10 °C Budapest
Minél több külföldi diák tanul Magyarországon, annál jobb: nem csak a turizmusnak

Minél több külföldi diák tanul Magyarországon, annál jobb: nem csak a turizmusnak

2020. október 2. 10:01

A külföldi hallgatók jelentős bevételt hoznak az országnak egy friss kutatás szerint. Jelenlétük országos szinten már most is több ezer munkahelyet teremt, ráadásul az itt tanuló külföldiek egy főre jutó kiadásai jóval magasabbak, mint a magyaroké. Az egyetemvárosok csak jól járnak velük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két évtized alatt több mint háromszorosára emelkedett a magyarországi felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók száma: míg 2001-ben 11 783 fő érkezett hazánkba, a 2019/2020-as tanévben már 38 422 külföldi egyetemistát és főiskolást számoltak országosan
- derül ki a nemzetközi oktatási-képzési pályázati programokat kezelő Tempus Közalapítvány (TKA) legfrissebb kutatásából. A legtöbb külföldi hallgató Budapest mellett a három nagy egyetemvárosban, Debrecenben, Szegeden és Pécsen van - írja a Magyar Nemzet.

Mint kiderült, az erasmusosok átlagosan havi 315 298 forintot költenek el, a stipendiumosok 281 504 forintot, az önköltséges tanulók pedig a tandíj miatt jóval többet, 708 856 forintot. A legnagyobb kiadási tételt a lakhatással összefüggő költségek adják, amelyeket az élelmiszerekre, élvezeti cikkekre, higiéniára költött összegek, majd a turisztikai kiadások követnek. Turizmusra diákonként havi 32-51 ezer forint jut, ebben az erasmusosak a legaktívabbak.

A külföldről érkezett fiatalok összességé­ben a Dél-Dunántúl Régióra és Baranya megyére gyakorolnak a legjelentősebb gazdasági hatást, ahol a költések volumene meghaladta a megyei GDP egy százalékát - mutat rá az elemzés. A kutatás kiemeli, hogy a külföldi diá­kok a foglalkoztatást is növelik: költéseik révén extra keresletet támasztanak, így az őket kiszolgáló vállalkozásoknál csaknem 2800 fővel növelik a munkaerőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?