és megnöveszti a bajuszát. Ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel, illetve hogy rendszeres szűréssel megelőzhető az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák. 2020 novemberében az Astellas Pharma felkérésére a BKK is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz: a prosztatarák megelőzésének, szűrésének és korai felfedezésének jelentőségére közös kampányukkal hívják fel a férfiak, valamint a velük együtt élő, a rájuk vigyázó hölgyek figyelmét.

Budapest legforgalmasabb villamosvonalain - a 4-es és a 6-os villamos vonalán - azért növesztettek bajuszt a Combinók, hogy a kampány fontos üzenete minél több utashoz eljusson. Az Astellas Pharma a megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett poszterein szintén a prosztatarák-megelőzést és a -szűrés fontosságát hangsúlyozza:

Miért növesztett bajuszt a Combino? Hogy ne felejts el elmenni prosztatarákszűrésre! Ha pedig anya, feleség, barátnő vagy, akkor emlékeztesd erre a számodra fontos férfiakat. 45 éves kor felett évente ajánlott a prosztatarákszűrés még akkor is, ha nincs panaszod. A korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének egyik legfontosabb feltétele.

A prosztatarák hazai statisztikája riasztó: 6000 friss regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege . Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 45 év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy 30 százaléka sajnos későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Ehhez az is hozzájárul, hogy a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekétől, és - ahogy azt a kampány is hangsúlyozza - gyakran a női családtagok beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem