Elképesztő trükkökkel verik át a magyar turistákat a "gyógyszállókban"

Pénzcentrum
2015. június 13. 07:01

Nem működik a légkondi? Nincs tengerre néző kilátás? Rengeteg trükkös átveréssel találkozhatunk nyaraláskor a szálláshelyen. Összegyűjtöttük a leggyakoribb panaszokat, és utánajártunk, mi tévők legyünk, ha mi kerülünk ilyen helyzetbe.

Az utazás alatt nem csak az utcán találkozhatunk trükkös csalókkal. Minden évben érkeznek panaszok a szállással, és az utazási irodákkal kapcsolatban is a fogyasztóvédelemhez. Gyakori probléma, hogy a kiválasztott szállás nem olyan, mint a katalógusban, vagy nem biztosít olyan ellátást, vagy szolgáltatást, ami a szerződésben szerepelt.

A témában folytatott ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint előfordul, hogy gyógyszállodaként hirdeti magát olyan szálláshely, amely ilyen minősítéssel valójában nem rendelkezik. Az is előfordul, hogy a szálláshely a "szálloda" vagy a "hotel" megnevezést használja annak ellenére, hogy nem felel meg a Kormányrendeletben foglalt definíciónak

 - mondta el megkeresésünkre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az utazási irodákra is érkezik panasz

A szálláshelyek mellet gyakran érkezik panasz az utazási irodákra. Előfordul ugyanis, hogy a már befizetett utazás árát utólag emeli az iroda. Ezért érdemes ismernünk a fizetéssel kapcsolatos legfontosabb szabályokat:

A díj emelése indokolt, ha:

  • A szállítási költségek emelkednek

  • Nő a vállalkozást terhelő adó, illeték, üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték.

  • Ha a forintárfolyam változik.

Így védekezhetünk

Megtévesztő (tisztességtelen) kereskedelmi gyakorlat gyanúja esetén, a lakóhelyünk szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal fogyasztóvédelmi szervhez fordulhatunk a panaszbejelentéssel - tudtuk meg az NFH-tól.

Fontos tudnunk, hogy a hatóság jogsértés esetén a vállalkozással szemben alkalmaz szankciót, arra nem kötelezheti, hogy a szolgáltatás díját arányosan csökkentse, illetve, hogy a kárunkat megtérítse.

Amennyiben a szálláshely vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nem felelnek meg az előzetes tájékoztatásnak, vagy szerződéses feltételeknek, úgy - hibás teljesítésre hivatkozva - követelhető a szolgáltatás díjának arányos csökkentése. Abban az esetben, ha nem tudunk megállapodni a szállodával vagy utazási irodával, akkor a békéltető testülethez vagy a bírósághoz fordulhatunk.

A szálláshellyel kapcsolatban felmerült problémákat - különösen külföldön - rögtön, még az utazás alatt jelezzük az utaskísérőnek vagy a helyszíni szolgáltatónak. Az utaskísérő a bejelentést köteles jegyzőkönyvbe venni, és ennek az egyik példányát átadni nekünk, illetve a panaszunkról az utazásszervezőt is haladéktalanul tájékoztatnia kell. Amennyiben külföldön ér minket a kellemetlen meglepetés az Európai Fogyasztói Központ (EFK) magyarországi szervezetének jogi segítségét kérhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?