Újabb budapesti kerületben fizethetünk a parkolásért

MTI
2012. szeptember 27. 17:35

Fizetni kell a parkolásért Óbuda központi területein 2013. április 1-jétől, a döntést csütörtöki ülésén hozta meg a kerület képviselő-testülete.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a kerület vezetése hosszú ideig "ellenállt" a fizetőparkolás bevezetésének, a kialakult körülmények végül kikényszerítették a lépést - közölte határozattal összefüggésben az önkormányzat. A döntésnek két oka volt: egyrészt az, hogy a városhatáron nem épültek meg azok a P+R parkolók, amelyek az agglomerációból érkező gépjárműforgalmat csillapíthatták volna; másrészt a II. és XIII. kerület fizetőzónáinak kiterjesztésének következményei Óbudán hatványozottan érezhetők.

A jogszabály értelmében jövő április 1-jétől munkanapokon reggel 8 órától 18 óráig a kijelölt övezetekben díjköteles a parkolás. Az óradíj a belső övezetben 240 forint, a külsőben 160 forint. Parkolási díjat kell majd fizetni egyebek mellett a Flórián téren; a Szépvölgyi út - Montevideó utca - Seregély köz - Seregély utca - Kecske utca - Nagyszombat utca - Végvár utca - Doberdó út - Bécsi út - Nagyszombat utca - budai alsó rakpart által határolt területen; valamint a Nagyszombat utca - Bécsi út - Vörösvári út - Hévízi út - óbudai rakpart - budai alsó rakpart által határolt területen.

A kerület tájékoztatása szerint a III. kerületi állandó lakosok három különböző kedvezményt is igénybe vehetnek. A lakhelyük zónáján belül, lakásonként két gépjármű után nem kell fizetniük, a zónán kívül hivatali vagy egyéb ügyek intézéséhez pedig napi egyszer másfél óra ingyenes parkolás jár, regisztráció után. Az oktatási-nevelési intézménynél reggel 8 és 9 óra, valamint 13 és 18 óra között 20-20 percig ugyancsak nem kell fizetniük azoknak az óbudaiknak, akik regisztrálnak.

A közlemény szerint a kerület vezetése elsősorban forgalomtechnikai eszközként, nem pedig forrásteremtő lehetőségként tekint az új rendszerre, amelyet az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Óbudai Vagyonkezelő Zrt. 100 százalékos tulajdonában álló Óbudai Parkolási Kft. működtet majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07