1000 forint egy ebéd, 300 a sör: itt a tengerparti nyaralás, ami nem kerül egy vagyonba

1000 forint egy ebéd, 300 a sör: itt a tengerparti nyaralás, ami nem kerül egy vagyonba

2018. április 14. 07:01

Egy tengerparti nyaralás nem olcsó mulatság, de ha minden hónapban félre teszünk egy kevés pénzt, akkor egy év alatt összejöhet az álom útra való összeg. Ráadásul nem kell vagyonokra gondolni: egy négyfős családnak már 50-60 ezer forintból kijön a szállás egy hétre Olaszországban vagy Görögországban, egy repülős út egy párnak Bulgáriába pedig önellátással 180-200 ezer forintból jön ki. Ez elsőre soknak tűnhet, viszont az élet kint sokkal olcsóbb, vagyis valószínűleg összességében kevesebbet költünk majd ott, mintha egyénileg utaznánk az olasz, görög vagy horvát tengerpartra.


Nem olcsó mulatság, ha a család tengerparton szeretne nyaralni. Tavaly kiszámoltuk, ugyan a szállások általában olcsóbban a tengerparton, mint a Balatonon, az útiköltség ellensúlyozza ezt. Ráadásul, ha valaki külföldre utazik, érdemes utasbiztosítást kötni, ami szintén plusz pénz, és a legtöbb helyen az árak is magasabbak, mint Magyarországon, vagyis több költőpénzzel is kell kalkulálni. Ugyanakkor, ha időben elkezdünk spórolni álmaink nyaralására, akkor nem kivitelezhetetlen, hogy eljusson a tengerhez a család, és még nélkülözni se kelljen.

A brit Post Office tavaly nyáron készített felmérése szerint a tengerparti nyaralóhelyek közül a várható költségeket tekintve Bulgária, azon belül a Napospart lett a legolcsóbb. Az üdülőközpont a magyar utasok körében is közkedvelt, a Pénzcentrum által megkérdezett utazási irodák közül többen is a legnépszerűbb úti célok között említették. A Télen-Nyáron utazási irodánál repülővel, önellátással nagyjából 180-200 ezer forintból kihozható a bulgáriai nyaralás két fő részére, a Neckermann utazási irodánál szintén 200 ezer forint körül van az utazás költsége 7 éjszakára, repülővel, illetékkel, reggelivel együtt két fő részére.

A tengerparton viszont nem fogunk vagyonokat költeni, egy csésze kávé ára tavaly nagyjából 250 forint volt, egy üveg sör ugyanennyibe került, egy dobozos kóláért 331 forintot, egy pohár borért 413 forintot kellett fizetni. Aki ott vásárolt naptejet, az a Post Office adatai szerint 827 forintért juthatott hozzá, és egy 3 fogásos ebéd két fő részére 7000, egy két fogásos menü két fő részére pedig mindössze 2000 forintból jött ki.

Ezek a legnépszerűbb úti célok idén nyáron

Bulgária mellett nagyon keresett a magyar utasok körében Görögország, Horvátország, Olaszország, és sokan utaznak majd idén nyáron Egyiptomba és Tunéziába is. "Bár a TOP-desztinációk közé az idén még nem kerültek be, de egyre többen érdeklődnek Spanyolország és Albánia iránt" - írta megkeresésünkre az Invia utazási iroda. Az IBUSZ utazási iroda szintén kiemelte Spanyolországot, azon belül Costa Brava-t és Costa Doradát.

Costa del Sol is nagyon népszerű a magyarok körében, és dél-spanyolországi üdülőhely egyébként a brit felmérés során a harmadik legolcsóbb úti célként szerepel. Ugyanakkor azért érdemes itt megemlíteni, hogy a brit árakhoz képest valóban olcsónak tűnhet Spanyolország déli részén fekvő Costa del Sol, ahol egy csésze kávé hozzávetőleg 410, egy üveg sör 624, egy dobozos kóla 374, egy két fogásos menü két fő részére 6000, egy háromfogásos ebéd pedig 10 ezer forintba kerül két fő részére. A magyar utazók azonban joggal érezhetik úgy, hogy a fenti árak messze nem olcsóbbak a magyar áraknál. Érdekesség, hogy a legmegfizethetőbb nyaralóhelyeket feltüntető listán egyébként Törökország a negyedik, Horvátország pedig a hetedik helyen szerepel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nem csúsztál le az akciókról

Ha kedvet kaptál az utazáshoz, még mindig nincs késő: annak ellenére, hogy az előfoglalási akciók többsége március végével véget ért, akad még néhány iroda, amelyek április közepéig/végéig tartják a first minute áraikat. Ezen felül ebben az időszakban sok szervező új, időszakos kedvezményt igyekszik biztosítani, de ezek jellemzően kisebb árengedmények, korlátozott mennyiségben, illetve 1-2 napos akciók, valamint különböző ajándékok, például valamilyen ingyenes fakultatív program - tudtuk meg az Invia utazási irodától.

A Neckermannál most akár fejenként 100 eurós kedvezményt nyújtanak a repülős nyaralásokra, ami azt jelenti, hogy egy 4 fős család akár 120000 forintot is spórolhat. Náluk ráadásul már 20 százalék előleg befizetésével is lehet foglalni: ez azért igazán jó lehetőség, mert a kisebb összeg befizetésével gyorsabban tudnak a jó ajánlatokra lecsapni az utazni vágyók.

A Télen-nyáron utazási irodánál kiemelték, hogy aki Egyiptomba vagy Törökországba utazna, az akár 30 százalék kedvezményt is kaphat, ha a hónap végéig foglalja le az utazást, és hasonlóan kedvező akciókat lehet találni egy-egy horvát, görög vagy spanyol utazás esetén is.

Mind az IBUSZ, mind a Vista utazási iroda arról számolt be, hogy hatalmas az érdeklődés. "Sok esetben már most is akadályokba ütközünk egy-egy nyári hétre megfelelő ajánlatot találni a helyek hiánya miatt" - írta megkeresésünkre a Vista. Az IBUSZ viszont megjegyezte, akadhatnak majd még "beragadt" dátumok, egy-egy megmaradt, lemondott utazás, amelyet az utolsó pillanatban kedvezőbb feltételek mellett lehet majd foglalni. Ezekben az esetekben az utazónak viszont számolnia kell azzal, hogy jelentősen kisebb lesz a választék, a megmaradt szállások közül lehet majd csak választani.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?