6+1 energiatipp: így aztán érdemes spórolni

Pénzcentrum
2012. szeptember 26. 05:03

Itt az ősz, megkezdődött a fűtési szezon, s vele hamarosan megérkeznek a jókora gáz-, és villanyszámlák is, melyek kifizetése egyre inkább nehézséget jelent a magyar háztartásoknak. Ugyanakkor a megemelkedő fűtési költségek ellenére is van mód a spórolásra. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával ugyanis rengeteget spórolhatnak a háztartások. Ezúttal ezeket mutatja be a Pénzcentrum.hu.

Bár az előrejelzések szerint az időjárás egyelőre még kegyes lesz hozzánk a következő napokban - az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint pénteken és szombaton akár 30 fokig is felkúszhat a nappali órákban a hőmérő higanyszála -, előbb-utóbb azonban mindenképp megérkezik a hűvös idő, s vele együtt végérvényesen megkezdődik a fűtési szezon. A hideg idő beköszöntével pedig jelentősen megnő a gáz-, illetve áramfogyasztás szerte Magyarországon. A korábbi évek tapasztalata alapján elmondható, hogy egy átlagos téli napon általában 65-75 millió köbméter földgáz szokott fogyni az országban. Az időjárás egy fokos változása pedig körülbelül 1,5-2 millió köbméter gázfogyasztás-változást jelent.

Korábban: "Ingyen felújítják a társasházakat Budapesten"

A fogyasztás megnövekedésével összhangban pedig tovább romlik a magyar lakosság közüzemidíj-fizetési hajlandósága, ami már így is a kritikán aluli jelzővel illethető. (Legalábbis a néhány hazai gáz- és áramszolgáltató körében végzett korábbi felmérésünk erre enged következtetni - a szerk.) Pedig az őszi-téli időszakban szezonálisan általában akár 30-40 százalékos növekedést is elkönyvel a legtöbb szolgáltató, mely hagyományosan a karácsonyi-újévi időszakban, illetve a fűtési szezon végén tetőzik.


S, bár a múlt héten jóváhagyott távhőtörvény-módosítás alapján elfogadott miniszteri díjrendelet szerint az idei fűtési szezonban sem változnak a tarifák - a 2011. március 31-i szinten befagyasztott árakat kell alkalmazni -, a jelenleg érvényben lévő energiaárak még így is egyre több és több háztartásnak jelentenek leküzdhetetlen akadályt évről-évre. Főként, hogy a hazai lakóépület-állomány megközelítőleg 70 százaléka nem felel meg a funkcionális műszaki, illeve épületenergetikai követelményeknek.

Kattints: "Itt a Tesco nagy bejelentése: búcsúzik a legendás márka"

Sokba kerül tehát a fűtés, s végleges megoldást csak az épületek energetikai korszerűsítése jelentene (szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés). Ugyanakkor nemcsak a fűtésen spórolhatunk sokat. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával is rengeteget tehetünk. Így talán könyebben átvészelhetjük az idei fűtési szezont, s talán félre tudunk majd tenni némi pénzt az energetikai felújításokra.

Sok kicsi sokra megy: tippek, trükkök a spóroláshoz

1. Tömd tele a mosó-, mosogató gépet!
Használjuk ki a háztartási gépek teljes befogadóképességét, a félig megpakolt masinák ugyanis közel ugyanannyi energiát és vizet használnak el, mint egy teljes adag mosása és öblítése esetén - hacsak nincs résztöltetes program. Fontos továbbá, hogy a ezek a gépek a legnagyobb energiát a víz felmelegítéséhez használják el. Sok energiát és pénzt takaríthatunk tehát meg, ha alacsony hőfokon mosunk, hiszen ekkor a gépnek kevésbé kell felforrósítani a vizet, ezáltal kevesebb áramot fogyaszt.

2. Keresd az energiatakarékos készülékeket!
Már vásárláskor gondoljunk az energiafelvételre, és vásároljunk "A" energiahatékonysági címkéjű, energiatakarékos készülékeket. Egy átlagos háztartás ugyanis évente akár több tízezer forintot is megtakaríthat, ha a háztartási készülékeinek többsége energiatakarékos. Ugyanez vonatkozik a világításra is, itt sem mindegy tehát milyenfényforrást választunk.

3. Áramtalaníts!
A háztartásokban lévő elektromos árammal működő készülékek készenléti üzemmódban igen jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak. A konnektorban felejtett telefontöltő, a töltőn hagyott laptop fogyasztása is növeli a havi számlánk összegét. Éppen ezért célszerű a töltés befejezésével áramtalanítani azokat. Ha munkába megyünk, vagy hosszabb időre elutazunk, érdemes minden árammal működő készüléket áramtalanítani. Érdemes olyan elektromos elosztót használni, amelyen van ki-be kapcsoló gomb. Így egy mozdulattal több készüléket is áramtalaníthatunk, és nem kell fizetnünk a készenléti (standby) módban álló műszaki cikkek áramfogyasztását.

4. Inkább zuhanyozz!
Jóval kevesebb energiát és vizet emészt fel, ha a kád helyett a zuhanyzót választod. Sokat spórolhatsz azzal is, ha kisebb fejű zuhanyrózsát szereltetsz fel, hiszen így méginkább csökkentheted az elhasznált melegvíz mennyiségét.

5. Tekerd le a termosztátot!
Olyan hőmérsékletre állítsd be a bojlert, aminél nem kell hideg vízzel hígítani a meleget. Az ideális hőfok körülbelül 60 Celsius-fok.

6. Ne hagyd jégbe fagyva a fagyasztót!
A lejegesedett hűtőszekrény többszörösét fogyasztja a készülék normál energiaigényének, ezért rendszeresen olvassza le a fagyasztót! Hagyja szabadon és tartsa tisztán a hűtő szellőzőnyílását! A túlmunkára kényszerített hűtőszekrény a kívánatosnál jóval több energiát fogyaszt.

6+1. Spórolj a vízzel!
Zárd el a csapot fogmosás közben! Ha folyó vízzel mosol fogat, körülbelül 8 liter vizet pocsékolsz el. De Csökkentheted a vízfelhasználást, ha a csaptelepekbe perlátort szereltetsz. A perlátor levegővel keveri a vizet, így erősíti a vízsugár erejét.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?