28 °C Budapest
Komoly európai döntés az Airbnb-ről: ennek súlyos következményei lehetnek

Komoly európai döntés az Airbnb-ről: ennek súlyos következményei lehetnek

2019. december 23. 19:34

Az Európai Bíróság friss döntése értelmében az Airbnb nem szabályozható úgy, mint egy internetes szolgáltatást nyújtó ingatlanközvetítő. Az EB egy francia ügyben foglalt állást, melynek tétje az volt, hogy az internetes szállásportál kényszeríthető-e az ingatlanközvetítőkre vonatkozó, szigorú helyi szabályok betartására. Szakértők szerint a döntésnek messzemenő következményei lehetnek az Airbnb és más új típusú üzleti modelleket követő, több tagállamban is szolgáltatásokat nyújtó online vállalkozások számára.

Egy francia turisztikai és szállodai szövetséggel folytatott vitában kezdeményezte egy francia bíróság az EB előzetes döntéshozatali eljárását. Az egyik fő kérdés az volt, hogy a franciaországi ingatlanszakmát szabályozó Hoguet nevű francia törvény követelményei, amelyek megsértése akár büntetőjogi szankciókat is vonhat maga után, alkalmazhatók-e az Európában írországi székhellyel működő Airbnb-re.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka már áprilisi, nem kötelező erejű véleményében kifejtette, hogy az Airbnb-t információs társadalommal összefüggő szolgáltatást" nyújtóként kell kezelni, így a mai döntés semmiképp sem nevezhető váratlannak.

"Az EB mostani ítéletében fontos iránymutatásokat nyújt az Airbnb és az Uber által nyújtotthoz hasonló, elektronikus és nem elektronikus összetevővel is rendelkező vegyes szolgáltatások minősítéséhez. A minősítés kérdése kiemelkedő jelentőségű: az irányadó európai uniós irányelv értelmében "információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak" minősülő szolgáltatásoknak a székhelytől eltérő tagállamban (jelen esetben Franciaországban) történő nyújtását ugyanis a befogadó tagállam csak kivételes esetekben, szigorú eljárási szabályoknak megfelelve korlátozhatja, például engedélyezési vagy bejelentési kötelezettség előírásával. Az EB mostani ítéletében úgy találta, hogy - ellentétben az Uber France-üggyel - az Airbnb közvetítői szolgáltatása a cég által nyújtott egyéb szolgáltatásokkal (pl. biztosítás, minősítési rendszer, stb.) együtt sem minősül olyan átfogó szolgáltatás szerves részének, amely indokolná az eltérő minősítést. Ennek megfelelően, mivel Franciaország nem teljesítette a korlátozáshoz szükséges feltételeket, a Hoguet törvény előírásai az Airbnb-vel szemben nem érvényesíthetőek"- emelete ki Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing Budapest partnere és ingatlanjogi csapatának vezetője.

Az Airbnb az utóbbi években többször összecsapott a szállodatulajdonosokkal és a hatóságokkal több európai nagyvárosban (például Amszterdamban, Berlinben és Párizsban) és világszerte teszik felelőssé a lakáshiány súlyosbításáért és az alacsonyabb jövedelmű lakosok kiszorításáért a történelmi belvárosokból, a mostani döntés pedig arra enged következtetni, hogy a szállásportál szabályozása nem lesz egyszerű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Habár a döntés korántsem jelenti azt, hogy az ilyen szolgáltatások tagállami, vagy akár önkormányzati szinten ne lennének szabályozhatóak, az Airbnb ügye jól példázza, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie a hatóságoknak, amikor olyan új online szolgáltatások működésének kereteiről kell dönteniük, akik üzleti modelljeikkel hagyományos iparágakat borítanak fel

- tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21