0 °C Budapest

Újabb budapesti kerületben fizethetünk a parkolásért

MTI
2012. szeptember 27. 17:35

Fizetni kell a parkolásért Óbuda központi területein 2013. április 1-jétől, a döntést csütörtöki ülésén hozta meg a kerület képviselő-testülete.

Bár a kerület vezetése hosszú ideig "ellenállt" a fizetőparkolás bevezetésének, a kialakult körülmények végül kikényszerítették a lépést - közölte határozattal összefüggésben az önkormányzat. A döntésnek két oka volt: egyrészt az, hogy a városhatáron nem épültek meg azok a P+R parkolók, amelyek az agglomerációból érkező gépjárműforgalmat csillapíthatták volna; másrészt a II. és XIII. kerület fizetőzónáinak kiterjesztésének következményei Óbudán hatványozottan érezhetők.

A jogszabály értelmében jövő április 1-jétől munkanapokon reggel 8 órától 18 óráig a kijelölt övezetekben díjköteles a parkolás. Az óradíj a belső övezetben 240 forint, a külsőben 160 forint. Parkolási díjat kell majd fizetni egyebek mellett a Flórián téren; a Szépvölgyi út - Montevideó utca - Seregély köz - Seregély utca - Kecske utca - Nagyszombat utca - Végvár utca - Doberdó út - Bécsi út - Nagyszombat utca - budai alsó rakpart által határolt területen; valamint a Nagyszombat utca - Bécsi út - Vörösvári út - Hévízi út - óbudai rakpart - budai alsó rakpart által határolt területen.

A kerület tájékoztatása szerint a III. kerületi állandó lakosok három különböző kedvezményt is igénybe vehetnek. A lakhelyük zónáján belül, lakásonként két gépjármű után nem kell fizetniük, a zónán kívül hivatali vagy egyéb ügyek intézéséhez pedig napi egyszer másfél óra ingyenes parkolás jár, regisztráció után. Az oktatási-nevelési intézménynél reggel 8 és 9 óra, valamint 13 és 18 óra között 20-20 percig ugyancsak nem kell fizetniük azoknak az óbudaiknak, akik regisztrálnak.

A közlemény szerint a kerület vezetése elsősorban forgalomtechnikai eszközként, nem pedig forrásteremtő lehetőségként tekint az új rendszerre, amelyet az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Óbudai Vagyonkezelő Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló Óbudai Parkolási Kft. működtet majd.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58