21 °C Budapest

Kiadták a vészjelzést: ezeket a szabadstrandokat messzire kerüld el

2018. június 11. 18:00

Bár a szigorú EU-s szabályozásoknak hála manapság Európa fürdőzhető vizei jelentős mennyiségben kifogástalan állapotúak, azért jócskán akad olyan víz is, ahol az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) szerint nem érdemes pancsolással próbálkozni. A leginkább egyébként azokon a helyeken érdemes figyelni, ahol az egyes tengerparti, folyóvíz szakaszon fekvő temérdek strandok közül csupán egynek vagy kettőnek rossz minőségű a vize, hiszen ezeken a helyeken, a rossz választásnak komoly következménye lehet, és akár az egész nyaralás is rámehet a döntésre. Ennek apropóján az EKÜ átfogó, Európa fürdőhelyeit összesítő térképe alapján összeszedtük, mely országok vizeit érdemes nagyívben elkerülni.

A szigorú EU-s szabályozásnak hála ma már sokkal több helyen találkozhatunk jó minőségű fürdővizekkel, mint korábban. Az EKÜ legfrissebb jelentése szerint például az összes, kb. 22 ezer vizsgált európai strand 85 százaléka kiváló minősítésű, és mindössze 4 százaléka olyan, amit emberi fürdésre nem ajánlanak.

Magyarországon ráadásul még az EU-s átlagnál is jobb a helyzet víz fronton, ugyanis ahogy arról korábban már beszámoltunk a 229 minősített hazai fürdővíz 94 százalékban kiváló vagy jó minősítést, 3 százalékban pedig elégséges minősítést kapott az Országos Közegészségügyi Intézet összesítése alapján. A jelentésből ugyanakkor kiderült az is, hogy hét magyarországi fürdőhelynek igencsak kifogásolható az állapota, ezért az ott való fürdőzés nem ajánlott. Ezek a következők:

  • Göd: Felső gödi szabad strand
  • Makó: Maros Kalandpart
  • Mosonmagyaróvár: Mosoni utcai szabad strand
  • Jánd: Tisza-parti szabad strand
  • Tivadar: Tisza-parti szabad strand
  • Vásárosnamény: Gergelyiugornyai szabad strand
  • Tiszasziget: Turisztikai Központ "Szabadstrand"
Forrás: www.eea.europa.eu

A hazai összesítés mellett azonban elkészült egy átfogó európai interaktív térkép is, ahol megnézhetjük azt is, hogy a környező országok, illetve a kedvenc turisztikai célországok mely részein érdemes különösen vigyázni a nyári melegben, ha csobbanni támadna kedve az odalátogatóknak.

A vizsgálatról

A fürdővizek vizsgálata során Európai Környezetvédelmi Ügynökség két baktérium, az Enterococcus és az Escherichia coli jelenlétét vizsgálja a vizekben. Ezek, ahol a szennyvízből bekerülnek a fürdővízbe, komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a fürdőzőkre nézve.

Szlovákiában például egyetlen víz kapott elégtelen minősítést, mégpedig a Pozsonyhoz közeli Slnecné Jazerá. A térkép szerint ebben az esetben egy tóról van szó, és érdemes megjegyezni, hogy 2012-2014 kiváló minősítésű volt a tó vize, majd ’15, ’16-ban már csak jó, 2017-re pedig már rossz. Így, akik a korábbi évek jó tapasztalatira hagyatkozva látogatnának el a tóhoz, azok inkább keressenek más célpontot. Pozsony közvetlen közelében például van három másik tó, ami jó minősítést zsebelt be 2017-ben, ezek a Zlaté Piesky, a Vajnorské Jazero és az Ivanka Pri Dunaji.

Ezzel szemben nyugati szomszédunknál gyakorlatilag nem tudunk mellé lőni fürdőzés szempontjából, hiszen mindösszesen két darab osztrák tó kapott elégséges minősítést. Ezek egyike a Waldhausen Badesee, a másik pedig a Badesee Gaishorn Am See. Ezeknél rosszabbakra ugyanakkor az európai jelentés szerint nem lehet bukkanni Ausztriában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Olaszországban viszont már több helyen érdemes körültekintőnek lenni, hiszen Varese megye több folyószakaszán, illetve tavában nem ajánlatos a fürdőzés, de a festői szépségű Comói-tónak is van olyan része, ahol jobb elkerülni a csobbanást. Délre haladva is érdemes azonban szemfülesnek lenni, hiszen a kiváló minőségű fürdőhelyek közé, egyes szakaszon találhatunk rossz minőségű strandot is. Ilyen például a Livorno megyében található Fosso Nuovo, ami már harmadik éve kap pocsék minősítést, miközben a környező strandok mind kitűnő állapotban vannak. Minél délebbre haladunk egyébként a csizmán, egyre jobban sokasodnak az elrettentő, piros pöttyök, így például érdemes elkerülni a Róma tartományban lévő 750 MT SX Rio Grandét és a Foce Fosso Molettát is. Egészen délen, Reggio Calabriában is érdemes figyelni, hiszen itt is több szakaszon pocsék a víz minősége, ilyen például a Circolo Velico, a Circolo Nautico, az I.D. Brancaleone, de a Gallico - Limoneto is.

Forrás: www.eea.europa.eu

A horvát tengerpartra utazóknak azonban kiváló hír, hogy egyetlen kifogásolható minőségű víz sincs déli szomszédunknál, az egyetlen elégséges minősítést egyébként Gojaca kapta. Albániában ugyanakkor már koránt sem ilyen jó a helyzet. Az ország nyugati partvidékén ugyanis - európai viszonylatban - hemzsegnek a fürdésre nem ajánlott vizek. Ilyen például a Durres környékén 5 strand is, vagy a Kavaje is. Keletre véve az irányt, Bulgáriában sincs félnivalója a magyar utazóknak, hiszen a Fekete-tenger partján csupán egyetlen helyen nem javasolja az EKÜ a fürdőzést. Ez a hely a várnai Ofitserski Plazh, ami már több éve is a kerülendő strandok táborát erősíti.

A cseheknél is szintén csak egyetlen helyen kell igazából vigyázni, és kerülni a fürdőzést. Ez pedig a Jindrichuv Hradec megyében lévő Stankovsky Rybnik fürdőhely, ami bár 2012 és 2013-ban még jó minőségű víznek számított, azonban az azután megkezdett hanyatlása a mai napig is tart. Lengyelország déli részén, Malopolskie megyében a Kapielisko Parku Wodnego tóval kell vigyázni, a víz ugyanis rossz minősítést kapott

(A borítókép illusztráció.)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem