21 °C Budapest

Komoly európai döntés az Airbnb-ről: ennek súlyos következményei lehetnek

2019. december 23. 19:34

Az Európai Bíróság friss döntése értelmében az Airbnb nem szabályozható úgy, mint egy internetes szolgáltatást nyújtó ingatlanközvetítő. Az EB egy francia ügyben foglalt állást, melynek tétje az volt, hogy az internetes szállásportál kényszeríthető-e az ingatlanközvetítőkre vonatkozó, szigorú helyi szabályok betartására. Szakértők szerint a döntésnek messzemenő következményei lehetnek az Airbnb és más új típusú üzleti modelleket követő, több tagállamban is szolgáltatásokat nyújtó online vállalkozások számára.

Egy francia turisztikai és szállodai szövetséggel folytatott vitában kezdeményezte egy francia bíróság az EB előzetes döntéshozatali eljárását. Az egyik fő kérdés az volt, hogy a franciaországi ingatlanszakmát szabályozó Hoguet nevű francia törvény követelményei, amelyek megsértése akár büntetőjogi szankciókat is vonhat maga után, alkalmazhatók-e az Európában írországi székhellyel működő Airbnb-re.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka már áprilisi, nem kötelező erejű véleményében kifejtette, hogy az Airbnb-t információs társadalommal összefüggő szolgáltatást" nyújtóként kell kezelni, így a mai döntés semmiképp sem nevezhető váratlannak.

"Az EB mostani ítéletében fontos iránymutatásokat nyújt az Airbnb és az Uber által nyújtotthoz hasonló, elektronikus és nem elektronikus összetevővel is rendelkező vegyes szolgáltatások minősítéséhez. A minősítés kérdése kiemelkedő jelentőségű: az irányadó európai uniós irányelv értelmében "információs társadalommal összefüggő szolgáltatásnak" minősülő szolgáltatásoknak a székhelytől eltérő tagállamban (jelen esetben Franciaországban) történő nyújtását ugyanis a befogadó tagállam csak kivételes esetekben, szigorú eljárási szabályoknak megfelelve korlátozhatja, például engedélyezési vagy bejelentési kötelezettség előírásával. Az EB mostani ítéletében úgy találta, hogy - ellentétben az Uber France-üggyel - az Airbnb közvetítői szolgáltatása a cég által nyújtott egyéb szolgáltatásokkal (pl. biztosítás, minősítési rendszer, stb.) együtt sem minősül olyan átfogó szolgáltatás szerves részének, amely indokolná az eltérő minősítést. Ennek megfelelően, mivel Franciaország nem teljesítette a korlátozáshoz szükséges feltételeket, a Hoguet törvény előírásai az Airbnb-vel szemben nem érvényesíthetőek"- emelete ki Dr. Ódor Dániel, a Taylor Wessing Budapest partnere és ingatlanjogi csapatának vezetője.

Az Airbnb az utóbbi években többször összecsapott a szállodatulajdonosokkal és a hatóságokkal több európai nagyvárosban (például Amszterdamban, Berlinben és Párizsban) és világszerte teszik felelőssé a lakáshiány súlyosbításáért és az alacsonyabb jövedelmű lakosok kiszorításáért a történelmi belvárosokból, a mostani döntés pedig arra enged következtetni, hogy a szállásportál szabályozása nem lesz egyszerű.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Habár a döntés korántsem jelenti azt, hogy az ilyen szolgáltatások tagállami, vagy akár önkormányzati szinten ne lennének szabályozhatóak, az Airbnb ügye jól példázza, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie a hatóságoknak, amikor olyan új online szolgáltatások működésének kereteiről kell dönteniük, akik üzleti modelljeikkel hagyományos iparágakat borítanak fel

- tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm