Elképesztő trükkökkel verik át a magyar turistákat a "gyógyszállókban"

Pénzcentrum
2015. június 13. 07:01

Nem működik a légkondi? Nincs tengerre néző kilátás? Rengeteg trükkös átveréssel találkozhatunk nyaraláskor a szálláshelyen. Összegyűjtöttük a leggyakoribb panaszokat, és utánajártunk, mi tévők legyünk, ha mi kerülünk ilyen helyzetbe.

Az utazás alatt nem csak az utcán találkozhatunk trükkös csalókkal. Minden évben érkeznek panaszok a szállással, és az utazási irodákkal kapcsolatban is a fogyasztóvédelemhez. Gyakori probléma, hogy a kiválasztott szállás nem olyan, mint a katalógusban, vagy nem biztosít olyan ellátást, vagy szolgáltatást, ami a szerződésben szerepelt.

A témában folytatott ellenőrzés eddigi tapasztalatai szerint előfordul, hogy gyógyszállodaként hirdeti magát olyan szálláshely, amely ilyen minősítéssel valójában nem rendelkezik. Az is előfordul, hogy a szálláshely a "szálloda" vagy a "hotel" megnevezést használja annak ellenére, hogy nem felel meg a Kormányrendeletben foglalt definíciónak

 - mondta el megkeresésünkre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

Az utazási irodákra is érkezik panasz

A szálláshelyek mellet gyakran érkezik panasz az utazási irodákra. Előfordul ugyanis, hogy a már befizetett utazás árát utólag emeli az iroda. Ezért érdemes ismernünk a fizetéssel kapcsolatos legfontosabb szabályokat:

A díj emelése indokolt, ha:

  • A szállítási költségek emelkednek

  • Nő a vállalkozást terhelő adó, illeték, üdülőhelyi díj, horgonyzási díj, repülőtéri illeték.

  • Ha a forintárfolyam változik.

Így védekezhetünk

Megtévesztő (tisztességtelen) kereskedelmi gyakorlat gyanúja esetén, a lakóhelyünk szerint illetékes megyei (fővárosi) kormányhivatal fogyasztóvédelmi szervhez fordulhatunk a panaszbejelentéssel - tudtuk meg az NFH-tól.

Fontos tudnunk, hogy a hatóság jogsértés esetén a vállalkozással szemben alkalmaz szankciót, arra nem kötelezheti, hogy a szolgáltatás díját arányosan csökkentse, illetve, hogy a kárunkat megtérítse.

Amennyiben a szálláshely vagy az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nem felelnek meg az előzetes tájékoztatásnak, vagy szerződéses feltételeknek, úgy - hibás teljesítésre hivatkozva - követelhető a szolgáltatás díjának arányos csökkentése. Abban az esetben, ha nem tudunk megállapodni a szállodával vagy utazási irodával, akkor a békéltető testülethez vagy a bírósághoz fordulhatunk.

A szálláshellyel kapcsolatban felmerült problémákat - különösen külföldön - rögtön, még az utazás alatt jelezzük az utaskísérőnek vagy a helyszíni szolgáltatónak. Az utaskísérő a bejelentést köteles jegyzőkönyvbe venni, és ennek az egyik példányát átadni nekünk, illetve a panaszunkról az utazásszervezőt is haladéktalanul tájékoztatnia kell. Amennyiben külföldön ér minket a kellemetlen meglepetés az Európai Fogyasztói Központ (EFK) magyarországi szervezetének jogi segítségét kérhetjük.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem