25 °C Budapest

Hihetetlen: ők mehetnek a Marsra 2025-ben

MTI
2014. január 4. 11:04

Több mint kétszázezer jelentkező közül első körben 1058 embert választott ki a Mars One dán vállalkozás, amely egy valóságshow keretében szervez Mars-utazást 2025-re.

Az első körben kiválasztott telepesjelöltek közül egy televíziós showműsor keretében 24 főre szűkítik azok számát, akik 2025-től elutazhatnak a Vörös Bolygóra. A Földre történő visszautazást nem tervezik.

A válogatás első körén túljutott jelentkezők nagy része (297 fő) amerikai, 75-en kanadaiak, 62-en indiaiak.

Bas Lansdorp, a Mars One vezetője és társalapítója hat négyfős csapat utaztatását tervezi, akiknek aztán egy települést kell kialakítaniuk a Marson. A projekt legalább 18 éves résztvevőinek jó egészséggel és angol nyelvtudással kell rendelkezniük. A következőkben szigorú teszteken kell teljesíteniük: szimulálják a Marson való létet, megvizsgálják, hogyan viselik el az izolációt.

Akit kiválasztanak az utazásra, annak túl kell élnie a héthónapos utazás során az erős sugárzást, majd a nehéz landolást. Ezután a laikus asztronautáknak egy száraz bolygón kell élniük, amelynek átlaghőmérséklete mínusz 63 Celsius fok. A Mars légköre többnyire káros szén-dioxidból áll.

A tervet a világ többnyire kétkedéssel fogadja, de a fizikai Nobel-díjas holland Gerard 't Hooft személyében prominens neves támogatója is akad. Szaúd-Arábiában ráadásul a Mars-utazást tiltó fatvát - rendeletet - adott ki Ali al-Hekmi sejk, a szaúd-arábiai ulémák tanácsának, a legfőbb vallási szervezetnek a tagja. A sejk bírálta a Mars "gyarmatosítását", másrészt kifejtette, hogy hasonló "kísérleteket" állatokkal, és nem emberekkel kell végezni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Eddig csak legénység nélküli robotűrhajókat küldtek a Marsra, legutóbb India indított missziót novemberben. A NASA kutatórobotja, a Curiosity 2012 augusztusában landolt a bolygón.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm