16 °C Budapest
Zsidó Nyári Fesztivál (x)

Zsidó Nyári Fesztivál (x)

Pénzcentrum
2014. augusztus 27. 12:30

A Zsidó Nyári Fesztivál 2014-ben is közel harminc programmal várja közönségét Budapest belvárosában augusztus 31-től szeptember 7-ig!

Az összművészeti fesztivál ezúttal is a tradicionális zsidó kultúra elemeiből építkezik, a programok sokszínűsége azonban igazi multikulturális eseménnyé emeli az egy hetes rendezvényt, amelynek központi helyszíne idén is a Dohány utcai zsinagóga.


A hagyományos műfajok, a kántorkoncert és az autentikus klezmer mellett olyan kortárs előadók mutatkoznak be, mint a világhírű trombitás-zeneszerző, a klez-jazz amerikai fenegyereke, Frank London, akinek műfaji határokat nem ismerő zenei kalandozásai, a kelet-európai zsidó zenei hagyományokra építő Nigun zenekar muzsikájával együtt végtelenül izgalmas, különleges élményt nyújt a közönségnek. Csakúgy, mint a zenei világ egyik legelismertebb klarinétművésze, a klezmer interpretációk virtuóza, Giora Feidman, aki a Gitanes Blondes-zal a Zeneakadémián ad koncertet. Mint mindig, most is kiemelt szerep jut a műfajok találkozásának. Rendhagyó Radnóti-esttel várja a publikumot két kiváló színész, Mácsai Pál és Fullajtár Andrea és három fantasztikus muzsikus: Dés László, szaxofon művész, zeneszerző, Dés András, a fiatal zenész generáció legelismertebb ütőhangszeres művésze és Lukács Miklós, frenetikus cimbalom művész. A művészeti ágak átjárhatósága, vers, próza és zene egyedi párbeszéde teszik az estet igazán különlegessé. A világzene örmény fenoménja, David Yengibarian triójával lép színpadra. Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar közös előadása Konrád György szövegei köré sző indaszerű muzsikát ismert és kevésbé ismert zsidó és más dallamokból. Szeptember 4-én egy emlékest keretében találkoznak a műfajok. Egyik legnagyobb volumenű előadásunkkal a budapesti vagányból lett világhírű fényképész, a nyughatatlan, kalandvágyó, soha, semmi kihívás elől ki nem térő szellem, Robert Capa hihetetlen történeteit idézzük meg.


Robert Capa emlékest; 2014. szeptember 4. 19:30, Uránia Nemzeti Filmszínház

A Közel Capához című magyar dokumentumfilmmel nyomába szegődhetünk örök hontalanságának, szerelmeinek, hányattatásainak, a kornak, amelyet fényérzékeny papírjain megörökített. A este második felvonása Capa élettörtét verssel, zenével, fotókkal mutatja be. A verseket a Budapest Klezmer Band vezetője, Jávori Ferenc zenésítette meg, a magyar fordítást a közönség feliratban olvashatja. A versek, és megzenésített versek előadója Maia Morgenstern. Közös produkcióval készül a két egészen különböző személyiségű díva - a nemzetközi hírű fuvolaművész, Horgas Eszter és a magyar jazz öblös hangú énekesnője, Falusi Mariann. A Föld hangjai című bemutatójuk a fesztivál egyik különleges csemegéje. Zorán a jól ismert régi és új "klasszikusokon" kívül meghívott vendégével, Gerendás Péterrel és Kulka Jánossal együtt számos Leonard Cohen dalt is koncertje repertoárjára tűz. A komolyzenei koncerteknek a belvárosi Goldmark Terem ad helyet, a jazz műfaj kedvelőit a Rumbach utcai zsinagóga patinás enteriőrje várja. 


Kőszegi New5; 2014. augusztus 31. 20:00, Rumbach utcai zsinagóga

A Fesztivál felvezető programja ebben az évben a világszerte hatalmas sikerrel játszott Broadway-musical, a Hegedűs a háztetőn a veszprémi Pannon Várszínház előadásában. A darab különlegessége, hogy a műbe a játék szerves részeként épül be a nemzetközi hírű Budapest Klezmer Band élő zenéje. Az összművészet jegyében a Fesztivál előestéjén, augusztus 30-án Pawel Pawlikowski többszörös díjnyertes filmdrámáját vetíti az Uránia Nemzeti Filmszínház. Megrendítő, kiemelkedő képi világú alkotás, amelyben egy fiatal nő intim története finoman szövődik össze a közép-európai történelmi háttérrel.

Jegyek kaphatók az Fesztivál Jegyirodában (1074 Bp., Dohány u. 2.), az Interticket országos hálózatában és a fesztivál honlapján: www.zsidonyarifesztival.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?